Marvel's Spider-man Remastered

Αναβάθμιση εντυπωσιακή, αγορά υποχρεωτική

Είδος: Action Adventure
Φορμά: PlayStation5
Τιμή: €79,99

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Interactive Entertainment

Όπως υποστηρίζει το γνωστό σαξονικό δημοσιογραφικό κλισέ, θα πρέπει... όντως να είχε κλειστεί κανείς τα τελευταία 2 χρόνια σε μια σπηλιά, για να ασχολείται με τα video games και να μην γνωρίζει πόση επιτυχία σημείωσε το Marvel's Spider-man στο PlayStation4. Η παραγωγή της Insomniac έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής πιο πολλά από 20 εκατομμύρια πωλήσεις και... συνεχίζει, αποδεικνύοντας όχι μόνο την δημοτικότητα του συγκεκριμένου υπερήρωα, αλλά και το πόσο περίμενε το κοινό του gaming έναν αληθινά ποιοτικό τίτλο αυτού του στυλ. Σε αυτό το πλαίσιο δεν προξενεί έκπληξη η επιλογή της Sony να προσφέρει το Spider-man και στο κοινό που τιμά πρώτο το νέο της σύστημα, το PlayStation5. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι το πόση δουλειά έχει γίνει ώστε αυτός ο τίτλος 2 ετών - σχεδιασμένος για ένα σύστημα 7 ετών, ας μην ξεχνάμε - σχεδόν να δείχνει σαν να είχε... δημιουργηθεί εξ αρχής για PS5!

Ξεκινώντας να εξερευνά κανείς την παραγωγή της Insomniac διαπιστώνει γρήγορα πως η έμπειρη δημιουργική ομάδα έχει κάνει σωστές επιλογές σε πολλούς σημαντικούς τομείς, αποφεύγοντας "παγίδες" ή ατοπήματα που θα μπορούσαν εύκολα να οδηγήσουν σε απογοήτευση. To σενάριο του Spider-man δεν αφορά π.χ. ούτε το ξεκίνημα του Peter Parker ως υπερήρωα (το έχουμε παρακολουθήσει τόσες φορές πια ώστε να μην χρειάζεται άλλες), ούτε κάποιο συγκεκριμένο comic που πρέπει ν' ακολουθηθεί πιστά: η Sony έχει δημιουργήσει ένα υπόβαθρο που σκιαγραφεί τον Spider-man ως έμπειρο πια μαχητή ενάντια στο έγκλημα, αλλά και ως νέο άνθρωπο με καθημερινές ευθύνες και αξιόλογη καριέρα. Έτσι μπορούν να είναι παρόντες στο σενάριο τόσο οικείοι του άνθρωποι που ήδη γνωρίζουμε, όπως η θεία May και η Mary Jane Watson, όσο και πολλοί από τους εμβληματικούς του αντιπάλους, όπως ο Kingpin ή ο Shocker.


Σωστές επιλογές έχουν γίνει και στην δομή του τίτλου: αυτή συνδυάζει το κεντρικό σεναριακό νήμα που εκ των πραγμάτων θα ακολουθηθεί ώστε να αποκαλυφθεί όλη η... παιδική χαρά που ακούει στο όνομα "Νέα Υόρκη" στο Spider-man (περισσότερα γι' αυτό σε λίγο), αλλά προσφέρει από νωρίς και παράπλευρες αποστολές ή άλλες δραστηριότητες με τις οποίες μπορεί να ασχοληθεί κανείς, προσδίδοντας έναν τόνο ελευθερίας κινήσεων και σίγουρα ευελιξίας. Το κεντρικό σεναριακό τμήμα μπορεί να ολοκληρωθεί σε λιγότερες από 25 ώρες αν τ' ακολουθήσει κανείς χωρίς να κάνει τίποτε άλλο, όμως είμαστε βέβαιοι πως πολλοί gamers θα ασχοληθούν με την παραγωγή της Insomniac και τις... διπλάσιες ίσως - αφενός γιατί η ανταμοιβή σε bonus υλικό είναι πλούσια, αφετέρου γιατί τα τρία διαφορετικά στυλ με τα οποία μπορεί να προσεγγίσει κανείς όλη την περιπέτεια προσφέρουν αλλιώτικη ψυχαγωγική εμπειρία.

Τα τρία αυτά στυλ, τα Innovator, Defender και Webslinger δίνουν έμφαση σε διακριτές κινήσεις - σε επιδέξιες, ακριβείς και εναέριες αντίστοιχα - και μπορούν να αναβαθμιστούν σταδιακά έτσι ώστε ο πρωταγωνιστής να εξουδετερώνει τους αντιπάλους του με διαφορετικό τρόπο. Οι πιο πολλοί gamers θα επιλέξουν από κάθε μία τέτοια κατηγορία (skill tree) τις κινήσεις που τούς αρέσουν πιο πολύ - είτε αυτές που βρίσκουν περισσότερο θεαματικές, είτε αυτές που βρίσκουν περισσότερο αποτελεσματικές - οπότε περιθώριο για να καλλιεργήσουν το προσωπικό τους στυλ μάχης... remix υπάρχει άφθονο και η παραγωγή το ενθαρρύνει, τρόπον τινά.


Αν συνυπολογίσει κανείς πως ο τίτλος προσφέρει πάνω από 20 διαφορετικές στολές για τον Spider-man - κάθε μία με τις δικές της ιδιότητες, δυνατότητες αναβάθμισης και μία "ειδική δύναμη" - μα πολλά gadgets που μπορούν ν' αποκτηθούν και να είναι διαθέσιμα προς χρήση ανά πάσα στιγμή, εύκολα αντιλαμβάνεται πως αυτός είναι ένας τίτλος που σχεδόν... επιβάλλει να παιχθεί το σεναριακό του τμήμα πιο πολλές από μία φορές, αν μη τί άλλο από περιέργεια για το πώς αξιοποιούνται όλες αυτές οι επιλογές κατά την διάρκεια της δράσης. Το Spider-man προσφέρει άλλωστε εξ αρχής και τέσσερα επίπεδα δυσκολίας: το πρώτο είναι υπερβολικά εύκολο, το δεύτερο ισορροπημένο, το τρίτο... "πολύ σκληρό καρύδι" από τα μέσα της υπόθεσης και μετά, ενώ το τέταρτο για... υπερήρωες υπομονής. Η πρόσθετη ενασχόληση, λοιπόν, μόνο την αίσθηση της άσκοπης επανάληψης δεν θα δημιουργήσει στους παίκτες που αγαπούν τις προκλήσεις.

Tα παραπάνω έχουν υλοποιηθεί από την Insomniac έτσι ώστε η παραγωγή της να προσφέρει επαρκή ποικιλία κι αντοχή στο χρόνο - κι επικροτούμε. Τα σημαντικότερα πράγματα που πέτυχε η εταιρεία ανάπτυξης του τίτλου, όμως, είναι άλλα. Ένα, για παράδειγμα, είναι η απίθανη απόδοση της "αίσθησης" χειρισμού του Spider-man: είτε όταν ο παίκτης αιωρείται ανάμεσα στους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης με τον αραχνοϊστό, είτε όταν σκαρφαλώνει και τρέχει πάνω σε τοίχους, είτε όταν μάχεται με τις χαρακτηριστικές κινήσεις του υπερήρωα όπως τις γνωρίζουμε από comics και ταινίες, είτε οπουδήποτε αλλού, η εντύπωση που αποπνέει είναι απολαυστικά πειστική. Σε αυτό βοηθά και η προσεγμένη κίνηση του χαρακτήρα, που αποδίδει την αίσθηση του βάρους και της αδράνειας υπέροχα, καθώς και οι μικρές "συνδετικές" κινήσεις ανάμεσα στις βασικές του, που χαρίζουν "ροή" και "ζωή" στην παρουσία του επί της οθόνης.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ