Ε3 2011: Εντυπώσεις από το PlayStation Vita

PlayStation3, αλλά... τσέπης!

Το στοιχείο του Vita, βέβαια, που "αιχμαλωτίζει" αμέσως τα βλέμματα και την προσοχή οποιουδήποτε το χειριστεί, είναι η οθόνη του. Αυτή, όντας τεχνολογίας OLED, είναι αληθινό "χάρμα οφθαλμών": φωτεινή, με εξαιρετικές για φορητό προϊόν γωνίες θέασης - όσο κι αν στρέψαμε το Vita σε αφύσικες κλίσεις η εικόνα δεν αλλοιώθηκε - η οθόνη αυτή αποδίδει τα γραφικά των games του με ζωηρά, πειστικά χρώματα και λεπτομέρεια πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της κατηγορίας. Η ανάλυσή της είναι περίπου αυτή της οθόνης του iPhone 4 (960x544 pixel), αλλά στις 5 ίντσες και όχι στις 3.5 - παρ' όλα αυτά, τα pixel δεν ξεχώριζαν σε κανένα βαθμό αφύσικο ή παράξενο, σίγουρα όχι δυσάρεστο. Δεν είχαμε την ευκαιρία, για ευνόητους λόγους, να δούμε ένα Vita έξω από την έκθεση, στο φως του ήλιου, έχουμε ωστόσο την εντύπωση ότι θα είναι περισσότερο αποδοτική από αυτήν όλων σχεδόν των κινητών τηλεφώνων που ξέρουμε και σίγουρα περισσότερο αποτελεσματική από αυτή των παρόντων PSP.

Από άλλα στοιχεία του, είναι ολοφάνερο πως το νέο προϊόν της Sony έχει σχεδιαστεί τόσο μετά από αυτόνομα επίπονη μελέτη, όσο και παίρνοντας ως παραδείγματα προς μίμηση (και αποφυγή) πολλές από τις συσκευές που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά. Οι δύο κάμερες, για παράδειγμα, είναι τοποθετημένες ακριβώς εκεί που πρέπει και όχι... όπου βόλευε την οθόνη να είναι. Η επιφάνεια αφής στο πίσω μέρος της συσκευής είναι προσβάσιμη σε όλα τα σημεία της με τον δείκτη και τον μέσο άνετα και γοργά, με φυσικότητα κι όχι... προσπάθεια. Η μόνη μας ένσταση, αν και δεν κρίνουμε την επαφή που είχαμε με τα Vita αρκετή, μπορεί ίσως να εντοπιστεί στο μέγεθος των πλήκτρων ενεργειών του - τα πασίγνωστα τέσσερα σύμβολα του PlayStation - τα οποία θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα αναλογικά με το μέγεθος της ίδιας της συσκευής. Τίποτε που δεν συνηθίζεται μέσα σε λίγα λεπτά, πάντως.

Η Sony έχει επίσης δώσει προσοχή σε στοιχεία του PSP που θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα, ώστε όντως να είναι στο Vita. Τα "πλήκτρα-σκανδάλες" στο πάνω μέρος, για παράδειγμα, τα γνωστά L1 και R1, έχουν μεγαλύτερη διαδρομή και σαφέστερη αίσθηση. Τα πλήκτρα Select και Start βρίσκονται σε σημείο προσβάσιμο, αλλά όχι τέτοιο που να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πατηθούν κατά λάθος. Τα μικροσκοπικά ηχεία επίσης δεν εμποδίζονται από τους αντίχειρες και, φυσικά, οι διπλοί αναλογικοί μοχλοί - το μεγάλο πλεονέκτημα του Vita έναντι του προκατόχου του και η απάντηση στις εκατομμυρίων παικτών σε όλο τον κόσμο - είναι εκπληκτικοί στην ανταπόκρισή τους, επίσης με σαφή διαδρομή και άμεση επαναφορά. Θα χρειαστούμε, βέβαια, πολύ περισσότερες ώρες επαφής με το PlayStastion Vita προκειμένου να έχουμε ολοκληρωμένη άποψη γι' αυτό ως καταναλωτική συσκευή, όμως οι πρώτες εντυπώσεις που έχουμε από το υλικό του αυτό καθ' αυτό είναι εξαιρετικά θετικές και πολλά υποσχόμενες. Να ξέραμε και πόσο θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι να το δούμε στα καταστήματα...!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ