CES 2018: τηλεοράσεις-monitor από την nVidia

Μεγάλες οθόνες με τα πλεονεκτήματα και των δύο κατηγοριών στον ορίζοντα, συναρπαστικές

Οι τεχνολογίες προβολής που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα στις τηλεοράσεις του σαλονιού και τα monitor προσωπικών υπολογιστών ήταν, για χρήση σε games συγκεκριμένα, σημαντικά διαφορετικές. Τα δεύτερα έχουν τα τελευταία χρόνια εξελιχθεί ώστε να προσφέρουν πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανανέωσης οθόνης (από τα "απλά" 60 Hz σε 120 ή και 144) και υποσυστήματα τέλειου συγχρονισμού των καρέ που δημιουργεί το PC με αυτά που προβάλλονται (μέσω των τεχνολογιών G-Sync της nVidia και FreeSync της AMD). Οι τηλεοράσεις, από την άλλη, στο ίδιο διάστημα επικεντρώθηκαν στην αύξηση της ανάλυσης και την τεχνολογία χρωματικής απόδοσης HDR, προφανώς για να απεικονίζουν με τρόπο περισσότερο εντυπωσιακό ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Οι δύο προϊοντικές κατηγορίες παρέμεναν, ωστόσο, μακριά η μία από την άλλη - η nVidia ωστόσο έχει κάθε λόγο να θέλει να γεφυρώσει την απόσταση, εξ ου και η πρωτοβουλία προώθησης των... BFGD!

Πρόκειται για το ακρωνύμιο του όρου Big Format Gaming Displays και είναι προϊόντα που προσφέρουν, απολύτως κυριολεκτικά, ακριβώς αυτό: την απεικόνιση που απαιτούν οι PC gamers (με τους υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης και τον συγχρονισμό των καρέ) αλλά σε διαγωνίους που ξεπερνούν τόσο τις παραδοσιακές των monitor, ώστε να είναι πρακτικά τηλεοράσεις (χωρίς βέβαια τηλεοπτικό δέκτη). Στην CES 2018 η nVidia στο περίπτερό της ένα πειραματικό μοντέλο με αυτές τις ιδιότητες διαγωνίου 65 ιντσών, μέγεθος που σαφώς παραπέμπει σε σαλόνι ή σε (πάρα) πολύ μεγάλο γραφείο, όπως προωθείται και μέσα από τις ενδεικτικές concept photos που έδωσε στην δημοσιότητα η nVidia.

Αυτά τα monitor-τηλεοράσεις η nVidia τα αναπτύσσει εδώ και δύο χρόνια περίπου σε συνεργασία με την κατασκευάστρια οθονών AU Optronics έτσι ώστε να προσφέρουν κυριολεκτικά... τα πάντα: και ρυθμό ανανέωσης στα 120 Hz, και ανάλυση εικόνας 4Κ, και υποστήριξη απόδοσης χρώματος HDR (με "λαμπρότητα" των 1000 nits μάλιστα) και υιοθέτηση του συστήματος G-Sync ώστε να μην υπάρχει καμία καθυστέρηση στην προβολή των καρέ. Οι δύο εταιρείες έχουν υλοποιήσει τον υποφωτισμό της οθόνης με τοπικό έλεγχο μέσω ζωνών, έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται οι απώλειες ποιότητας απεικόνισης σε "δύσκολες" σκηνές, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και φιλμ βελτίωσης της διαχείρισης του φωτός παρόμοιο με αυτό των πολυσυζητημένων Quantum Dots για περιορισμό διαφυγής του και άρα βελτιωμένη απόδοση του μαύρου και ζωηρότερα, οξύτερα χρώματα συνολικά.

Ένα νευραλγικής σημασίας χαρακτηριστικό των PC monitor για gaming, άλλωστε, η πολύ μικρή καθυστέρηση στην προβολή των καρέ σε σχέση με την αποστολή τους από την εκάστοτε πηγή (latency) έχει τύχει επίσης φροντίδας, κυμαινόμενη ανάμεσα τα 5 και 10 ms (την στιγμή που οι καλύτερες αυτήν την στιγμή τηλεοράσεις σε αυτόν τον τομέα προσφέρουν 20 ms). Έτσι o κάτοχος ενός BFGD δεν κάνει, ουσιαστικά, κανέναν συμβιβασμό στην απεικόνιση PC games, όσο απαιτητικά κι αν είναι, σε όποια κατηγορία κι αν ανήκουν. Τα games, μάλιστα, δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα προσωπικών υπολογιστών, καθώς τα BFGD δεν ενσωματώνουν μόνο θύρες DisplayPort, αλλά και HDMI 2.0a, οπότε θα μπορούσαν άνετα να χρησιμοποιοηθούν και από PS4, Xbox One ή και Switch.

Σαν... κερασάκι στην τούρτα, δε, η nVidia ενσωματώνει σε κάθε monitor αυτής της κατηγορίας και ένα πλήρες Shield TV (!), το κατά γενική ομολογία καλύτερο media player της αγοράς αυτή τη στιγμή, ώστε αυτά τα προϊόντα να μπορούν να αξιοποιηθούν και για την θέαση ταινιών ή τηλεοπτικών σειρών 4K HDR από ψηφιακά αρχεία ή από υπηρεσίες τύπου Netflix και Amazon Video. Λαμβάνοντας στα υπ' όψιν όλα τα παραπάνω, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως όταν κυκλοφορήσουν στην αγορά οι πρώτες τέτοιες οθόνες... jumbo size από την HP, την Asus και την Acer κάποια στιγμή μέσα στην χρονιά (το πιθανότερο μετά τον Ιούνιο) θα κοστίζουν πολλά, πολλά χρήματα: άλλοι εκτιμούν γύρω στα $3000, άλλοι ακόμη και περισσότερα από $5000. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ενδιαφέρουσα εξέλιξη και απομένει να διαπιστώσουμε αν όντως υπάρχει επαρκής αγορά για αυτού του τύπου το κορυφαίο μέσο απεικόνισης για gaming ή αν λόγω υψηλής τιμής θα παραμείνουν περιορισμένα και αποκλειστικά σε "ολίγους κι εκλεκτούς". Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ