Snapdragon 855: για τα κινητά του 2019

Ο επερχόμενος κορυφαίος επεξεργαστής της Qualcomm υπόσχεται σημαντικές βελτιώσεις σε όλους τους τομείς

Η... μεγαλύτερη ίσως τεχνολογική εταιρεία της οποίας ο πιο πολύς κόσμος χρησιμοποιεί τα προϊόντα της χωρίς να το ξέρει, η Qualcomm, αποκάλυψε πριν από λίγες ώρες σε ειδική εκδήλωσή της τα πρώτα στοιχεία για τον Snapdragon 855. Πρόκειται για τον κεντρικό επεξεργαστή που θα διαδεχθεί τον φετινό Snapdragon 845 και τον περσινό Snapdragon 835 ως εκείνος που θα στηρίξει τα top smartphones των Samsung, Sony, HTC, OnePlus, Nokia και άλλων το 2019 - έχει, λοιπόν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε τί υπόσχεται, καθώς τόσο η Huawei με τον επεξεργαστή της Kirin 980 όσο και η Samsung με τον επόμενο Exynos σε μία σειρά από τομείς διεκδικούν επίσης περίοπτη θέση με δικά τους κινητά.

Όπως σε γενικές γραμμές περιμέναμε, η Qualcomm εστίασε την προσοχή της και τους πόρους της σε τρεις συγκεκριμένους τομείς: στην βελτίωση των επιδόσεων, στην διασύνδεση με δίκτυα τηλεφωνίας επόμενης γενιάς και στην ενσωμάτωση υποσυστήματος για την διαχείριση λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης. Όσον αφορά στις επιδόσεις οι Αμερικανοί θεωρούν πως σε πρακτικό επίπεδο θα γίνει αντιληπτή διαφορά ταχύτητας της τάξης του 45% στην γενική χρήση του Snapdragon 855 σε σχέση με τον 845 και της τάξης του 20% στην επεξεργασία γραφικών συγκεκριμένα (ομολογούμε πως εδώ περιμέναμε κάτι παραπάνω). Πολλά σε αυτόν τον τομέα εξαρτώνται, βέβαια, τόσο από την εκάστοτε έκδοση Android όσο και από τον τρόπο που είναι δημιουργημένο κάθε app.

Όσον αφορά στην ασύρματη διασύνδεση το ολοκληρωμένο που ενσωματώνει τον Snapdragon 855 εμπεριέχει και το modem X50 το οποίο φυσικά είναι και το πρώτο της συμβατό με τα δίκτυα τηλεφωνίας 5G. Αυτά θα κάνουν δειλά-δειλά την εμφάνισή τους μέσα στο 2019 αλλά θα είναι σε τόσο περιορισμένη κλίμακα, πληθυσμιακή και γεωγραφική, ώστε κατά βάση να μην έχει ιδιαίτερη σημασία για την συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών σε παγκόσμιο επίπεδο (αλλά από κάπου πρέπει φυσικά να γίνει η αρχή).

Σημαντικότερη στο πλαίσιο καθημερινής χρήσης είναι η αξιοποίηση πια της τεχνητής νοημοσύνης σε ευρύτερο φάσμα δυνατοτήτων των smartphones που θα φέρουν τον Snapdragon 855: αυτές ποικίλλουν από την ευφυή υποβοήθηση στην σύλληψη φωτογραφιών και video, μέχρι την επεξεργασία περιεχομένου XR - eXtended Reality, είτε εικονική είτε επαυξημένη πραγματικότητα με... συνδυαστικό όνομα - και την γενική λειτουργία της εκάστοτε συσκευής (σε αυτό το τελευταίο εμπλέκεται φυσικά ενεργά και η Google στον τομέα των ευρύτερα χρησιμοποιούμενων πλευρών του Android).

O 855 αναμένεται να είναι ο πρώτος επεξεργαστής "ευρείας κυκλοφορίας" του οποίου το ολοκληρωμένο θα προσφέρει υποστήριξη στο επερχόμενο πρότυπο διασύνδεσης Wi-Fi 6 ή AX για απίθανες ταχύτητες αποστολής και λήψης δεδομένων σε τοπικά ασύρματα δίκτυα. Ο νέος Snapdragon υπόσχεται, τέλος, περισσότερο ευέλικτη και φυσικά ταχύτερη διαχείριση υλικού HDR σε video (υποστηρίζει για πρώτη φορά και το πρότυπο HDR10+ σε λήψη και απεικόνιση) και φωτογραφίες (με αισθητή βελτίωση στην χρήση του εξελιγμένου φορμά HEIF).

Χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένες συσκευές η Qualcomm υποσχέθηκε πως θα δούμε τον 855 σε δράση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 - πιθανότερη "πρεμιέρα" του, πάντως, με τα σημερινά δεδομένα είναι κατά τη γνώμη μας αυτή στο αμερικανικό μοντέλο του Samsung Galaxy S10 τον Μάρτιο. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ