Ε3 2011: Εντυπώσεις από το PlayStation Vita

PlayStation3, αλλά... τσέπης!

Από την ημέρα της επίσημης αποκάλυψής του, στις αρχές του χρόνου, το φορητό σύστημα διασκέδασης που ήταν γνωστό ως NGP - διάδοχος του PlayStation Portable - ήταν από εκείνα τα... αντικείμενα του πόθου που πανελάχιστοι άνθρωποι έξω από τα γραφεία της Sony είχαν δει από κοντά. Ευτυχώς, στην πρόσφατη έκθεση της Ε3 στο Los Angeles αυτό άλλαξε: στον ειδικό χώρο που είχε δημιουργήσει η εταιρεία για δημοσιογράφους και συνεργάτες, είχε διαθέσιμα 8-10 PlayStation Vita (όπως λέγεται επίσημα πια) με τα οποία επεδείκνυε τόσο το ίδιο το σύστημα όσο και τους πρώτους τίτλους του. Είχαμε λοιπόν για πρώτη φορά την ευκαιρία να παίξουμε μαζί του - και στις επόμενες παραγράφους παραθέτουμε τις πρακτικές εντυπώσεις μας από το προϊόν που η Sony θα προωθήσει ως το must-have φορητό σύστημα για τους gamers το 2012 και τα επόμενα χρόνια.

Το PlayStation Vita με το οποίο ήλθαμε σε επαφή ήταν σε σχεδόν τελική μορφή: όλα σχεδόν τα εσωτερικά του τμήματα - επεξεργαστής, υποσύστημα γραφικών, μνήμη κλπ. - έχουν παγιωθεί και η εμπορική έκδοση δεν θα διαφέρει ως προς αυτά, αλλά μόνο ως προς το περίβλημα. Αυτό είναι, υπογραμμίζει η Sony, προσωρινό: είχε όντως την αίσθηση του "πλαστικού" εντονότερη απ' ότι έχουμε συνηθίσει στα προϊόντα της, ενώ του λόγου το αληθές αποδεικνύεται κι από το γεγονός ότι τα Vita που επιδείχθηκαν στην Ε3 δεν είχαν τη θύρα ανάγνωσης των ειδικών καρτών μνήμης όπου θα αποθηκεύονται τα games τους προς αγορά από το καταναλωτικό κοινό. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το περίβλημα και η γενικότερη ποιότητα κατασκευής του Vita θα είναι τουλάχιστον τόσο καλή όσο του πρώτου PSP, πιθανώς καλύτερη.

Το μέγεθός του είναι - κατά τη γνώμη μας - ακριβώς όσο χρειάζεται να είναι για ένα προϊόν που δεν είναι... υπερτροφικό κινητό τηλέφωνο ή... μικροκαμωμένο tablet, αλλά σύστημα συγκεκριμένα για gaming. Το κρατά κανείς στα χέρια του όσο φυσικά κρατά και το χειριστήριο των PlayStation - οι δείκτες και οι αντίχειρες "σταθμεύουν" ακριβώς εκεί που πρέπει - και με μισολυγισμένους τους αγκώνες του, ο παίκτης το βλέπει σε απόσταση αρκετή ώστε να απολαμβάνει τη λεπτομέρεια των γραφικών στην άκρως εντυπωσιακή οθόνη των 5 ιντσών, χωρίς να κουράζεται. Τα εκθεσιακά Vita με τα οποία παίξαμε ήταν... πανάλαφρα, αν και στην εμπορική τους έκδοση θα είναι ενσωματωμένη η μπαταρία ιόντων λιθίου που προφανώς θα προσθέτει κάποιο βάρος παραπάνω στη συσκευή. Ακόμη κι έτσι, η Sony έχει υποσχεθεί ότι συνολικά το Vita δεν θα ζυγίζει πάνω από γραμμάρια, οπότε πρόβλημα κανένα κι εκεί.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ