Smartphones στην Ελλάδα: Τα στοιχεία

Πολύ ενδιαφέροντα, σαφείς οι τάσεις

Στην προσπάθειά του να δίνει όσο το δυνατόν σαφέστερη εικόνα για την αγορά της τεχνολογίας και της ψηφιακής διασκέδασης, το Αθηνόραμα Digital απέκτησε πριν από μερικές ημέρες πρόσβαση σε μία σειρά από ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την ελληνική αγορά της κινητής τηλεφωνίας και τις τάσεις στην κατηγορία των smartphones. Κάποιες από αυτές τις τάσεις τις γνωρίζαμε ήδη και κινούνται ήδη με ταχείς ρυθμούς προς την επικράτηση, κάποιες άλλες προκύπτουν και ως συνέπεια των καιρών, όλες πάντως δίνουν μια καλύτερη ιδέα της κατεύθυνσης προς την οποία αναμένετα να βαδίσει το ελληνικό κοινό και το 2012.

Σύμφωνα με την έρευνα της Gfk, λοιπόν, η οποία βασίζεται σε εμπορικά στοιχεία που συγκεντρώνονται από τις πωλήσεις και των τριών μεγάλων παρόχων της χώρας, η τάση ανόδου των smartphones στην ελληνική αγορά μπορεί να χαρακτηριστεί πλέον ως εντυπωσιακή: όχι απλώς ακολουθεί την παγκόσμια αλλά, σε πείσμα των καιρών, και με όχι μεγάλη απόκλιση. Για το διάστημα 01/01/11 - 31/07/11 τα smartphones, ούτε λίγο ούτε πολύ, υπερδιπλασίασαν το μερίδιο αγοράς τους σε σχέση με το αντίστοιχο πρώτο επτάμηνο του 2010. Το ποσοστό των smartphones έναντι των "απλών" κινητών υπολογίζεται πλέον στο 30% περίπου, εκπληκτικό αν σκεφτεί κανείς (α) την οικονομική ύφεση και το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στη χώρα και αποθαρρύνει τις αγορές νέων συσκευών, καθώς και (β) το γεγονός ότι οι πάροχοι δεν κάνουν σε καμία περίπτωση τις επιδοτήσεις που έκαναν παλαιότερα.

Ο υπερδιπλασιασμός των smartphones στην Ελλάδα συνολικά οφείλεται, ως επί το πλείστον, στο λειτουργικό της Google, το Android: τα κινητά που στηρίζονται σε αυτό είναι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων περισσότερο προσιτά από π.χ. τα iPhone της Apple, ωθώντας όλη την κατηγορία ψηλότερα. Τα smartphones με Android στο χρονικό διάστημα που αναφέραμε δωδεκαπλασίασαν ποσοτικά τις πωλήσεις τους και από 10.5% μερίδιο αγοράς που είχαν στις αρχές του 2010, τον περασμένο Ιούλιο ξεπέρασαν το 65% (!). Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: το ευρύ κοινό θέλει smartphones, αλλά δεν προτίθεται να καταβάλλει το αντίτιμο των 600-700 ευρώ που ζητούν οι κορυφαίες συσκευές της αγοράς.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ