AMD Ryzen: προ των πυλών, πολλά υποσχόμενοι

Επιτέλους ανταγωνισμός στην μονοκρατορία της Intel μετά από πάρα πολύ καιρό, εν αναμονή εξελίξεων

Η αναμονή ήταν, ομολογουμένως, μεγάλη, όμως όλα δείχνουν πως άξιζε τον κόπο: οι επερχόμενοι επεξεργαστές Ryzen της AMD, αυτοί που στηρίζονται στην ολοκαίνουργια αρχιτεκτονική Zen της εταιρείας καθώς και σε νέα κατασκευαστική μέθοδο, αποκαλύφθηκαν επίσημα και βρίσκονται πλέον "προ των πυλών" για εμπορική διάθεση στις 2 Μαρτίου. Η αρχή θα γίνει με τα τρία κορυφαία μοντέλα Ryzen όσον αφορά στις επιδόσεις, αυτά της σειράς 7 - τους 1700, 1700Χ και 1800Χ - και στην συνέχεια θα ακολουθήσουν αυτά τα μέσης και εισαγωγικής κατηγορίας. Η αρχιτεκτονική Zen έχει εξ αρχής σχεδιαστεί ώστε να προσφέρει ευελιξία ως προς τις εφικτές υλοποιήσεις που μπορεί να στηρίξει, καλύπτοντας την "απλή" γενική χρήση Η/Υ, την απαιτητική χρήση σε games και ειδικά προγράμματα, καθώς και την χρήση σε επιχειρησιακό περιβάλλον κι εφαρμογές.

Με αυτές τις προτάσεις της AMD όλοι ελπίζουν πως θα αναζωπυρωθεί στην κατηγορία των κεντρικών επεξεργαστών για PC ο ανταγωνισμός με την Intel: η τελευταία είχε, την τελευταία δεκαετία σχεδόν, επικρατήσει στο μέσο και ανώτερο/ανώτατο επίπεδο της αγοράς σε τέτοιο βαθμό, ώστε να επιβάλλει τον ρυθμό και τις τιμές που συνέφεραν οικονομικά την ίδια, αλλά όχι το κοινό. Αφενός ο ρυθμός ήταν πολύ αργός, με πολύ μικρά "βήματα μπροστά" στις επιδόσεις και τις δυνατότητες των επεξεργαστών από "γενιά" σε "γενιά", αφετέρου τα κόστη των επεξεργαστών Intel ήταν διόλου ευκαταφρόνητα αν χρειαζόταν κανείς ισχύ για περισσότερα πράγματα από τα "απλά και καθημερινά".

Με τους επεξεργαστές Ryzen η AMD - η σειρά έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να "αντικαθρεπτίζει" τους Core iX της Intel σε πυρήνες και νήματα επεξεργασίας - υπόσχεται επιδόσεις που είτε βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο, είτε ξεπερνούν τις αντίστοιχες των δεύτερων, αλλά το κάνουν στο μισό ή και ένα τρίτο του κόστους τους. Ο κορυφαίος Ryzen εκ των τριών, για παράδειγμα, ο 1800Χ, προσφέρει τους 8 πυρήνες και 16 νήματα επεξεργασίας που προσφέρει ο κορυφαίος Core i7 6900K της Intel, αλλά αντί $500 και όχι... $1100! Οι 1700 και 1700X είναι ακόμη φθηνότεροι προσφέροντας σε χαμηλότερο χρονισμό τους ίδιους πυρήνες και νήματα επεξεργασίας - αλλά ξεπερνώντας, και πάλι, σε πολλές περιπτώσεις και σενάρια χρήσης τους αντίστοιχους επεξεργαστές της Intel.

Οι επεξεργαστές ΑΜD Ryzen είναι ήδη διαθέσιμοι προς προπαραγγελία σε μεγάλα ηλεκτρονικά καταστήματα του εξωτερικού με ημερομηνία παράδοσης σε μία εβδομάδα από σήμερα. Οι πρώτες επίσημες μετρήσεις κι αξιολογήσεις τους θα δημοσιευθούν στο Web στις 28/2, ορισμένες από αυτές όμως έχουν ήδη διαρρεύσει επιβεβαιώνοντας τις υποσχέσεις της AMD για "παρόμοια ισχύ με τα μισά λεφτά". Οι τρεις πρώτοι Ryzen βρίσκονται... ήδη στην λίστα των best sellers στο Amazon, μαζί μάλιστα με μητρικές σχεδιασμένες γι' αυτούς επίσης στην λίστα των πλέον εμπορικών της κατηγορίας τους. Στην Ελλάδα οι τιμές των Ryzen 1700, 1700X και 1800X έχουν διαμορφωθεί στα €390, €470 και €590 αντιστοίχως, με άλλα λόγια αυξημένες σε σχέση με τις προτεινόμενες του εξωτερικού - έστω κι αν η αναλογία με τους επεξεργαστές της Intel, όπως τον κορυφαίο Core i7 6900K κόστους €1220, παραμένει η ίδια.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, πάντως, βαδίζουμε προς μία περίοδο μεγάλων ανατροπών στην αγορά των PC αξιώσεων και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσει η Intel σε αυτές μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Εν αναμονή, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ