Windows Mobile 7, ακόμη μακριά

Ενδεχομένως... υπερβολικά μακριά; Δυστυχώς, δεν αποκλείεται.

Το 2009 ήταν μία χρονιά εξελικτική για τα λειτουργικά συστήματα των κινητών τηλεφώνων: αυτό του iPhone εμπλουτίστηκε αλλά δεν σημείωσε πραγματικό "άλμα μπροστά", ενώ αυτό της Google πέρασε από τη φάση των... "παιδικών ασθενειών" σε αυτό της ωριμότητας μεν, αλλά χωρίς να προσφέρει σε αυτή τη φάση κάτι συνταρακτικό ή πρωτοποριακό δε. Το λειτουργικό της Palm ήταν το πιο ενδιαφέρον, αλλά με το Pre να σημειώνει όχι ακριβώς αξιοθαύμαστες πωλήσεις, βρίσκεται προς το παρόν στο περιθώριο. Και... τα Windows Mobile της Microsoft; Αυτά πέρασαν μεν από την έκδοση 6.1 στην 6.5, αλλά εν πολλοίς έχουν παραμείνει στάσιμα (παρά το γεγονός ότι τα ενσωματώνουν όλο και πιο ενδιαφέρουσες συσκευές). Κι αυτό, απ' ότι φαίνεται, είναι μόνο η αρχή του προβλήματος.

Μιλώντας σε συνεδρία ερωταπαντήσεων - στο πλαίσιο του event "Connect" που έγινε πριν από μερικές ημέρες στο Λονδίνο - ο επικεφαλής του τμήματος φορητών συσκευών της Microsoft Αγγλίας, Phil Moore, έκανε μία δήλωση που σκιαγραφεί με σαφώς ανησυχητικά χρώματα τη θέση της αμερικανικής εταιρείας απέναντι στις Apple και Google στο χώρο των λειτουργικών για κινητά. Ο Moore, αφού ειλικρινώς παραδέχθηκε την υπεροχή και επιτυχία της Apple στο συγκεκριμένο θέμα, αποκάλυψε ότι τα Windows Mobile 7 - η έκδοση του λειτουργικού που θα φέρει τις μεγάλες και αναγκαίες αλλαγές που όλοι περιμένουμε - δεν πρόκειται να εμφανιστεί σε συσκευές στην αγορά πριν από το τρίτο ή και τέταρτο τρίμηνο του 2010 (!).

Η παραδοχή αυτή εκ μέρους υψηλά ισταμένου στελέχους της Microsoft είναι πολύ σημαντική - κατά μία έννοια, αλλάζει τα πάντα. Τα Windows Mobile θεωρούνται ήδη "ο αδύναμος κρίκος" στην οικογένεια λειτουργικών της αμερικανικής εταιρείας και σίγουρα "ένα κλικ πιο κάτω" από τα Android και iPhone OS όσον αφορά στα μοντέρνα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες. Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι και αναλυτές, βάσει των όσων η Microsoft είχε θέσει ως στόχους για την ενοποίηση των Δικτυακών της υπηρεσιών, περίμεναν τα Windows Mobile 7 κάποια στιγμή στις αρχές του καλοκαιριού. Αν αυτά έχουν ήδη μετατεθεί για το φθινόπωρο ή το χειμώνα του 2010, θα βρεθούν αντιμέτωπα όχι με τα τωρινά Android και iPhone OS, αλλά με τις επόμενες εκδόσεις τους - που έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι θα είναι σημαντικά, ευδιάκριτα καλύτερες από τις παρούσες.

Είναι άποψή μας ότι τα Windows Mobile έχουν ήδη χάσει πολύ έδαφος σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Αν συνεχίσουν να βρίσκονται πίσω για έναν... ολόκληρο χρόνο σχεδόν, δεν είναι απίθανο κάποια στιγμή ούτε οι άρτια εξοπλισμένες συσκευές των συνεργαζόμενων κατασκευαστών, ούτε το επιθετικό marketing να είναι σε θέση να ισορροπήσουν την εντύπωση ότι η υποδομή της Microsoft είναι ανεπαρκής. Ήδη οι κατασκευαστές "καλύπτουν" τα Windows Mobile με δικά τους γραφικά περιβάλλοντα, με ανάμικτα αποτελέσματα. Το αντίστοιχο "App store" της Microsoft είναι ΟΚ, αλλά... απλώς ΟΚ. Αν για 10 ακόμη μήνες η όλη πλατφόρμα των Windows Mobile συνεχίσει να στηρίζεται στην έκδοση 6.5, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, είναι πιθανό το ενδεχόμενο η απόσταση από τον ανταγωνισμό εν τέλει να αποδειχθεί τόσο μεγάλη, ώστε να μην είναι εφικτό να καλυφθεί και να μην υπάρχει περιθώριο ανάκαμψης. Κασσάνδρες; Ίσως. Ώρα... αφύπνισης για τη Microsoft; Σίγουρα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ