iPhone X: κινητό εντυπωσιακό, έκπληξη καμία

Το επετειακό κινητό της Apple είναι όλα όσα ήδη γνωρίζαμε, οι προοπτικές του πάντως μεγάλες

Όπως είχε διαρρεύσει κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών με κάθε λεπτομέρεια - και με απόλυτη ευθύνη της Apple αυτή τη φορά, καθώς όλες οι φήμες επιβεβαιώθηκαν από την αθέλητη διάθεση του iOS 11 σε δικό της server - ένα διαφορετικό, επετειακό, μοντέλο iPhone θα γίνει διαθέσιμο λίγο αργότερα από τα... ευκόλως εννοούμενα iPhone 8 και iPhone 8 Plus. Πρόκειται για το iPhone X, το οποίο είναι μετά από πολλά χρόνια το πρώτο τολμηρό "βήμα μπροστά" για τον κολοσσό του Cupertino όχι μόνο όσον αφορά στον σχεδιασμό των smartphones του, αλλά και στην συλλογιστική χρήσης τους. Δεν είναι τυχαίο που η ίδια η Apple το προφέρει "Ten" και όχι λατινικό "X": με την γνώριμη τάση της για υπερβολή, η αμερικανική εταιρεία υποστηρίζει πως το αυτό το iPhone είναι "κινητό από το μέλλον". Φυσικά... δεν είναι.

Αυτό που σίγουρα είναι, το διακρίνει κανείς από την πρώτη στιγμή που θα το αντικρύσει: είναι το smartphone προς το οποίο κινούνταν η Apple όλα αυτά τα χρόνια. Η πρόσοψη του iPhone X είναι "όλη οθόνη", με το εμβληματικό κεντρικό υλικό πλήκτρο να απουσιάζει και τους ρόλους του να έχουν αναλάβει τα πλαϊνά μηχανικά πλήκτρα σε συνδυασμό με αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του iOS 11. H πιστοποίηση του χρήστη γίνεται πλέον (όπως ακριβώς ήθελαν οι φήμες του καλοκαιριού) με την αναγνώριση προσώπου ονόματι FaceID την οποία διενεργεί ένα νέο, εξελιγμένο σύστημα "ανάγνωσης" των χαρακτηριστικών του χρήστη: αυτό φιλοξενείται στην κορυφή της πρόσοψης του κινητού, δημιουργώντας την... πολυσυζητημένη "εσοχή" στην οθόνη που ήδη έχει αποσπάσει πολλά αρνητικά σχόλια. Η Apple ισχυρίζεται πάντως ότι το FaceID όχι μόνο λειτουργεί γρήγορα και με ακρίβεια, αλλά και πως είναι κατά πολύ ασφαλέστερο του TouchID που συνεχίζει να φιλοξενείται στο κεντρικό μηχανικό πλήκτρο των iPhone 8/8 Plus.

Αν και για την πρακτική ευκολία που προσφέρει το FaceID θα πρέπει να επιφυλαχθούμε μέχρις ότου το χρησιμοποιήσουμε αρκετά σε καθημερινό πλαίσιο, η ίδια η οθόνη του iPhone X είναι αναμφίβολα λόγος αγοράς του: με την σημαντική μείωση του γύρω πλαισίου της είναι εφικτό να έχει κανείς μεγαλύτερη διαγώνιο από την αντίστοιχη του iPhone 8 Plus (5.8 και όχι 5.5 ίντσες) και υψηλότερη ανάλυση (2436x1125 pixels αντί για 1920x1080), αλλά σε συνολικό μέγεθος συσκευής ελάχιστα μεγαλύτερο από του... απλού iPhone 8 των 4.7 ιντσών! Το σημαντικότερο: η τεχνολογία οθόνης δεν είναι πια IPS LCD αλλά OLED, γεγονός που έχει ως συνέπεια τόσο την αλματώδη βελτίωση στην ποιότητα απεικόνισης, όσο και την πλήρη πια συμβατότητα με την τεχνολογία απεικόνισης HDR (στα πρότυπα HDR10 και Dolby Vision). Η εντυπωσιακή όψη ενός κινητού, δε, που είναι "όλο οθόνη" όταν το κοιτά κανείς πραγματικά δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

Στα υπόλοιπα στοιχεία του, πάντως, το iPhone X είναι... σταθερά ριζωμένο στο παρόν, αφού μοιράζεται όλα του σχεδόν τα υποσυστήματα με τα iPhone 8/8 Plus: ο ίδιος επεξεργαστής Α11 Bionic, το ίδιο υποσύστημα γραφικών, οι ίδιες διαθέσιμες χωρητικότητες (64GB και 256GB), τα ίδια υποσυστήματα ασύρματης διασύνδεσης, το ίδιο υποσύστημα ασύρματης φόρτισης, η ίδια κάμερα στην πρόσοψη. Το iPhone X έχει να επιδείξει 3GB μνήμης λειτουργίας αντί για 2GB, καλύτερη διάταξη των φακών στην κύρια διπλή κάμερα (αλλά όχι υψηλότερη ανάλυση στους αισθητήρες), δύο ώρες μεγαλύτερη αυτονομία από το iPhone 8 (χωρίς να γνωρίζουμε την χωρητικότητα της ενσωματωμένης μπαταρίας) και ποιοτικότερα υλικά κατασκευής ("χειρουργικό ατσάλι" και γυαλί). Όλα αυτά είναι άξια λόγου, μεν, είναι όμως γεγονός ότι η σημαντική διαφορά στο κόστος ανάμεσα στο iPhone X και τα iPhone 8/8 Plus πρακτικά μπορεί να αποδοθεί κυρίως στην εντυπωσιακή οθόνη και το σύστημα αναγνώρισης προσώπου, όχι σε κάτι άλλο.

Πόση είναι αυτή η διαφορά; Οι... φήμες είχαν και σε αυτό το θέμα δίκιο: αν και οι επίσημες τιμές για την ελληνική αγορά δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, το "εισαγωγικό" iPhone X των 64GB στην Ιταλία θα κοστίζει γύρω στα €1200, οπότε στην χώρα μας κατά πάσα πιθανότητα περισσότερο από αυτό (το μοντέλο των 256GB στη Γερμανία θα πωλείται προς €1350 σχεδόν). Τα χρήματα είναι, φυσικά, πάρα πολλά από όποια πλευρά κι αν το κρίνει οποιοσδήποτε, όμως με το iPhone X η Apple υποτίθεται πως θέλει να καθιερώσει μία νέα κατηγορία smartphones "πάνω από" τα premium, αφού π.χ. η Samsung και η Sony για τα ακριβότερα κινητά τους "χρεώνουν" πια σχεδόν όσο και η Apple για τα "τυπικά" iPhone.

Οι προπαραγγελίες για το iPhone X - το οποίο θα διατεθεί μόνο σε ασημί και ανθρακί χρώμα - θα ξεκινήσουν στην χώρα μας στις 27 Οκτωβρίου, με την εμπορική τους διάθεση να τοποθετείται στις 3 Νοεμβρίου. Αν κρίνουμε, πάντως, από προηγούμενες χρονιές, η διαθέσιμότητα του συγκεκριμένου μοντέλου προβλέπεται να είναι ακόμη χαμηλότερη από την... παραδοσιακά χαμηλή των νέων iPhone στην χώρα μας, οπότε για όσους και όσες μπορούν να το αποκτήσουν η εξασφάλιση μέσω προπαραγγελίας κρίνεται μάλλον επιβεβλημένη!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ