Sony: αξιώσεις κορυφής με το Xperia 1 V

To καλύτερο smartphone των Ιαπώνων για το 2023 σημαντικά αναβαθμισμένο στον φωτογραφικό τομέα και... όχι μόνο

Από ορισμένες απόψεις παραμένει... ανεξήγητη η αδυναμία της Sony - εταιρείας με μεγάλη αναγνωρισιμότητα και πιστό κοινό που αγαπά τα προϊόντα της - να σημειώσει με τα Xperia, τα κινητά της τηλέφωνα, την εμπορική επιτυχία που αυτά αξίζουν: παρά το γεγονός ότι είναι πολύ καλά, ενίοτε εκπληκτικά, δείχνουν να μην ξεχωρίζουν αρκετά ή να μην συναρπάζουν αρκετά ή να μην είναι αρκετά ανταγωνιστικά στους τομείς της αγοράς όπου έχουν παρουσία. Ειδικά το κορυφαίο μοντέλο των Ιαπώνων, το Xperia 1, κάποτε όλοι θεωρούσαμε πως δεν σημειώνει υψηλές πωλήσεις επειδή είναι συνήθως ακριβότερο του ανταγωνισμού, όμως υπάρχουν πια πολλά κινητά από πολλούς κατασκευαστές στην κατηγορία κόστους άνω των €1200. Οπότε ίσως αυτό να μην είναι πια το πρόβλημα, αλλά η μάλλον... διακριτική (έως ανύπαρκτη και άρα αδύναμη) προώθηση που κάνει η Sony στα Xperia, έστω κι αν βέβαια δεν είναι εύκολο για μία πολυεθνική να επενδύει μεγάλα ποσά διαφημιστικά σε ένα τμήμα της που σημειώνει συνήθως ζημίες. Μήπως... φαύλος κύκλος, τότε;

Σε κάθε περίπτωση, οι Ιάπωνες δείχνουν αποφασισμένοι να αλλάξουν αυτήν την εικόνα φέτος με το Xperia 1 V, το κορυφαίο τους κινητό για το 2023, κάνοντας σημαντική πρόοδο στον τομέα όπου αυτή η σειρά ήταν πάντοτε πολή καλή: στον φωτογραφικό. Μετά από πολλά χρόνια... εμμονής στην διάταξη τριών καμερών με αισθητήρες των 12 Megapixel, η Sony μεταβαίνει στα 50 Megapixel με την κύρια κάμερά της: ο αισθητήρας της συγκεκριμένης συλλαμβάνει σε ωφέλιμη ανάλυση 48 Megapixel, οπότε οι φωτογραφίες είναι μεν των 12 Megapixel αλλά αξιοποιώντας την τεχνική pixel binning (σε 4:1 για κάθε pixel δηλαδή). Με αυτόν τον τρόπο η κάμερα αποδίδει αποτελέσματα κλάσεις ανώτερα τόσο σε χαμηλό φωτισμό, όσο και σε επίπεδο λεπτομέρειας συνολικής.

Την τεχνική αυτή έχουν χρησιμοποιήσει και άλλοι κατασκευαστές για τους ίδιους λόγους στο παρελθόν, οπότε ξέρουμε πως είναι άκρως αποτελεσματική (ελπίζουμε πάντως η Sony να προσφέρει και την επιλογή σύλληψης φωτογραφιών στην πλήρη ανάλυση του αισθητήρα των 48 Megapixel). Πολύ περισσότερη σημασία, ωστόσο, σύμφωνα με την εταιρεία έχει ο νέος αισθητήρας της κύριας κάμερας, ο Exmor T, ο οποίος είναι ριζικά ανασχεδιασμένος και πολύ μεγαλύτερος σε μέγεθος, εξασφαλίζοντας πως και περισσότερο φως συγκεντρώνει, και πολύ χαμηλότερο επίπεδο "θορύβου" εμφανίζει στην τελική φωτογραφία.

Οι άλλες δύο κάμερες στο πίσω μέρος του Xperia 1 V - αυτές με τον υπερευρυγώνιο και τον μεγαλύτερης εστίασης φακό, ο οποίος προσφέρει και φέτος πολλαπλά επίπεδα όπως και πέρυσι - στηρίζονται σε αισθητήρες των 12 Megapixel, αλλά η Sony υποστηρίζει πως στην πράξη συνεργάζονται για να προσφέρουν μέγιστη ευελιξία και το καλύτερο αποτέλεσμα για κάθε περίσταση. Η κάμερα της πρόσοψης οδηγείται επίσης από αισθητήρα των 12 Megapixel και όλα δείχνουν πως δεν έχει να επιδείξει ιδιαίτερες αλλαγές σε σχέση με τον αντίστοιχο του Xperia 1 IV.

Ενδεικτικό πάντως της πρόθεσής της να ωθήσει τις φωτογραφικές δυνατότητες του καλύτερού της Xperia σε υψηλότερο επίπεδο φέτος, είναι και η επιδίωξη της Sony να φέρει στο προσκήνιο - μετά από πολύ καιρό... - βελτιώσεις στον τομέα του σχετικού λογισμικού. Οι εφαρμογές Photo Pro και Cinema Pro έχουν ανασχεδιαστεί και εμπλουτιστεί, έχει προστεθεί (επιτέλους!) ειδικό Night Mode, δεν υπάρχει αισθητήρας "βάθους" σε μορφή hardware γιατί ειδικές ρουτίνες software τον υποκαθιστούν πλήρως, ενώ μια σειρά από λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης βοηθούν σε διάφορα στάδια, και σε διάφορα πράγματα, την διαδικασία της σύλληψης φωτογραφιών (ελπίζουμε χωρίς να παρεμβαίνουν ενοχλητικά πολύ στο τελικό αποτέλεσμα πάντως).

Όσον αφορά στην συνολική ισχύ και τα βασικά του υποσυστήματα, το Xperia 1 V ανήκει δίχως συζήτηση στα κορυφαία κινητά που βασίζονται σε Android για την χρονιά που διανύουμε: ο κεντρικός επεξεργαστής του δεν είναι άλλος από τον πιο πρόσφατο της Qualcomm, ο SnapDragon 8 Gen 2, συνοδευόμενος από 12GB μνήμης συστήματος και 256GB γρήγορου αποθηκευτικού χώρου (είναι η μόνη διαμόρφωση που θα πωλείται). Η Sony δείχνει βέβαιη πως η μπαταρία των 5000 που ενσωματώνει το νέο Xperia 1 θα τού προσφέρει υψηλότερη αυτονομία από οποιοδήποτε άλλο μοντέλο της σειράς, κυρίως λόγω του πόσο αποδοτικός είναι ο SD8 Gen 2 (και απ' όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής σε άλλα κινητά που τον αξιοποιούν η εταιρεία έχει πιθανότατα δίκιο).

Όσον αφορά στον σχεδιασμό δεν έχουν αλλάξει πολλά σε σχέση με το μοντέλο του 2022, κάτι πάντως θεμιτό αφού εκείνο σαφώς ήταν ένα από τα ομορφότερα κινητά της κατηγορίας premium πέρυσι. Το ψηλό του σχήμα ίσως να μην αρέσει σε όλους, μα η οθόνη αναλογιών 21:9 είναι απολαυστική στην θέαση περιεχομένου σε οριζόντια διάταξη, ενώ στην κάθετη η ποσότητα της πληροφορίας που απεικονίζεται με λιγότερο scrolling είναι σίγουρα ευπρόσδεκτη. Η οθόνη είναι της ίδιας τεχνολογίας, ταχύτητας σάρωσης, διαγωνίου και ανάλυσης: OLED, 120 Hz, 6.5 ιντσών και 3840x1644 pixels. Και οι δύο πλευρές του νέου κινητού της Sony προστατεύονται από το Gorilla Glass Victus 2 της Corning, το πίσω όμως έχει και ειδική υφή αντιολισθιτική που διευκολύνει και σταθεροποιεί το κράτημα της συσκευής.

Σημαντικά καλύτερος υπόσχεται η Sony πως θα είναι και ο ήχος του Xperia 1 V, καθώς ενσωματώνει λιλιπούτειο ενισχυτή για μικρότερες απώλειες στην ποιότητα ακρόασης αλλά και καλύτερης τοποθέτησης ηχεία στα δύο άκρα (πάνω και κάτω) του κινητού, αποδίδοντας πειστικά το υλικό δύο ή περισσότερων καναλιών. Το νεότερο μέλος της οικογένειας των Xperia, άλλωστε, διατηρεί συγκεκριμένα πλεονεκτήματά του έναντι του ανταγωνισμού, όπως την υποδοχή για κάρτες μνήμης microSD (ώστε να επεκτείνεται ο συνολικός αποθηκευτικός του χώρος πέρα και από το 1 TB), την υποδοχή βύσματος "καρφάκι" των 3.5 χιλιοστών για ενσύρματα ακουστικά, καθώς και το υλικό πλήκτρο που καθιστά εφικτή την σύλληψη φωτογραφιών ή video χωρίς να πρέπει να "περάσει" κανείς πρώτα από την οθόνη ενεργοποίησης και την εκτέλεση του σχετικού app.

Το Xperia 1 V θα είναι διαθέσιμο στην Ευρώπη στο τέλος Ιουνίου προς €1399, ποσό βεβαίως όχι ευκαταφρόνητο ακόμη και για μία συσκευή της κατηγορίας premium όπως αυτήν. Αν όμως οι γενναίες αναβαθμίσεις που έχει κάνει η Sony στο νεότερο αυτό κορυφαίο μοντέλο της - τόσο σε επίπεδο hardware όσο και software - χαρίσουν στο Xperia 1 V μία θέση ανάμεσα στα κορυφαία "φωτογραφικά" smartphones του 2023, τότε το κόστος του τοποθετείται σαφώς σε διαφορετικό πλαίσιο. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ