Ναι, μα το iPhone μου θ' αντέξει;

Τη νέα έκδοση του iOS, φυσικά. Τί άλλο;

Και ενώ η αγορά της τεχνολογίας, της κινητής τηλεφωνίας και του Internet έχει πρακτικά... κρατήσει την αναπνοή της αυτές τις μέρες, περιμένοντας την ανακοίνωση νέου ή νέων iPhone στη συνέντευξη Τύπου της Apple αύριο (8.00 το βράδυ ώρα Ελλάδος), ένα σημαντικό ποσοστό του κοινού την περιμένει με απλή περιέργεια, τίποτε περισσότερο. Αυτό το ποσοστό του κοινού είτε δεν μπορεί είτε δεν θέλει να αποκτήσει νέο iPhone. Περιμένει με πολύ περισσότερο ενδιαφέρον - και ουκ ολίγη ανησυχία - να διαπιστώσει κάτι άλλο: θα προσφέρει αύριο ή πολύ σύντομα η Apple στο κοινό τη νέα έκδοση 5.0 του λειτουργικού για τα κινητά της, του iOS; Και αν ναι... θα μπορούν αληθινά - και όχι "στα χαρτιά" - να την αξιοποιήσουν τα δεκάδες εκατομμύρια iPhone 3GS και iPhone 4 εκεί έξω;

Η ερώτηση είναι, δυστυχώς, σημαντική και με καθόλου... προβλέψιμη απάντηση. Η Apple έχει βεβαρυμένο ιστορικό όσον αφορά στο πώς επιλέγει να διαθέσει κάθε νέα έκδοση του iOS. Το λειτουργικό της από τη μία έκδοση στην άλλη αποκτά περισσότερα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά και δυνατότητες, ακριβώς όμως όπως οι εκδόσεις των Windows, έχει περισσότερες απαιτήσεις από τον επεξεργαστή και τη μνήμη κάθε iPhone. Και αυτό είναι ένα γεγονός που η Apple ναι μεν δεν αμφισβητεί, αλλά βολικά ενίοτε... παραβλέπει.

Στον... προηγούμενο γύρο, για παράδειγμα, η αμερικανική εταιρεία έκανε το λάθος να διαθέσει το iOS 4 και για τα iPhone 3G, παρά το γεγονός ότι αυτά οριακά πληρούσαν τις απαιτήσεις του. Αποτέλεσμα; Τα συγκεκριμένα μοντέλα επιβραδύνθηκαν στη λειτουργία τους τόσο πολύ, που ανάγκασαν πολλούς κατόχους τους να "υποβαθμίσουν" τα 3G τους στην τελευταία έκδοση του iOS 3. Υπήρξαν ακόμη και φωνές που σοβαρά υποστήριξαν ότι η Apple... επίτηδες έκανε την συγκεκριμένη επιλογή, ώστε να ωθήσει όλο εκείνο το κοινό στην αγορά ενός iPhone 4. Θεωρίες συνομωσίας, πιθανότατα, όμως δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι τα εκατοντάδες χιλιάδες σχετικά αρνητικά σχόλια σε Web sites και forum εκείνο το διάστημα δεν μπορούσαν να είναι ακριβώς τυχαία.

Μικρό fast forward στο σήμερα... και οι κάτοχοι iPhone 3GS και iPhone 4 βρίσκονται μπροστά στην προοπτική ενός iOS 5 με τις ίδιες επιπτώσεις. Οι πρώτοι έχουν ήδη αρχίσει να γκρινιάζουν γιατί, στην παρούσα έκδοση 4.3.3, το iOS 4 σαφώς δεν είναι τόσο "σβέλτο" όσο θα το ήθελαν. Αυτοί είναι που ανησυχούν περισσότερο για το ενδεχόμενο να έχουν την τύχη των κατόχων iPhone 3G με το iOS 4. Οι κάτοχοι iPhone 4 με την ίδια έκδοση του iOS έχουν ένα κινητό που λειτουργεί γρήγορα και άνετα - εύλογα, θα προτιμούσαν αυτό να μην αλλάξει. Το iOS 5 φέρνει στο προσκήνιο μία σειρά από στοιχεία που το καθιστούν σαφώς ωριμότερο και πληρέστερο - σε αυτά που έχουμε ήδη αναφέρει, πρόσφατα προστέθηκε και η μη επιβεβαιωμένη αλλά πολύ πιθανή ενσωμάτωση φωνητικών εντολών σε όλο το λειτουργικό σύστημα. Με άλλα λόγια, όλοι θα το θέλουν. Το θέμα είναι: ποιοί θα μπορούν να το έχουν χωρίς να... έχουν και σπασμένα νεύρα παράλληλα!

Τα καλά νέα είναι πως - βάσει όσων έχουμε δει ως τώρα τουλάχιστον - το ενδεχόμενο να μη συμπεριφέρεται ικανοποιητικά το iOS 5 στα iPhone 3GS και iPhone 4 δεν είναι το πιθανότερο. Διάφορα video που έχουν κυκλοφορήσει στο Web με κινητά και των δύο μοντέλων να λειτουργούν με την τελευταία δοκιμαστική έκδοση του iOS 5, δείχνουν μικρές, αλλά ανεκτές διαφορές στην ταχύτητα εκτέλεσης εντολών και περιήγησης στα μενού. Η Apple αυτή τη φορά δείχνει να έχει, ανά παρελθόν της μοντέλο, αφαιρέσει χαρακτηριστικά από το iOS 5 ώστε τα κινητά αυτά να μην επιβαρύνονται άσκοπα από λειτουργίες που δεν θα μπορούσαν να διεκπεραιώσουν ούτως ή άλλως. Οι φωνητικές εντολές, για παράδειγμα, θα περιοριστούν στο νέο iPhone πιθανώς, ενώ το 3GS δεν θα προσφέρει επεξεργασία φωτογραφίας, πολλαπλά tabs στον Safari κλπ. Εννοείται πως μέχρι να έλθει η ώρα της εγκατάστασης του iOS 5 για όλους μας, ώστε να κάνουμε διαπιστώσεις πρακτικές, τίποτε δεν είναι βέβαιο. Η... αγωνία του κατόχου iPhone πριν το νέο iOS (κατά την "Αγωνία του Τερματοφύλακα πριν από το Πέναλτι"!), λοιπόν. Θα απολαύσουμε όλοι τα θετικά του iOS 5 χωρίς κανένα σοβαρό αρνητικό ως τίμημα; Τικ, τοκ. Τικ, τοκ. Τικ, τοκ!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ