Plex: δωρεάν προβολή ταινιών μέσω Internet

Με προβαλλόμενες διαφημίσεις, προβληματισμός σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών

Το 2019 ολοκληρώνεται σε μερικές μέρες και όλα δείχνουν πως μία από τις κυρίαρχες τάσεις του 2020 θέλει... κάθε είδους μικρή και μεγάλη εταιρεία του Hollywood και του Internet να διεκδικεί τα επόμενα χρόνια ένα κομμάτι από την "πίτα" που η Netflix ομολογουμένως "έψησε" την τελευταία πενταετία με την ομώνυμη υπηρεσία της: την "πίτα" του κοινού που ενδιαφέρεται για την θέαση ταινιών, σειρών, ντοκυμαντέρ και άλλων παραγωγών Δικτυακά. Οι κολοσσοί κινηματογραφικού και τηλεοπτικού υλικού έχουν τον πρώτο λόγο στην μετάβαση αυτή, αλλά ορισμένες άλλες εταιρείες τυγχάνουν επίσης ευνοϊκά τοποθετημένες για να προσφέρουν προτάσεις τέτοιων Δικτυακών υπηρεσιών - χαρακτηριστικό παράδειγμα των ημερών η Plex, η οποία είναι γνωστή στο κοινό από την κύρια και... τελείως διαφορετική της δραστηριότητα. Γεγονός που, σε μεγάλο βαθμό, συνιστά πρόβλημα.

Το Plex είναι ένα δημοφιλές - το δημοφιλέστερο της αγοράς σήμερα - σύστημα αρχειοθέτησης, παρουσίασης κι αναπαραγωγής αρχείων φωτογραφιών, μουσικής και video. Χρησιμοποιείται από εκατομμύρια καταναλωτές σε όλον τον κόσμο, με την εφαρμογή Plex Server να "βάζει σε τάξη" την συλλογή π.χ. ταινιών ή τηλεοπτικών σειρών που αυτοί κρατούν σε κάποιον Η/Υ, ώστε αυτές ν' αναπαράγονται σε ευρεία γκάμα συσκευών μέσω Plex apps. Η ομώνυμη εταιρεία, ωστόσο, είχε προαναγγείλει και μόλις ξεκίνησε να προσφέρει - σε συνεργασία με μεγάλα studios κι ανεξάρτητους δημιουργούς - την δική της Δικτυακή υπηρεσία μετάδοσης ταινιών, σειρών, ντοκυμαντέρ και άλλου περιεχομένου, μέσα στο... ίδιο περιβάλλον λειτουργίας του συστήματος που αξιοποιούν οι καταναλωτές για τα δικά τους αρχεία. Η υπηρεσία προσφέρεται δωρεάν, με την προβολή εμβόλιμων διαφημίσεων που δεν μπορεί να παρακάμψει κανείς.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι η Plex έχει πρόσβαση στις προσωπικές συλλογές αρχείων όλων των χρηστών που αξιοποιούν το σύστημά της στο οικιακό τους περιβάλλον - πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να συγκεντρώσει αμέτρητες πληροφορίες για τις προτιμήσεις και τις συνήθειές τους, δεδομένα που στην συνέχεια θα μπορούσε να παραχωρεί ή να πωλεί οπουδήποτε. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, όπως πολλές άλλες Δικτυακές υπηρεσίες που συλλέγουν προσωπικά δεδομένα, και αυτή προσφέρεται δωρεάν (υποψιαζόμαστε πως με τις εμβόλιμες διαφημίσεις μόνο δεν θα ήταν βιώσιμο αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο). Λογικό λοιπόν πολλοί χρήστες του Plex να έχουν θορυβηθεί από την κίνηση της εταιρείας. Η εμφάνιση, από την μία μέρα στην άλλη, μιας εμπορικής υπηρεσίας στο περιβάλλον μιας εφαρμογής που σχεδιάστηκε για τελείως διαφορετική λειτουργία είναι από μόνη της ανησυχητική.

Στην σχετική σελίδα ερωτήσεων-απαντήσεων η Plex επιμένει πως όχι μόνο δεν προσφέρει στις συνεργάτιδές της εταιρείες πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, αλλά πως συλλέγει και η ίδια όσο το δυνατόν λιγότερα εξ αρχής. Αυτό θα ισχυριζόταν οποιαδήποτε εταιρεία στην θέση της, φυσικά, όμως αυτό δεν εξηγεί πώς ο μηχανισμός αυτός είναι σε θέση να κάνει στον χρήστη προτάσεις θέασης ταινιών ή σειρών από την υπηρεσία της, βασισμένες... στην ήδη υπάρχουσα προσωπική συλλογή αρχείων του χρήστη (!!!). Κάτι σαν την Microsoft με τα Windows 10, με άλλα λόγια, η οποία συνεχίζει να διαβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία πως συλλέγει μέσω αυτών ελάχιστα προσωπικά δεδομένα, ενώ στην πραγματικότητα αυτά είναι πάρα πολλά, απαράδεκτα πολλά ακόμη και όλες τις "δικλείδες ασφαλείας" να ενεργοποιήσει κανείς.

Μία ματιά, άλλωστε, στις συνεργάτιδες εταιρείες της Plex στο όλο εγχείρημα αρκεί για να προκαλέσει πρόσθετες ανησυχίες: κινηματογραφικοί γίγαντες όπως η Warner, η Lionsgate, η MGM, η Legendary Pictures, η Fremantle κλπ. συνεισφέρουν με υλικό τους σε αυτήν την, υπενθυμίζουμε δωρεάν προσφερόμενη, υπηρεσία. Αναμένεται ν' ακολουθήσουν κι άλλοι. Ποιός εξασφαλίζει πως οι κινηματογραφικές αυτές δεν θα έχουν ποτέ πρόσβαση στα δεδομένα χρήσης των οικιακών χρηστών; Επιπροσθέτως, ακόμη και όσα ισχυρίζεται σήμερα η Plex να ισχύουν όσον αφορά στην ιδιωτικότητά τους, ποιός εξασφαλίζει πως οι όροι χρήσης της νέας υπηρεσίας δεν θα μπορούσαν ν' αλλάξουν οποτεδήποτε, αφού αυτό παραμένει στην διακριτική της ευχέρεια;

Η κίνηση της Plex δεν ήταν ιδιαίτερα καλή ιδέα εξ αρχής και δικαιολογημένα έχει προκαλέσει ήδη θύελλα αντιδράσεων. Θα έχει, ωστόσο, ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε πόσο μεγάλος θα είναι ο αντίκτυπος της επιλογής αυτής σε βάθος χρόνου, αν βεβαίως ποτέ δημοσιοποιηθούν στοιχεία για π.χ. την μείωση των χρηστών της εφαρμογής. Για την ιστορία, και για όσους ή όσες ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν την δωρεάν υπηρεσία της Plex, το υλικό της προσφέρεται σε ανάλυση 1080p, είναι στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων ταινίες ή σειρές καταλόγου... "και κάτω" (οι πιο πολλές στην ουσία άγνωστες) και η σχετική λίστα μπορεί μέσω ρύθμισης να αφαιρεθεί από το περιβάλλον χρήσης του Plex (όχι όμως και ο μηχανισμός στον οποίο στηρίζεται). Παρακολουθούμε το θέμα - καθώς αφορά πολλούς χρήστες και έχει ήδη ανησυχητικά μεγάλες προεκτάσεις όσον αφορά στην ιδιωτικότητά τους - και θα επιστρέψουμε σε αυτό μόλις υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη σχετική. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ