Κάρτες μνήμης SD: νέα έκδοση, απίθανα χαρακτηριστικά

Ταχύτητες και χωρητικότητες που συναγωνίζονται τους καλύτερους δίσκους SSD των PC, διαθέσιμες το 2021

Στον κόσμο της τεχνολογίας η εξέλιξη των προτύπων βάσει των οποίων σχεδιάζονται και πωλούνται προϊόντα είναι εκ των πραγμάτων το λιγότερο σταθερή, το περισσότερο ραγδαία - και ενώ οι κάρτες μνήμης ενδεχομένως δεν είναι το... πρώτο προϊόν που περνά από το μυαλό των περισσότερων από μας ως κατηγορία που χρειαζόταν αναβάθμιση, μία γενναία τέτοια ανακοινώθηκε πρόσφατα και είναι σημαντική. Ο SD Association, ο σύνδεσμος που διαμορφώνει τις τεχνικές προδιαγραφές των καρτών μνήμης SD, αποκάλυψε την νέα έκδοση του προτύπου αυτού με επιδόσεις που ξεπερνούν κατά πολύ όχι μόνο τις παρελθούσες δικές του, αλλά και όλες τις άλλες "ειδικές" (proprietary) μορφές καρτών μνήμης οποιουδήποτε κατασκευαστή.

Πράγματι: το πρότυπο υπ' αριθμόν 8.0 για τις κάρτες μνήμης SD Express αξιοποιεί μεν και αυτό το πρωτόκολλο NVME Express αλλά βασίζεται πλέον σε δύο διαύλους μετάδοσης δεδομένων σε σύνδεση PCIe 4.0 για να προσφέρει ταχύτητες της τάξης των 3.940 (!) MB ανά δευτερόλεπτο. Πρόκειται για τετραπλασιασμό της ταχύτητας λειτουργίας των καρτών αυτών σε σχέση με τους προκατόχους τους - για την ακρίβεια μόνο πανελάχιστοι δίσκοι τεχνολογίας SSD σε PC είναι ταχύτεροι από αυτό στην μεταφορά δεδομένων. Ο SD Association υποστηρίζει πως με αυτό το χαρακτηριστικό και την αύξηση των χωρητικοτήτων στις οποίες θα διατίθενται αυτές οι κάρτες μνήμης - θεωρητικό όριο τα 128 TB αλλά πρακτικό τα 8 ή 16 στην αρχή - θα διευρυνθεί σημαντικά η γκάμα των συσκευών για τις οποίες προορίζονται συνήθως αυτά τα προϊόντα.

Η αλήθεια βέβαια είναι πως, για το εγγύς μέλλον τουλάχιστον, αυτές οι κάρτες μνήμης θα συνεχίσουν να ενδιαφέρουν κυρίως τους επαγγελματίες της σύλληψης φωτογραφίας και video: οι πρώτοι θα είναι σε θέση να συλλαμβάνουν περισσότερα ασυμπίεστων καρέ σε επαναληπτική λειτουργία (RAW/burst mode), ενώ οι δεύτεροι να συλλαμβάνουν κινούμενη εικόνα ανάλυσης 8Κ ή VR δίχως συμπίεση για περισσότερη ώρα. Βεβαίως η σχετική ανακοίνωση του SD Association για την ώρα αφορά μόνο στην παγίωση των τεχνικών προδιαγραφών του προτύπου SD 8.0, πράγμα που σημαίνει πως θα χρειαστεί κάποιος καιρός μέχρις ότου είναι διαθέσιμες στην αγορά όχι μόνο οι κάρτες μνήμης με αυτές τις δυνατότητες, αλλά και προϊόντα που θα είναι σε θέση να τις αξιοποιούν. Τα πρώτα τέτοια αναμένεται πως θα επιδειχθούν στην CES 2021 τον Ιανουάριο και θα διατεθούν την ερχόμενη άνοιξη. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ