MWC 2012: η παρουσία της Nokia

Απογοητευτικοί οι Φινλανδοί, το μέλλον (ακόμη) αβέβαιο

Θα πρέπει - όπως λένε και οι Σάξονες - να ζει κανείς σε μία... σπηλιά ψηλά στα Ιμαλάια για να μη γνωρίζει τη δυσμενή θέση στην οποία έχει βρεθεί μετά από μια σειρά επιλογών η Nokia και πόσο κρίσιμο για το μέλλον της είναι το χρονικό διάστημα που διανύουμε. Κάθε διοργάνωση τόσο σημαντική όσο το World Mobile Congress, λοιπόν, θα έπρεπε να είναι για την φινλανδική εταιρεία μία ευκαιρία να επιβεβαιώσει τα σχέδιά της για ανάπτυξη στους τομείς που θα τής επιτρέψουν να επανακτήσει το χαμένο έδαφος και να επιζήσει στην αδυσώπητα σκληρή αγορά των smartphones. Βάσει των όσων επέδειξε τις τελευταίες μέρες στη Βαρκελώνη, δυστυχώς η Nokia δείχνει να... μην κατανοεί τίποτε από τα παραπάνω.

Συγκεκριμένα: αντί να επιδείξει αληθινά καινούργια μοντέλα κινητών τηλεφώνων βασισμένα στα Windows Phone 7.5, τέτοια που θα την επαναφέρουν σε ανταγωνιστική θέση απέναντι στο iOS 5/5.1 και το Android 4.0, η Nokia περιορίστηκε σε επανεκδόσεις και συμβιβασμούς. Επιβεβαίωσε απλώς την κυκλοφορία του κορυφαίου της, αλλά γνωστού και ηλικίας μηνών πλέον, Lumia 900 και στην Ευρώπη - χωρίς αυτό να έχει ουσιαστικά να επιδείξει κάτι περισσότερο από την μεγαλύτερη οθόνη σε σχέση με το πολύ καλό, αλλά "φορεμένο" πια Lumia 800. Είναι γνωστό σε όλους ότι η Microsoft περιμένει τις πλέον εμπορικές υλοποιήσεις του λειτουργικού της από τη Nokia... και μέχρι στιγμής οι Φινλανδοί δείχνουν να μην αποδέχονται την "ευθύνη" αυτή.

Πολύ περισσότερο ενδιαφέρον είχε η ανακοίνωση της Nokia για ένα απολύτως εισαγωγικό smartphone με Windows Phone: το Lumia 610. Αυτό θα είναι κατά πάσα πιθανότητα το πρώτο που θα φέρει την "light" έκδοση των Windows Phone 7.5, από την οποία έχουν απενεργοποιηθεί κάποια εξελιγμένα χαρακτηριστικά (όχι όμως κάτι απίθανα σημαντικό), ώστε αυτά να λειτουργούν με 256 ΜΒ μνήμης συστήματος. Το Lumia 610 έχει ως στόχο την τιμή πώλησης κάτω από τα €200 - έγινε λόγος για €189 - και ως κύριο επίδοξο κοινό του το νεαρό σε ηλικία, καθώς ο σχεδιασμός και τα χρώματα του συγκεκριμένου παραπέμπουν εκεί. Προσφέρει πάντως αξιόλογη οθόνη και φαίνεται στη χρήση αξιοπρεπέστατα γρήγορο. Το περιμένουμε κάποια στιγμή μέχρι τον Ιούνιο και στην ελληνική αγορά.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ