Sony: αλλαγές στις αναβαθμίσεις των games της για PS4/PS5

O ιαπωνικός κολοσσός καθιερώνει επιτέλους σταθερό, κατανοητό αντίτιμο για τις μελλοντικές παραγωγές του

Θα περίμενε κανείς πως εταιρείες με την θέση και την εμπειρία της Sony στην αγορά θα μπορούσαν να αποφεύγουν πια τις... δύσκολες καταστάσεις σε επίπεδο δημόσιας εικόνας, σίγουρα τουλάχιστον τις αναίτιες. Μα όχι. Από πέρυσι το φθινόπωρο, κατά την περίοδο της προετοιμασίας για την κυκλοφορία του νέου οικιακού PlayStation δηλαδή, η διαχείριση του τρόπου με τον οποίο θα υπήρχε δυνατότητα αναβάθμισης ενός τίτλου για PS4 στον αντίστοιχό του για PS5 δεν ήταν η... ιδανική ακριβώς. Ξεκινώντας από τις ασαφείς επιλογές που προσφέρονταν στους παίκτες με το Marvel's Spider-man Remastered και καταλήγοντας στις αχρείαστα περίπλοκες του Ghost of Tsushima Director's Cut πριν από λίγες εβδομάδες, το πώς και με ποιό κόστος προσφέρονταν οι αναβαθμίσεις αυτές δεν ακολουθούσε καμία συγκεκριμένη λογική.

Το πρόβλημα, φυσικά, είναι πως η κατάσταση αυτή ερχόταν σε αντίθεση με την θέση που είχε εκφράσει η Sony στο παρελθόν, διά στόματος του διευθύνοντα συμβούλου Jim Ryan μάλιστα: την υπόσχεση πως θα υπήρχε μία σαφής, κατανοητή οδός αναβάθμισης games από την έκδοσή τους για PS4 σε αυτήν για PS5. Υπήρχε ακόμη και η υπόσχεση πως για το επερχόμενο Horizon: Forbidden West η αναβάθμιση αυτή θα προσφερόταν δωρεάν. Οι προπαραγγελίες όμως του τίτλου ξεκίνησαν πριν από λίγες μέρες και... όχι μόνο δεν προσφερόταν δωρεάν αυτή η αναβάθμιση, αλλά για την "απλή" ή έστω Special έκδοση δεν υπήρχε καν η δυνατότητα (!). Αντιθέτως αν ήθελε να παίξει κανείς το νέο Horizon τον Φεβρουάριο στο PS4 και κάποια στιγμή μελλοντικά στο PS5, έπρεπε να αγοράσει μία από τις εκδόσεις Deluxe, Collectors ή Regalla, οι οποίες προσφέρουν στην ουσία τον τίτλο και για PS4 και για PS5 μαζί.

Αναμενόμενες ήταν, βέβαια, οι αντιδράσεις τόσο από τους φίλους του PlayStation όσο και από τα μέσα ενημέρωσης. Παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη του Horizon: Forbidden West είχε ολοφάνερα καθυστερήσει λόγω της πανδημίας του COVID-19 και είχε χρονικά μετακινήσει τον τίτλο πέρα από τον πρώτο χρόνο διαδρομής του PS5 στην αγορά, η Sony είχε δώσει μία υπόσχεση που όφειλε να κρατήσει. Εν τέλει η εταιρεία το έκανε: με επίσημη ανακοίνωση ο Jim Ryan επιβεβαίωσε πως "οι παίκτες που θα αγοράσουν το Horizon Forbidden West σε οποιαδήποτε έκδοση για PlayStation4 θα είναι σε θέση να την αναβαθμίσουν σε ψηφιακή έκδοση του PlayStation5 δωρεάν". Ήταν η προφανής και σωστή απόφαση: το κόστος στην δημόσια εικόνα της Sony από τον σχετικό αντίκτυπο θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το κέρδος που είχε να αναμένει υποχρεώνοντας τους gamers να αγοράσουν τις ακριβότερες εκδόσεις του δικού της τίτλου.

Αυτό που έχει περισσότερη σημασία για το μέλλον, ωστόσο, είναι πως η διοίκηση της εταιρείας φαίνεται να συνειδητοποίησε επιτέλους πως θα πρέπει να έχει μία σαφή, κατανοητή πολιτική χρέωσης για τις αναβαθμίσεις τίτλων από το PS4 στο PS5 εν έτει 2021. Επιτέλους και αυτό το θέμα λύθηκε: o Ryan ανακοίνωσε πως, από δω και στο εξής, "όλοι οι τίτλοι της Sony για το PlayStation που θα κυκλοφορούν για PS4 και PS5, τόσο σε υλική όσο και αμιγώς ψηφιακή μορφή, θα προσφέρουν την επιλογή απευθείας ψηφιακής αναβάθμισης από την πρώτη στην δεύτερη προς €10/$10". "Αυτό θα ισχύσει", σημείωσε ο Ryan, "για το επόμενο God of War, το Gran Turismo 7 και οποιαδήποτε άλλη αποκλειστική παραγωγή δημιουργείται ή εκδίδεται για PS4 και PS5 από την Sony Interactive Entertainment".

Αν και η επίσημη πια θέση της Sony δείχνει να υστερεί σε σχέση με την αντίστοιχη που έχει πάρει η Microsoft όσον αφορά τις αντίστοιχες αναβαθμίσεις (όλοι οι νέοι τίτλοι που κυκλοφορούν για διαφορετικών γενεών Xbox είναι εξ ορισμού αναβαθμίσιμοι στις εκδόσεις για Xbox Series S|X δωρεάν), παραμένει σαφώς ευπρόσδεκτη: τώρα οι κάτοχοι PlayStation γνωρίζουν πως θα υπάρχει πάντοτε όντως διαθέσιμη μία οδός αναβάθμισης για τα games της Sony (και ήταν μάλλον υπεραισιόδοξο να θεωρεί κανείς πως αυτές οι αναβαθμίσεις θα προσφέρονταν δωρεάν για πάντα). Οι νέοι τίτλοι της Microsoft για τα Xbox προσφέρονται ούτως ή άλλως χωρίς κόστος επειδή με την κυκλοφορία τους γίνονται αυτομάτως τμήμα της βιβλιοθήκης games της συνδρομητικής υπηρεσίας Game Pass, οπότε οι σχετικές συγκρίσεις είναι ομολογουμένως άτοπες.

Όσον αφορά στο αν και κατά πόσο αυτό το κόστος των €10/$10 για τις αναβαθμίσεις τίτλων από PS4 σε PS5 σκιαγραφεί πάντοτε ακριβοδίκαια την απαραίτητη επένδυση πόρων εκ μέρους της Sony είναι συζητήσιμο (και σαφέστατα ποικίλλει από τίτλο σε τίτλο), όμως πρόκειται σε κάθε περίπτωση για κόστος προσιτό και εν πολλοίς λογικό. Ποιός ξέρει, ίσως η Sony βρει κάποια στιγμή στο μέλλον και διάφορους τρόπους για να προσφέρει την αναβάθμιση αυτή με ακόμη λιγότερα χρήματα π.χ. σε προσφορές, ως bonus προπαραγγελιών συλλεκτικών εκδόσεων κ.α. Η επιλογή όμως θα είναι πλέον σταθερά διαθέσιμη. Αν μη τί άλλο, σημαντικό!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ