Νέες εκδόσεις iOS, iPadOS, MacOS: βήματα μπροστά

Η Apple εξελίσσει αργά αλλά σταθερά πλέον τα ώριμα λειτουργικά της συστήματα, ελπίζουμε και... προσεκτικά

Όπως κάθε Ιούνιο τα τελευταία χρόνια η Apple διοργάνωσε και φέτος παρουσίαση στο πλαίσιο της εκδήλωσης WWDC - με την διαφορά πως αυτή τη φορά, λόγω της πανδημίας του COVID-19, η παρουσίαση αυτή δεν είχε καλεσμένους και ήταν... ανοιχτή σε όλους, αφού μεταδόθηκε μέσω Internet. Η περιέργεια όλων είχε επικεντρωθεί στο αν και κατά πόσο η Apple θα ανακοινώσει την μετάβασή της σε επεξεργαστές δικής της σχεδίασης για μελλοντικούς υπολογιστές Mac όλων των τύπων (όπως και έκανε) όμως υπήρξαν και πολλές αποκαλύψεις για τις επόμενες εκδόσεις των λειτουργικών συστημάτων για συσκευές του αμερικανικού κολοσσού - τα iOS, MacOS, iPadOS και TVOS - που είχαν επίσης ενδιαφέρον. Αποκαλύψεις, μάλιστα, που δεν ήταν άσχετες με την προαναφερθείσα, σημαντικότερη βέβαια, ανακοίνωση.

Όσον αφορά λοιπόν στο περισσότερο σχετικό με την ανακοίνωση, το νέο MacOS: αυτό φέρει (επιτέλους) τον αριθμό 11 και το προσωνύμιο Big Sur, προσφέρει εντυπωσιακά βελτιωμένο τον web browser του, τον Safari, πολλές βελτιώσεις στις άλλες ενσωματωμένες του εφαρμογές, καθώς και νέα διαχείριση για ειδοποιήσεις ή άλλες πληροφορίες. Το σημαντικότερο: το νέο MacOS θα είναι ριζικά ανασχεδιασμένο από πλευράς αισθητικής, θυμίζοντας σε ολοφάνερο πια βαθμό τα iOS/iPadOS και υιοθετώντας πολλά στοιχεία της λογικής χρήσης τους. Με αυτόν τον τρόπο η Apple, έστω κι αν το MacOS παραμένει λειτουργικό για Η/Υ, δείχνει να επιδιώκει μία "ομοιογένεια" στο περιβάλλον και στην χρηστικότητα των δημοφιλέστερων συσκευών της - κάτι που απομένει ν' αποδειχθεί αν θα αρέσει και στο κοινό της.

Στο επερχόμενο iOS 14 για τα iPhone δεν επιδιώχθηκε ανασχεδιασμός, όμως η Apple προσέφερε στους κατόχους τους ορισμένα πράγματα που ζητούσαν εδώ και πάρα πολύ καιρό: την τοποθέτηση εφαρμογιδίων (widgets) όχι μόνο στην αρχική οθόνη των κινητών μα και σε οποιαδήποτε άλλη "σελίδα" τους, αλλά και την χρήση της Siri μαζί με ο,τιδήποτε άλλο έκαναν την ώρα που την κάλεσαν (μέχρι σήμερα η φωνητική βοηθός όταν λειτουργεί καταλαμβάνει όλη την οθόνη). Τα iPhone θα είναι επίσης σε θέση να προβάλλουν video με την μορφή "picture-in-picture" (σε "αιωρούμενο" και μετακινούμενο "παράθυρο" όπως στα iPad δηλαδή), ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η λειτουργία των App Clips, η οποία εγκαθιστά μία "μίνι", προσωρινή εκδοχή κάποιου app την στιγμή που χρειάζεται. Σημαντικό για πολλούς: με το iOS 14 η Apple επιτρέπει για e-mail και Web browsing την εξ ορισμού χρήση άλλων apps από τα δικά της.

Το iPadOS 14 θα επιδείξει τις δικές του βελτιώσεις και προσθήκες, οι οποίες ποικίλλουν από τις απλές (π.χ.) έως τις άκρως εντυπωσιακές (επιλογή κειμένου από χειρόγραφες σημειώσεις σαν να ήταν πληκτρολογημένο ή μετατροπή χειρόγραφου σε πληκτρολογημένο σε πραγματικό χρόνο!). Και οι κάτοχοι iPad θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τα εφαρμογίδια στην κεντρική οθόνη της συσκευής τους και άλλες, ενώ σημαντική είναι και η χρήση της λειτουργίας αναζήτησης α λα Spotlight στους Mac, δηλαδή με αιωρούμενο πεδίο εισαγωγής όρων "πάνω από" οποιοδήποτε άλλο ενεργό app. Εμπλουτισμένα με νέα στοιχεία και βελτιωμένα στον χειρισμό εμφανίζονται και πολλά apps της Apple που βοηθούν στην χρήση των iPad ως προσωπικών υπολογιστών.

Με την επόμενη έκδοση του TVOS αυτού καθ' αυτού η Apple δεν θα φέρει στο προσκήνιο πάρα πολλές προσθήκες άξιες λόγου: ανάμεσά τους ξεχωρίζουν μόνο η αναπαραγωγή υλικού από το YouTube σε ανάλυση 4Κ και η λειτουργία "picture-in-picture" ουσιαστικά. Όμως οι Αμερικανοί αποκάλυψαν κάτι άλλο, σημαντικότερο: την συνεργασία τους με τις Google, Amazon, Zigbee και άλλες εταιρείες ώστε όλοι μαζί να διαμορφώσουν ένα κοινό πρότυπο λειτουργίας για τις συσκευές smart home. H Apple δεν θα εγκαταλείψει το δικό της Homekit (επέκτεινε στα Apple TV πολλές από τις συνήθεις λειτουργίες ελέγχου συσκευών για το πολυσυζητημένο "έξυπνο σπίτι") αλλά αν υιοθετήσει και το νέο αυτό πρότυπο μαζί με όλους τους άλλους, θα ξεπεραστεί το σημαντικότερο ίσως εμπόδιο για την εξάπλωση του smart home σήμερα: η ασυμβατότητα μεταξύ εκατοντάδων διαφορετικών συσκευών από δεκάδες διαφορετικούς κατασκευαστές.

Όπως πάντοτε οι νέες εκδόσεις των iOS, iPadOS, MacOS και TVOS θα προσφερθούν στους παρόντες κατόχους των iPhone, iPad, Mac και Apple TV ως δωρεάν αναβαθμίσεις το φθινόπωρο - και από το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς και μετά κάθε νέο μοντέλο τους θα φέρει τις νέες εκδόσεις των παραπάνω λειτουργικών συστημάτων προεγκατεστημένες. Συνολικά δεν μπορεί να πει κανείς εύκολα πως η Apple επεδίωξε να... πρωτοτυπήσει ακριβώς με τις νέες αυτές εκδόσεις - τα νέα στοιχεία είναι είτε δυνατότητες που οι κάτοχοι των συσκευών της ζητούσαν επίμονα για χρόνια, είτε ιδέες "δανεισμένες" από άλλα ανταγωνιστικά λειτουργικά - όμως το επίπεδο ωριμότητας που τα δικά της λειτουργικά έχουν αγγίξει δεν επιτρέπει εύκολα άλματα μεγάλα πλέον. Ας είναι και τα τέσσερα φροντισμένα από πλευράς ποιοτικού ελέγχου - γιατί το απερχόμενο iOS 13, για παράδειγμα, δεν ήταν - και δεν θα έχουμε παράπονο. Κανένα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ