Tim, άσε να εφεύρει και κανείς άλλος!

Παρακαλούμε, μην εφευρίσκει η Apple τα πάντα ρε φίλε - κάνε την καρδιά σου πέτρα!

Η Apple ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα πριν από κάποιες μέρες και - απολύτως συνειδητά - επιλέξαμε να μην κάνουμε τη γνωστή... διθυραμβική καταγραφή των πωλήσεων και κερδών της. Ναι, ήταν για μία ακόμη φορά και τα δύο εξαιρετικά θετικά. Ναι, η αμερικανική εταιρεία συνεχίζει να έχει "το πάνω χέρι" στα tablet, να παραμένει ιδιαιτέρως ανταγωνιστική στα smartphones, να αυξάνει την πελατειακή βάση των Η/Υ Mac. Όμως το πλέον... θεαματικό στοιχείο της συνέντευξης που έδωσε ο διευθύνοντας σύμβουλος της Apple στο πλαίσιο της ανακοίνωσης αυτών των αποτελεσμάτων, ήταν άλλο: μία δήλωση τόσο αλαζονική, τόσο παραπλανητική κι ανακριβής, που ακόμη και την ώρα που γράφουμε αυτές τις γραμμές δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε πως αληθινά ειπώθηκε. Αν δεν την είχαμε διαβάσει από τόσες πολλαπλές πηγές (video δεν υπάρχει), θα πιστεύαμε πως μεταφέρθηκε απ' όλους με δόση υπερβολής.

Αποδίδουμε (περίπου) αυτολεξεί: "Η Apple δεν μπορεί να δημιουργεί τα πάντα σ' αυτόν τον κόσμο, πρέπει και οι άλλοι να κάνουν δικές τους εφευρέσεις".

Την αφήνουμε τη φράση για λίγο να... βράσει το μυαλό κάθε φίλου και φίλης του Αθηνόραμα Digital και μετά αναλύουμε: ειπώθηκε στο πλαίσιο απάντησης σε ερώτηση σχετικά με τις νομικές συγκρούσεις της Apple με άλλες εταιρείες για τα πνευματικά δικαιώματα συσκευών. Η αμερικανική εταιρεία βρίσκεται στα δικαστήρια με τη Google, τη Samsung, την LG και άλλες εταιρείες για μία σειρά από πράγματα που η ίδια θεωρεί πως έχει κατοχυρώσει ως "πατέντες" στα iPhone και iPad κυρίως, στην ουσία όμως είναι πράγματα εξαιρετικά δύσκολα να προσδιορίσει κανείς πέρα από κάθε αμφιβολία ως τέτοιες (εξ ου και οι περίπλοκες νομικές διαμάχες). Ερωτηθείς για το αν προτιμά τις μηνύσεις ή την επίλυση των διαφορών αυτών εξωδικαστικά, με συμφωνίες, ο Cook απάντησε πως προτιμά το δεύτερο, αλλά και πως... "Η Apple blah blah blah εφευρέσεις"!

Και διευκρινίζουμε. Αυτό ειπώθηκε από τον διευθύνοντα μιας εταιρείας που ναι μεν έχει επιδείξει πολλά original πράγματα στο χώρο της τεχνολογίας αλλά - ας είμαστε επιτέλους ειλικρινείς - υπερέχει στο να... εχμ... αντιγράφει δημιουργικά ιδέες άλλων ή να τις εξαγοράζει "πακέτο" με τους δημιουργούς τους. Το γραφικό περιβάλλον εργασίας υπολογιστών, με εικονίδια, mouse και μενού; Δημιουργία του ερευνητικού κέντρου PARC της Xerox, απροκάλυπτα κλεμμένο από τον Jobs. Η χρήση οθονών αφής σε smartphone και tablet; Απολύτως copy/paste, στη βάση της, από τα Windows Mobile και τις παραλλαγές τους. Η χρήση πολλαπλών σημείων αφής σε αυτές τις οθόνες; Τεχνολογία της εταιρείας FingerWorks, που η Apple εξαγόρασε. Το tablet ως ηλεκτρονική εφημερίδα και περιοδικό; Ιδέα του Information Design Lab από το 1994. Η Siri; Τεχνολογία της ομώνυμης εταιρείας που η Apple εξαγόρασε - και η "ιδέα" της αναγνώρισης φωνής, φυσικά... δεκαετιών.

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, είναι ο τρόπος που η Apple υλοποιεί στοιχεία στις συσκευές της, αυτός που τής εξασφαλίζει την επιτυχία. Δεν είναι τόσο - και σε καμία περίπτωση... κυρίως - η διάθεσή της να εφεύρει πράγματα εξ αρχής κι από το πουθενά. Βολικά, άλλωστε, ξεχνά πως ακόμη και στο πάρα πολύ πρόσφατο παρελθόν, η ίδια έχει ξεδιάντροπα αντιγράψει πράγματα από τον άμεσο ανταγωνισμό της - ακριβώς αυτόν με τον οποίο βρίσκεται στα δικαστήρια. Οι αριθμητικές ενδείξεις στη γωνία των εικονιδίων εφρμογών; Στοιχείο των Windows Mobile από πάρα πολύ παλιά. Οι ειδοποιήσεις που "κατεβαίνουν" από το πάνω μέρος της οθόνης; Copy/paste το σύστημα του Android. Το iMessage; Κλεμμένο απευθείας από τα Blackberry. Εδώ η... μεγάλη Apple "εμπνέεται" (κλέβει στην καθομιλουμένη) ιδέες που εμφανίζονται χάρις στην κοινότητα των προγραμματιστών που "σπάνε" τα iPhone/iPad (jailbreak). Κι ας προσπαθεί να τούς αποτρέψει, παράλληλα, να επαναπρογραμματίζουν τις συσκευές της!

Ο Cook έχει, εν πολλοίς, το θράσσος ν' απαρνηθεί αυτό που ακόμη και ο Steve Jobs δεν ντρεπόταν να ομολογήσει ρητά: "Οι επιδέξιοι καλλιτέχνες αντιγράφουν, οι πραγματικά μεγάλοι απροκάλυπτα κλέβουν". Η τεχνολογία είναι τομέας πολύ μεγάλος και υπερβολικά ποικιλόμορφος για να υπάρξει τόσο... απλά και εύκολα "παρθενογέννεση". Όλοι κοιτούν τί κάνουν όλοι οι άλλοι, όλοι "δανείζονται", όλοι "εμπνέονται" - και είναι η ποιότητα και η ευφυία με την οποία τα καλά στοιχεία υλοποιούνται σε νέες συσκευές, και τί προστίθεται σε αυτά, εκείνο που "κάνει τη διαφορά". Να διατείνεται η Apple ότι έχει "εφεύρει" όλα αυτά τα πράγματα και ότι οι άλλοι κατασκευαστές τα... "αντιγράφουν" και... "καλά θα κάνουν να εφεύρουν δικά τους πράγματα" είναι τόσο αλαζονικό, όσο και ανακριβές. Και εν τέλει σκοπίμως παραπλανητικό και απίθανα γελοίο. Άσε ρε φίλε Tom και κανέναν άλλο να εφεύρει τίποτε, μην αφήσεις την Apple να γίνει "ο μόνος δημιουργός σ' αυτόν τον κόσμο"! Αν μη τί άλλο γιατί, τότε, από που θα έχεις κι εσύ ν' αντιγράφεις, ε;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ