Το 2022 κυκλοφορεί το Horizon: Forbidden West

To PS5 θα πορευτεί προς τα δεύτερά του Χριστούγεννα χωρίς αποκλειστικό τίτλο της Sony - υπάρχουν εναλλακτικές;

Aν και η σχετική φημολογία "κυκλοφορούσε" στο Web εδώ και μήνες, είναι πια επίσημο: η Sony δεν θα κυκλοφορήσει κανέναν από τους "μεγάλους" της τίτλους για το PlayStation5 μέσα στο 2021. Ο μόνος που υπήρχαν πιθανότητες να γίνει διαθέσιμος τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο ήταν το Horizon: Forbidden West - το οποίο επιδείχθηκε πριν από τρεις μήνες και έτυχε θετικότατης υποδοχής - όμως η δημιουργός του, η Guerilla, όρισε ως ημερομηνία κυκλοφορίας του την 18η Φεβρουαρίου του 2022. Η εταιρεία ανέφερε την πανδημία του COVID-19 και τα προβλήματα που δημιουργεί στην ανάπτυξη games ως λόγο της σχετικής καθυστέρησης, καθώς και την επιθυμία της να παραδώσει στους καταναλωτές μία παραγωγή φροντισμένη, χωρίς τεχνικά προβλήματα (επιθυμία... και δική μας σίγουρα αυτή!).

Η Sony ωστόσο έχει επιβεβαιώσει ήδη πως ούτε το Gran Turismo 7, ούτε το νέο God of War, ούτε ένας αριθμός ακόμη από παραγωγές της που δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί θα είναι διαθέσιμες νωρίτερα από το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Με το καινούργιο Horizon να είναι κατά 99% η τελευταία μεγάλη κυκλοφορία του ιαπωνικού κολοσσού πριν ολοκληρώσει το οικονομικό του έτος τον Μάρτιο, η επόμενη δεν μπορεί να είναι νωρίτερα από τον Μάιο, τον Ιούνιο ή και τον Σεπτέμβριο του 2022. Αυτή, ομολογουμένως, δεν είναι η εξέλιξη των πραγμάτων που θα ήθελαν τα στελέχη της Sony βάσει του αρχικού τους πλάνου, που ήθελε την κυκλοφορία πολλών τίτλων βεληνεκούς ΑΑΑ για PS5 μέσα στην πρώτη διετία της πορείας του, έτσι ώστε να κάνουν την μετάβαση σε αυτό όσο το δυνατόν περισσότεροι κάτοχοι PS4. Το αρχικό πλάνο, βέβαια, μάλλον δεν... είχε λάβει ποτέ στα υπ' όψιν μία παγκόσμια πανδημία ή μία τεράστια έλλειψη σε μικροεπεξεργαστές που αναπόφευκτα επηρεάζει την διαθεσιμότητα του PS5.

Αν και η καθυστέρηση κυκλοφορίας του Horizon: Forbidden West δεν μπορεί να είναι και... θετική ακριβώς εξέλιξη για την Sony, το πιθανότερο είναι πως ούτε ιδιαιτέρως αρνητική θα αποδειχθεί μακροπρόθεσμα. Όσον αφορά στο PlayStation5 η ζήτηση συνεχίζει να είναι πολύ μεγαλύτερη της προσφοράς και η έλλειψη μικροεπεξεργαστών στην παγκόσμια αγορά δεν φαίνεται πως θα ξεπεραστεί ως εμπόδιο μέσα στο 2021 - πράγμα που σημαίνει πως, πρακτικά, η Sony θα συνεχίσει για καιρό ακόμη να πωλεί ακόμη και το τελευταίο PS5 που μπορεί να διαθέσει στο εμπόριο. Με αυτά τα δεδομένα για το PS5 δεν υπάρχει η... παραδοσιακή "ανάγκη" για τους αποκλειστικούς τίτλους που ωθούν υψηλότερα τις πωλήσεις των νέων συστημάτων ψυχαγωγίας.

To μόνο πρόβλημα: η βασική ανταγωνίστρια της Sony, η Microsoft, όλα δείχνουν πως θα βρίσκεται σε καλύτερη θέση μέσα στο ίδιο χρονικό πλαίσιο του επόμενου εξαμήνου. Και το Xbox Series X αντιμετωπίζει προβλήματα διαθεσιμότητας, αλλά όχι τόσο μεγάλα όσο το PS5 (το Xbox Series S μάλιστα σχεδόν κανένα). Ο αμερικανικός κολοσσός άλλωστε έχει επιβεβαιώσει πως δύο από τους σημαντικότερους νέους τίτλους του για τα νέα Xbox, τα Halo: Infinite και Forza Horizon 5, θα είναι εμπορικά διαθέσιμα μέσα στο 2021. Αυτοί οι τίτλοι, μαζί με την συνδρομητική υπηρεσία Game Pass που συνεχίζει την εμπορική της πορεία με επιτυχία, ίσως είναι αρκετοί ώστε να δώσουν ώθηση στις πωλήσεις των Xbox Series S|X και να τα βοηθήσουν να καλύψουν σε σημαντικό βαθμό την διαφορά που τα χωρίζει από τις πωλήσεις του PlayStation5.

Τί μπορεί να κάνει λοιπόν η Sony τους επόμενους μήνες έτσι ώστε να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία της στις πωλήσεις και την θέση της στην αγορά; Δεν είναι η πρώτη φορά που η ιαπωνική εταιρεία πορεύεται προς μία εορταστική περίοδο χωρίς δικό της "μεγάλο" αποκλειστικό τίτλο, οι συνεργασίες όμως στις οποίες προχωρά με τις μεγάλες ανεξάρτητες εκδότριες εταιρείες video games έχουν "δώσει λύση" κι αποδειχθεί επιτυχείς για τα PlayStation. H Sony έχει πιθανότατα ήδη συνάψει μία τέτοια συμφωνία με την Activision για από κοινού προώθηση του Call of Duty: Vanguard, αν κρίνουμε από την επερχόμενη beta που θα "τρέξει" αποκλειστικά στα PS4/PS5. Και η Electronic Arts έχει συνεργαστεί πολλές φορές με την Sony στο ίδιο μοτίβο, οπότε τα FIFA 2022 ή/και Battlefield 2042 είναι κι αυτά ποιοτικές επιλογές για τέτοια συνεργασία. Η Ubisoft είχε επιλέξει αντίστοιχες συνεργασίες με την Microsoft τα προηγούμενα χρόνια, όμως το Far Cry 6 θα μπορούσε να είναι αυτήν την φορά μια πολύ ενδιαφέρουσα εξαίρεση.

Το... όχι και τόσο "μυστικό όπλο", όμως, της Sony για την εορταστική περίοδο του 2021 θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένας τίτλος 7 ετών: αναφερόμαστε φυσικά στο φαινόμενο του Grand Theft Auto V που θα κυκλοφορήσει αναβαθμισμένο για τα PS5/XSX/XSS τον Νοέμβριο. Γι' αυτό ο ιαπωνικός κολοσσός έχει συνάψει με την Rockstar συμφωνία συνεργασίας που ήδη "τρέχει" και εξασφαλίζει στους κατόχους PlayStation έναν αριθμό από αποκλειστικά προνόμια και bonus. Έπειτα είναι μία σειρά από πολύ καλά games αποκλειστικά για το PS5 τα οποία μπορεί να μην "σπάσουν ταμεία", αλλά διευρύνουν τις ποιοτικές επιλογές που προσφέρει η Sony, όπως τα Deathloop, Death Stranding Director's Cut, Solar Ash και Kena: Bridge of Spirits. Άλλες μεγάλες παραγωγές που θα διατεθούν σε άλλα φορμά θα είναι διαθέσιμα φυσικά και για PS5, όπως τα NBA 2K22, eFootball και Crysis Remastered Trilogy. Συνυπολογίζοντας σε αυτά και πολλά indie games, οι κάτοχοι PS5 θα έχουν στην διάθεσή τους πάρα πολλές επιλογές μέχρι τον Φεβρουάριο - και για όλα τα υπόλοιπα, όπως δείχνουν τα πράγματα... έχουμε καιρό!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ