iPhone XS/XS Max: ισχυρότερα από ποτέ, το ίδιο προβλέψιμα

Η Apple αντεπιτίθεται, έστω και με τα... όπλα των αντιπάλων της ουσιαστικά - λεπτομέρειες

Ακολουθώντας την... πατροπαράδοτη πια προσέγγιση της ουσιαστικής επιβεβαίωσης των φημών και διαρροών που είχαν κατακλύσει το Web τους προηγούμενους μήνες, η Apple παρουσίασε τα δύο καλύτερα κινητά της τηλέφωνα για το επόμενο δωδεκάμηνο. Τα iPhone XS και iPhone XS Max δεν φέρνουν στο προσκήνιο απολύτως τίποτε αξιοσημείωτο από πλευράς νέων ιδεών, δεν παύουν ωστόσο να είναι τα ισχυρότερα και πληρέστερα που έχει ποτέ προσφέρει ο αμερικανικός κολοσσός - έστω και αν, για να το κάνει, ήταν αναγκασμένος εκ των πραγμάτων πλέον να "δανειστεί" ή κι απροκάλυπτα αντιγράψει χαρακτηριστικά και λειτουργίες που έχουν κάνει την εμφάνισή τους εδώ και πολλούς μήνες ή και χρόνια στον κόσμο του Android. Έτσι... κλείνει και ο σχετικός "κύκλος" της καινοτομίας στα κινητά, καθώς όλοι έχουν πια αντιγράψει απ' όλους και οι πάντες θα κριθούν βάσει ποιότητας υλοποίησης και μόνο.

Όντας μοντέλα "S" τα δύο νέα πανίσχυρα iPhone δεν διαφέρουν αισθητικά σε τίποτε από το περυσινό iPhone X (θα διατεθούν σε ένα επιπλέον χρυσαφί χρώμα αλλά αυτό είναι όλο). Οι αλλαγές εντοπίζονται αλλού: ο κεντρικός επεξεργαστής τους, ο Α12 Bionic, είναι ο πρώτος που κατασκευάζεται με λιθογραφική μέθοδο στα 7 νανόμετρα, την πλέον εξελιγμένη σήμερα για οποιαδήποτε συσκευή. Τα πρακτικά ωφέλη για το κοινό δεν εντοπίζονται μόνο στην πολύ μεγάλη επεξεργαστική δύναμη του Α12, αλλά και στην αυτονομία της συσκευής καθώς αυτός καταναλώνει σημαντικά λιγότερη ενέργεια για τα "απλά και καθημερινά". Φέτος η Apple έχει δώσει μάλιστα, όπως έχει κάνει και ο ανταγωνισμός της, πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην χρήση της τεχνητής νοημοσύνης: ο αμερικανικός κολοσσός ονομάζει το δικό του σύστημα Neural Engine και αξιοποιεί το Internet με παρόμοιο τρόπο ώστε να βελτιώνεται με το πέρασμα του χρόνου η αποτελεσματικότητα των λειτουργιών που υποστηρίζει κι επιταχύνει.

Ο επεξεργαστής αυτός βοηθά σε όλες τις μικρές, αλλά ευπρόσδεκτες ομολογουμένως βελτιώσεις σε βασικές και σημαντικές λειτουργίες. Με την δική του συμμετοχή εξάλλου η αναγνώριση προσώπου για βιομετρική ασφάλεια από το σχετικό αναβαθμισμένο υποσύστημα της Apple είναι ταχύτερη, η ανάλυση οποιασδήποτε σκηνής προς φωτογράφηση ακριβέστερη, η υλοποίηση εντυπωσιακών εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας (ΑR) εφικτή. Η προσοχή άλλωστε που πάντα δίνει η Apple στο software των κινητών της έχει και φέτος αποφέρει καρπούς με την μορφή π.χ. της δυνατότητας αλλαγής του βάθους πεδίου σε μια φωτογραφία μετά την αποθήκευσή της ή την σύλληψη πειστικότερων φωτογραφιών Portrait, παρ' ότι η κύρια "διπλή" κάμερα των XS/XS Max είναι εν πολλοίς ίδια με αυτήν του X (έχουν βελτιωθεί οι δύο αισθητήρες μα όχι σημαντικά).

Σε πρακτικό επίπεδο, πάντως, τα iPhone XS/XS Max διαφοροποιούνται από το περυσινό X με τις οθόνες τους: του πρώτου μοντέλου παραμένει στις 5.8 ίντσες και στην ίδια ανάλυση αλλά προσφέρει πλέον σάρωση στα 120 Hz για ομαλότερη κίνηση και ακόμη ακριβέστερη απόδοση χρωμάτων ευρύτερης γκάμας. Του δεύτερου μοντέλου ανέρχεται όμως στις 6.5 ίντσες (!), στο όριο των... phablets δηλαδή, με υψηλότερη ανάλυση 2688x1242 pixels, παραμένοντας αρκετά μικρή λόγω περιορισμένου πλαισίου ώστε το μέγεθος της όλης συσκευής να είναι παρόμοιο με αυτό ενός 8 Plus. Και οι δύο οθόνες υποστηρίζουν την δυνατότητα 3D Touch (που η Apple δεν προσφέρει στην οθόνη του iPhone XR για λόγους κόστους), ενώ μπορούν να αποδώσουν υλικό τεχνολογίας HDR διαμορφωμένο κατά Dolby Vision (έστω και με 625 nits φωτεινότητας).

Όσον αφορά στα υπόλοιπα... ευπρόσδεκτες προσθήκες αλλά όχι κάτι περισσότερο. Τα στερεοφωνικά ηχεία των XS/XS Max, για παράδειγμα, είναι πλέον περισσότερο αποδοτικά (και τα μικρόφωνα συλλαμβάνουν στερεοφωνικό ήχο κατά την καταγραφή video), ενώ υπάρχει η δυνατότητα για χρήση δύο καρτών SIM ταυτόχρονα (μίας υλικής και μίας ηλεκτρονικής). Σημαντικότερη στο πλαίσιο καθημερινής χρήσης - αν και αργοπορημένη... μερικά χρόνια - είναι η πιστοποίηση IP68 που διακρίνει πια τα νέα αυτά iPhone, εξασφαλίζοντας και επίσημα σωστή προστασία από το νερό (και σε βύθιση) και την σκόνη.

Οι προπαραγγελίες για τα iPhone XS και XS Max θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα και τα δύο νέα κινητά της Apple θα κυκλοφορήσουν στην χώρα μας στις 28 Σεπτεμβρίου. Διαθέσιμες θα είναι τρεις διαφορετικές χωρητικότητες αποθηκευτικού χώρου - 64, 256 και 512 GB - με κόστος που θα ξεκινά από τα $999 για το μοντέλο XS και τα $1099 για το μοντέλο XS Max. Οι αντίστοιχες ελληνικές τιμές πώλησης δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί αλλά, αν κρίνουμε από την αντιστοιχία που ακολουθήθηκε πέρυσι, τα νέα iPhone θα... φλερτάρουν επικίνδυνα με τα €1500 και σε ορισμένα μοντέλα τους θα τα ξεπερνούν, γεγονός που έχει αρχίσει να αγγίζει το επίπεδο της αληθινής υπερβολής ακόμη και για τα δεδομένα της Apple. Από την άλλη πλευρά από την στιγμή που πέρυσι με το iPhone X "άνοιξαν οι πύλες" του κινητού άνω των $1000/€1000, και ο ανταγωνισμός ακολούθησε, γιατί όχι; Όποιος έχει και μπορεί, το σκέφτεται. Όποιος όχι... όχι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ