Πόσο πρέπει να κοστίζει ένα tablet, τελικά;

Όσο αντιστοιχεί στο τί προσφέρει, λέμε εμείς. Προφανές; Όχι τόσο!

Μερικές φορές χρειάζεται αυτή η αγορά της τεχνολογίας μια γερή... κλωτσιά για να συνειδητοποιήσει κάποια πράγματα - κι αυτήν φαίνεται να έδωσε τo Amazon και ο Jeff Bezos την Πέμπτη που μας πέρασε. Με την ανακοίνωση του Kindle Fire στα $199, το μεγαλύτερο Δικτυακό κατάστημα πώλησης φυσικών προϊόντων στον κόσμο άλλαξε τα δεδομένα της κατηγορίας των tablet. Παρακολουθούμε την αρθρογραφία που έχει προκύψει στα διεθνή sites, συζητούμε με φίλους και γνωστούς και, παραδόξως, ενώ όλοι καταλαβαίνουν πως οι ισορροπίες έχουν πλέον αλλάξει στα μάτια του κοινού, κανείς δεν ρωτά το προφανές. Δηλαδή το εξής: αν η Apple θεωρεί πως ένα tablet πρέπει να κοστίζει $499 "και πάνω" και το Amazon μόλις $199 (ας μην κάνουμε τις μετατροπές σε ευρώ και στενοχωρηθούμε πάλι), ΠΟΙΟ είναι εκείνο το ποσό που θα ήταν ακριβοδίκαιο, τίμιο να πληρώσει ο καταναλωτής για ένα τέτοιο προϊόν σήμερα;

Από τον τρόπο που έχει τεθεί η ερώτηση, θα μπορούσε να περιμένει κανείς ότι... έχουμε απάντηση και μάλιστα "ένα νούμερο" στο μυαλό μας. Δεν έχουμε. Και η ερώτηση δεν έχει μία απάντηση που ισχύει για όλους ή καλύπτει όλα τα ενδεχόμενα. Το Kindle Fire, όμως, δικαίως έβαλε πολλούς σε σκέψεις, με την καλή έννοια. Τους έδωσε το κίνητρο να σκεφτούν "τί θα έκανα με το tablet που θέλω ν' αγοράσω;" Και η καθολική απάντηση σε αυτό, θεωρούμε, ΔΕΝ είναι "ό,τι κάνει ένα iPad". Ακριβώς επειδή δεν ισχύει για όλους.

Πιο συγκεκριμένα: είναι γενικώς αποδεκτό το γεγονός, και το υποστηρίζουμε σθεναρά, ότι τα tablet - σε αυτή τη φάση της πορείας τους σίγουρα, αλλά και αργότερα πιθανώς - δεν προσφέρονται για δουλειά. Δεν είναι η παραγωγή και διαχείριση περιεχομένου ή η δημιουργία και επεξεργασία εικόνας και ήχου, κάτι που μπορεί να κάνει σοβαρά οποιοσδήποτε με ένα tablet. Ίσως κάποια πράγματα ως "λύση ανάγκης" μπορούν να γίνουν εκεί, αλλά όχι πολλά. Και σίγουρα όχι τακτικά ή μόνιμα. Σε αυτό οι Η/Υ είναι "μονόδρομος" και οποιοδήποτε tablet, είτε είναι iPad είτε όχι, όσο κι αν κοστίζει, είναι απλώς ανεπαρκές σε σχέση με αυτούς. Ένα το κρατούμενο.

Από τη στιγμή που αυτό γίνεται φανερό, σε ποιά πράγματα "συγκρούονται" πραγματικά τα iPad με ένα π.χ. Kindle Fire; Στην ενημερωτική χρήση μέσω Web browser ή εφαρμογών που οπτικοποιούν ροές RSS - όπως π.χ. το δημοφιλές Flipboard - και την ανάγνωση περιοδικών, "στατικών" ή αλληλεπιδραστικών. Στη χρήση των κοινωνικών δικτύων και ό,τι αυτά φιλοξενούν, όπως τα Facebook και Twitter. Και στην ψυχαγωγική χρήση, μέσω ανάγνωσης βιβλίων, ακρόασης μουσικής, παρακολούθησης ταινιών κι ενασχόλησης με games. Παραμένει, δε, εύκολο (για την ώρα) να διακρίνει κάποιος πού υπερέχουν τα iPad: στα αλληλεπιδραστικά περιοδικά, όπου έχουν γίνει πολλές ενδιαφέρουσες προσπάθειες στις συσκευές της Apple, και στα games, όπου το iPad έχει "ξεφύγει μπροστά" πάρα πολύ εδώ και καιρό σε σχέση με τα tablet που στηρίζονται σε Android. Στα υπόλοιπα, όμως...;

Εκεί είναι το όλο θέμα της συζήτησης. Στα υπόλοιπα ένα Kindle Fire θα καλύψει απόλυτα τον χρήστη του. Βιβλία; Check. "Στατικά" περιοδικά; Check. Μουσική; Check. Tαινίες; Check. Κοινωνικά δίκτυα; Check. Το Amazon μπορεί να στηρίξει με πλούσιο περιεχόμενο και ποιοτικές εφαρμογές όλα τα παραπάνω. Συν τοις άλλοις μπορεί να προσφέρει έναν αριθμό από ενδιαφέροντα games - το App Store του δεν προσφέρει προφανώς την ποικιλία του App Store της Apple, αλλά τα δωρεάν του games είναι ποιοτικά και τα premium games του καλοδιαλεγμένα - και σε κάποια πράγματα ενδέχεται να είναι καλύτερο, όπως στην περιήγηση στο Web μέσω του νέου πολυσυζητημένου browser του Amazon. Αξίζουν, λοιπόν, τα αλληλεπιδραστικά περιοδικά των iPad και τα περισσότερα games τους τη διαφορά των €300; Έχουμε την εντύπωση πως, στα μάτια πολλών καταναλωτών, όχι.

Θα υπάρξουν, βεβαίως, εκείνοι που θα υποστηρίξουν πως τα iPad έχουν συνολικά πλουσιότερο κατάλογο από apps - όχι μόνο games - και ότι αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να υποτιμάται. Δεν θα διαφωνήσουμε μαζί τους. Όμως, εν τέλει, ο κόσμος δεν κάνει πολλά... "έτσι γενικώς" πράγματα με ένα tablet. Τα χρησιμοποιεί στο 90% του χρόνου του με συγκεκριμένους τρόπους για συγκεκριμένους λόγους - επειδή και οι συσκευές οι ίδιες το ενθαρρύνουν σε ένα βαθμό. Και αν η ενημέρωση, το ψυχαγωγικό περιεχόμενο, τα κοινωνικά δίκτυα και πότε-πότε κάποιο παιχνιδάκι είναι αυτά που κυρίως θα ζητήσει κάποιος από το tablet του (όπως ομολογούμε πως έχουμε καταλήξει να κάνουμε και εμείς μετά από 1.5 χρόνο... συμβίωσης με το iPad), τότε όχι, τα $499 δεν είναι η σωστή τιμή γι' αυτά. Είναι τα $199. Άντε και τα $299, αν επιθυμούν οθόνη 10.1 και όχι 7 ιντσών, κάτι που σχεδόν σίγουρα θα δούμε από το Amazon κάποια στιγμή. Θα μας δικαιώσει το κοινό το Νοέμβριο, όταν το Kindle Fire κυκλοφορήσει; Είμαστε βέβαιοι πως ναι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ