Τα Windows, οι κριτικοί και... η τρικυμία εν κρανίω

Τολμάς, κατακρίνεσαι. Διορθώνεις, κατακρίνεσαι. Ποιός θα ήθελε να είναι στη θέση της Microsoft, τελικά;

Δεν στοιχηματίζουμε συχνά. ΟΚ, δεν στοιχηματίζουμε ποτέ. Αλλά αν έπρεπε να στοιχηματίσουμε ο,τιδήποτε για ο,τιδήποτε αυτή τη στιγμή, θα στοιχηματίζαμε πως κάποια από τα υψηλόβαθμα στελέχη της Microsoft στο Redmond έχουν αυτή τη στιγμή πάρει γενναίες δόσεις... λεξοτανίλ και περιμένουν να επιδράσει, καθώς πολλές από τις αντιδράσεις και τα σχόλια στο Web όσον αφορά στη χθεσινή αποκάλυψη των Windows 10 δεν έχουν καμία λογική βάση. Δεν βγάζουν κανένα νόημα. Και είναι μία εικόνα που - ακόμη και στα μάτια ανθρώπων που παρακολουθούν την αγορά της τεχνολογίας για πολλά χρόνια και έχουν... αποδεχθεί τις παραξενιές της - έχει πλέον κουράσει, ενοχλήσει έως εξοργίσει. Γιατί, όταν όλα έχουν ειπωθεί, η εικόνα αυτή είναι απολύτως παράλογη.

Τα Windows 8 συμπληρώνουν αυτές τις μέρες 2 χρόνια πορείας στην αγορά και δεν χρειάζεται να αναλύσει οποιοσδήποτε τους λόγους για τους οποίους θεωρούνται πλέον "αποτυχημένη" έκδοση του δημοφιλέστερου λειτουργικού. Η Microsoft τόλμησε - μετά από χρόνια κατηγόριας από τον ειδικό Τύπο για "τεμπελιά" προϊοντική και έλλειψη διάθεσης για καινοτομία - να παρουσιάσει Windows που έφερναν στο προσκήνιο τις οθόνες αφής, νέο περιβάλλον χρήσης και διαφορετικές εφαρμογές. Χωρίς μάλιστα να στερεί τίποτε από τον "παραδοσιακό" τρόπο χρήσης του (ένα αναθεματισμένο κλικ μακριά ήταν πάντοτε το desktop). Δεν υλοποίησε ωστόσο το όραμα και τις προθέσεις της για ένα λειτουργικό "πολλαπλών χαρακτήρων" με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ακριβώς - σε αυτό συμφωνήσαμε όλοι από την αρχή - και, επειδή οι πρώτες εντυπώσεις "μετρούν", εισέπραξε αρνητικότατη κριτική από τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό.

Υπήρξαν όντως λάθη επικοινωνιακά και επιλογές που επιβλήθηκαν ενώ δεν έπρεπε - όμως τα Windows 8 δεν ήταν ποτέ κακό λειτουργικό. Η καινούργια του πλευρά ήταν ανώριμη, αλλά η καθιερωμένη καλύτερη από ποτέ. Και, αποδεδειγμένα, ο περισσότερος κόσμος που "γκρίνιαξε" για τα Windows 8 είτε δεν τα χρησιμοποίησε ποτέ, είτε το έκανε επηρρεασμένος από τη γενική... "κατακραυγή", που είναι πάντοτε της μόδας. Η Microsoft ωστόσο αποδέχθηκε την αρνητική κριτική ως δικαιολογημένη και τους τελευταίους 12-14 μήνες έχει διορθώσει με τακτικές αναβαθμίσεις πολλά πράγματα. Έχει ακυρώσει λανθασμένες επιβεβλημένες επιλογές. Έχει δείξει πως αντιλαμβάνεται την ανάγκη μιας υλοποίησης του αρχικού οράματος, καλύτερα μελετημένης από αυτήν που προσέφερε με τα Windows 8. Και χθες παρουσίασε μία νέα έκδοση των Windows η οποία κάνει ακριβώς - μα ακριβώς - αυτό: διορθώνει όλα τα κακώς κείμενα, επεκτείνοντας όλα τα καλώς.

Και, για την επιλογή της αυτή, η Microsoft την επόμενη μέρα... "κατηγορείται" πλέον ότι... "γυρνά στα Windows 7", ότι "είναι άτολμη", ότι "εγκαταλείπει το αρχικό της όραμα", ότι "δεν δείχνει διάθεση να καινοτομήσει". Ότι, εν πολλοίς, φοβήθηκε τόσο πολύ την αρνητική κριτική των μέσων ενημέρωσης και του "φωνακλάδικου" κοινού του Internet, ώστε να "τραπεί σε φυγή" πίσω στα γνωστά και ασφαλή (!). Όντως δεν είναι μικρός ο αριθμός των άρθρων που διαβάσαμε - και από κάποια μεγάλα μέσα ενημέρωσης μάλιστα - που υποστηρίζουν ακριβώς αυτό: πως επειδή η Microsoft κάνει όλες τις αλλαγές που επαναφέρουν στο προσκήνιο την τυπική λειτουργία των Windows, αυτή του desktop, πρακτικά "υποχωρεί". Και έχουμε αρχίσει να πιστεύουμε σοβαρά πως η "τρικυμία εν κρανίω" πολλών ανθρώπων που εκφράζουν άποψη για τα Windows δεν κρύβεται πλέον.

Διαβάζοντας κάποια από τα κείμενα αυτά, είχαμε αυτήν την μικρή παρόρμηση να στείλουμε ένα mail απορίας σε έναν-έναν από τους αρθρογράφους που τα συνέταξαν: τί ακριβώς θέλουν, τελικά, οι άνθρωποι που στηλιτεύουν τα Windows; Κάτι καινούργιο; Κάτι όχι καινούργιο; Κάτι γνωστό και ασφαλές, ακριβώς όπως το θυμούνταν; Κάτι ενδιάμεσο; Και με ποιά ποσόστωση στις αλλαγές; 25-75, 30-70, 60-40; Και σε ποιά πράγματα και σε ποιά όχι; Και, για να μην δίνει η Microsoft την εντύπωση πως έχει τεμπέληδες προγραμματιστές και επιτήδεια στελέχη marketing, δεν θέλουν κι ένα "πέρασμα γυαλάδας" οι γνωστές λειτουργίες; Ναι, αλλά με πόσο βερνίκι; Και τί χρώματος βερνίκι; Και να είναι αδιάβροχο το βερνίκι ή απλό; Οι ερωτήσεις δεν σταματούν πουθενά, γιατί δεν σταματά και... η βλακεία: όταν δεν ξέρεις για τί μιλάς, είναι εύκολο να κατακρίνεις. Το δύσκολο είναι να διακρίνεις πού βρίσκεται η δυσκολία ή το πρόβλημα και να έχεις να προτείνεις κάτι ως πιθανή λύση. Και τί θα έκαναν όλοι αυτοί οι αρθρογράφοι στη θέση της Microsoft...; Πού να ξέρουν; Εδώ δεν ξέρουν για τί ακριβώς γκρινιάζουν, στην ουσία!

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, δεν υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορήσει ποτέ, μα ποτέ ένα προϊόν τεχνολογίας που θα κάνει τους πάντες ευτυχισμένους. Όχι όταν έχουμε να κάνουμε με κάτι που χρησιμοποιείται καθημερινά από ενάμισι δισεκατομμύριο ανθρώπους, όπως τα Windows. Αλλά... πόσο δύσκολο είναι πια να πάρεις στα χέρια σου ένα πληκτρολόγιο και ένα mouse ή μία συσκευή με οθόνη αφής και να μάθεις - γιατί για υπόθεση 5 λεπτών μιλάμε, κυριολεκτικά - πώς να κάνεις τα πράγματα που θέλεις; Και... απλώς να τα κάνεις; Τα Windows 10 δείχνουν να είναι το λειτουργικό σύστημα που δεν σου στερεί τίποτε: δούλεψε όπως σε βολεύει, διασκέδασε όπως σε βολεύει. Τί σημασία έχει αν προσφέρουν χρήση με την αφή, αν δεν τη χρησιμοποιείς; Μη τη χρησιμοποιήσεις ποτέ! Τί σημασία έχει αν βρίσκεται ένα desktop πίσω από το γραφικό περιβάλλον "Metro", αν εσύ είσαι ΟΚ με τα 10-15 apps που χρησιμοποιείς καθημερινά; Μην πας ποτέ στο desktop!

Για την πολυσυζητημένη καινοτομία, δε, η συζήτηση πλατυάζει ακόμη πιο πολύ. Κι εμείς τη ζητάμε, επίμονα, ειδικά από πολυεθνικές-κολοσσούς όπως η Microsoft. Διάλεξε, όμως, κάποια στιγμή, πόσα... γραμμάρια καινοτομία θέλεις στο προϊόν που ζητάς. Τί σημασία έχει αν τα πράγματα που προσθέτουν τα Windows 10 δεν φέρνουν την... επανάσταση στα λειτουργικά συστήματα; Δεν σε διευκολύνουν να κάνεις αυτά που λες πως θέλεις, χωρίς να χρειάζεται να μάθεις κάτι εκ νέου; Αυτό δεν ζήτησες; Γιατί, αν η καινοτομία σημαίνει αλλαγή - που σημαίνει - τότε θα πρέπει να αποφασίσεις τί αληθινά θέλεις: αυτό που "ακούγεται ωραία" να ζητάς αναίμακτα ή αυτό που σ' εξυπηρετεί πρακτικά; Και αν θέλεις αλλαγές, ακριβώς όπως τις θέλεις, τί σε κάνει να πιστεύεις πως η... ποσόστωση αλλαγών που αρέσει σ' εσένα θα αρέσει σε τόσες εκατοντάδες εκατομμύρια άλλους χρήστες;

Εν πολλοίς: νισάφι πια με τον παραλογισμό της εύκολης κριτικής "για την κριτική και μόνο". Τα Windows 10 θα είναι όλα όσα δεν ήταν τα Windows 8/8.1, θα είναι πολλά περισσότερα, θα είναι η καλύτερη έκδοση του δημοφιλέστερου λειτουργικού συστήματος για υπολογιστές στον πλανήτη. Νομοτελειακά. Όσοι... ψάχνουν λόγους για γκρίνια κάτι "θα βρουν" και σε αυτά να στηλιτεύσουν. Εμείς, οι υπόλοιποι; Απλώς θα τα χρησιμοποιούμε για να κάνουμε τη δουλειά μας, να ενημερωθούμε και να διασκεδάσουμε. Κι αν εντοπίσουμε κάτι κακώς κείμενο - όπως είχαμε κάνει στα Windows 8 - θα το πούμε. Έχοντας να προτείνουμε και κάτι, όμως. Διαφορετικά... σε ποιόν αρέσει, εν έτει 2015, να γίνεται γραφικός; Σ' εμάς, πάντως, όχι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ