Retina iPad...; Want! Αλλά... πώς;

Πολύ δύσκολο, κι ας το θέλουμε πολύ

Ενθουσιασμός μεγάλος κι όχι αδικαιολόγητος επικρατεί αυτές τις μέρες στις τάξεις των φανατικών φίλων της Apple - και όλων όσων αγαπούν τα εξελιγμένα gadgets, όσο κι αν κοστίζουν - λόγω ενός μπαράζ πληροφοριών που έχουν έλθει στο φως εν αναμονή της αποκάλυψης του iPad 2 το Φεβρουάριο. Αυτές τις πληροφορίες, αν συνδυαστούν και ερμηνευτούν με τρόπο αισιόδοξο, καθιστούν με μια πρώτη ματιά πιθανό το ενδεχόμενο ο διάδοχος του διάσημου προϊόντος της Apple να έχει σε οθόνη της ίδιας διαγωνίου τετραπλάσιo αριθμό pixel από αυτόν του παρόντος μοντέλου. Με άλλα λόγια να προσφέρει το είδος της "Retina" απεικόνισης που καθιστά την οθόνη του iPhone4 τόσο εντυπωσιακή, αλλά σε μέγεθος... tablet!

Οι πληροφορίες αυτές ποικίλλουν και, σε αυτό το χρονικό σημείο, δυστυχώς δεν μπορούμε να τις πάρουμε απαραίτητα τοις μετρητοίς. Η λογική, ωστόσο, όντως λέει πως η Apple θα μεταβεί για τις τέσσερις συσκευές της - iPad, iPhone, iPod Touch και Apple TV - σε νέο κεντρικό επεξεργαστή, αυτόν που για την ώρα αποκαλούμε A5 και εικάζουμε πως θα έχει δύο πυρήνες. Είναι γνώμη που μοιράζονται πολλοί, ανάμεσά τους κι εμείς. Είναι από μία σειρά πηγών, δε, σχεδόν επιβεβαιωμένο το γεγονός ότι οι νέες εκδόσεις αυτών των συσκευών θα ενσωματώνουν καινούργιο, σημαντικά ισχυρότερο υποσύστημα γραφικών από το αντίστοιχο των σημερινών. Της ίδιας εταιρείας και σειράς, αλλά με πολύ περισσότερες δυνατότητες. Κάποια ενδεικτικά icons που βρέθηκαν, άλλωστε, "κρυμμένα" στην νεότερη έκδοση της εφαρμογής iBooks, τα οποία είναι σημαντικά υψηλότερης ανάλυσης, θα μπορούσαν να "προδίδουν" σχετικές προθέσεις εκ μέρους της Apple.

Δεν αμφιβάλλουμε πως 2048x1536 pixel σε οθόνη διαγωνίου 9.7 ιντσών θα συνέθεταν εικόνα όχι απλώς εντυπωσιακή, αλλά απίστευτη για τα σημερινά δεδομένα. Κανένα από αυτά τα pixel δεν θα μπορούσε να διακρίνει κανείς - ο,τιδήποτε προβεβλημένο σε αυτήν την οθόνη θα ήταν τόσο λεπτομερές που δεν θα έμοιαζε ψηφιακό πια: θα είχε την όψη ιλουστρασιόν τυπωμένης σελίδας περιοδικού! Όσο και να μας συναρπάζει η ιδέα, ωστόσο, υπάρχουν ρεαλιστικά, πρακτικά προβλήματα που μας καθιστούν πάρα πολύ επιφυλακτικούς στο ενδεχόμενο.

Πρώτον κι αρχή, κανείς δεν είναι βέβαιος αν... υπάρχει καν η οθόνη αυτή. Κανένας από τους μεγάλους κατασκευαστές οθονών LCD αφής, όπως η Samsung, η Sharp και η LG, δεν προσφέρει ακόμη κάτι τέτοιο - και περίπτωση η Apple να την προμηθευτεί από μικρότερη δεν υπάρχει, καθώς η αμερικανική εταιρεία δεν θα χρειαστεί μερικές εκατοντάδες χιλιάδες, αλλά δεκάδες εκατομμύρια τέτοιες οθόνες για παγκόσμια κυκλοφορία ενός iPad 2. Παρ' εκτός κι αν υπάρχει κάποιο super επιτυχημένα κρυμμένο μυστικό, μια αποκλειστική και κατά παραγγελία συνεργασία της Apple με μεγάλο κατασκευαστή, που κατόρθωσε να μην διαρρεύσει για μια ολόκληρη χρονιά - και στην εποχή του Internet δεν είναι αποδεδειγμένα εύκολο αυτό πια.

Κατά δεύτερον, αυτή η υπερυψηλή ανάλυση θα χρειαζόταν άφθονη μνήμη για να διαχειριστεί και να προβάλλει το iPad 2 τα γραφικά των games και των εφαρμογών που θα σχεδιάζονταν γι' αυτήν. Αν κρίνουμε π.χ. από τα PC games, θα χρειαζόταν ίσως και 1 GB μνήμης μόνο για τα γραφικά - κι 1 ή 2 ακόμη θα έπρεπε να είναι διαθέσιμα για γενική χρήση. Αυτά αυξάνουν το κόστος σημαντικά και δεν είμαστε βέβαιοι αν η Apple θα ήθελε να δημιουργήσει μεγάλο χάσμα στις τιμές πώλησης ανάμεσα στις δύο γενιές iPad. Κατά τρίτον, τίθεται το ζήτημα της αυτονομίας: μια οθόνη τόσο υψηλής ανάλυσης - τόσο η ίδια όσο και το υποσύστημα που επεξεργάζεται τα γραφικά που θα προβάλλονται εκεί - θα καταναλώνουν πολλή περισσότερη ενέργεια από τη μπαταρία, απαιτώντας φόρτιση συχνότερα. Και ένα από τα πιο μεγάλα θετικά στο iPad αυτή τη στιγμή είναι η μεγάλη του αυτονομία.

Υπάρχουν κι άλλοι προβληματισμοί που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως εμπόδια, όπως π.χ. το γεγονός ότι οι εφαρμογές ή τα games που θα εκμεταλλεύονταν αυτήν την ανάλυση σωστά θα χρειάζονταν σημαντικά περισσότερη δουλειά εκ μέρους των developers. Ή το γεγονός ότι, αντικειμενικά, δεν είναι καν πολλά τα είδη των apps που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν πραγματικά τόσο μεγάλο αριθμό από pixel. Ποιός ξέρει, ωστόσο: η Apple πέρυσι απέδειξε, με την οθόνη Retina και τον επεξεργαστή Α4 του iPhone 4, ότι μπορεί να υλοποιήσει χαρακτηριστικά που δείχνουν να είναι "μπροστά από την εποχή τους" στο χρονικό σημείο που τα παρουσίασε. Και ότι έχει την πρόθεση να το κάνει, για να βρίσκεται πάντοτε ένα επίπεδο πάνω από τον ανταγωνισμό. Και πάλι, ωστόσο, δύσκολο. Πολύ. Θέλουμε να διαψευστούμε; Αν θέλουμε λέει...! Το θεωρούμε πιθανό; Όχι, μα... θα δείξει.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ