iPhone, έκδοση 2.0

Όχι τέλειο, μα πολύ καλύτερο

Η Apple αποκάλυψε εν τέλει στο πλαίσιο της καθιερωμένης της εκδήλωσης WWDC το διάδοχο της πολυσυζητημένης συσκευής που "σημάδεψε" το 2007, του iPhone: η "έκδοση 2.0" φέρνει στο προσκήνιο μία σειρά από νέα χαρακτηριστικά, διορθώνει διάφορα προβλήματα του 1.0 και παράλληλα "ανοίγει νέους δρόμους" στη χρηστικότητά του. Το νέο iPhone κατ' αρχήν αξιοποιεί τις ταχύτητες διασύνδεσης 3G των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, κάτι που αυξάνει σημαντικά την αποτελεσματικότητά του σε οποιαδήποτε λειτουργία σχετίζεται με το Internet. Επίσης, το καινούργιο μοντέλο ενσωματώνει δέκτη GPS, δυνατότητα που μπορεί να αξιοποιηθεί εκτενώς όχι μόνο για τις συνήθεις "χαρτογραφικές" υπηρεσίες, αλλά πολλές άλλες υπηρεσίες "προσεγγιστικής" (location-based) φύσης. Και τα δύο αυτά στοιχεία κάτω από κανονικές συνθήκες θα είχαν δυσμενείς συνέπειες όσον αφορά στην αυτονομία της συσκευής, η Apple ωστόσο υπόσχεται 300 ώρες αναμονής, 8-10 ώρες ομιλίας, 5 ώρες χρήσης υπηρεσιών 3G και 24 ώρες ακρόασης μουσικής (αν επιβεβαιωθούν και πρακτικά, οι αριθμοί αυτοί είναι αξιολογότατοι).

Τα περισσότερα άλλα θετικά στοιχεία του iPhone παραμένουν ως έχουν στο νέο μοντέλο: η διασύνδεση Wi-Fi, η πολύ καλή οθόνη αφής δύο σημείων, η ποιότητα κατασκευής, το καλαίσθητο design (αν και ελαφρώς διαφορετικού σχεδιασμού αποπνέει την ίδια εντύπωση με το αρχικό). Κάποια προβλήματα διορθώθηκαν (όπως η υποδοχή για τα ακουστικά, που είναι πλέον σαφώς πιο εύχρηστη) ενώ κάποια άλλα παρέμειναν (όπως η μέτριων επιδόσεων και αποτελεσμάτων ενσωματωμένη κάμερα των 2 megapixel ή η απουσία υποστήριξης του προτύπου A2DP για ασύρματα ακουστικά στη διασύνδεση Bluetooth). Κάποιες από τις φήμες που κυκλοφορούσαν στο Web, πάντως, δεν επιβεβαιώθηκαν, αφού το iPhone 3G δεν διαθέτει κάμερα στην πρόσοψή του (άρα δεν μπορεί να διεκπεραιώσει βιντεοκλήσεις), δεν φέρει υποδοχή για κάρτες μνήμης (περιορίζοντας τον χρήστη του στον αποθηκευτικό χώρο που προσφέρεται εξ αρχής) και δεν επιτρέπει αλλαγή της μπαταρίας από τον ίδιο το χρήστη του.

Την ίδια εικόνα που δίνει το νέο iPhone στον τομέα του hardware (πολλές βελτιώσεις, αλλά και αρκετές ελλείψεις), δίνει και στον τομέα του software. Η έκδοση 2.0 του firmware που φέρει το καινούργιο μοντέλο (δωρεάν για τους υπάρχοντες χρήστες iPhone, προς πώληση αντί 10 δολαρίων για τους κατόχους iPod Touch) προσφέρει υποστήριξη για πολύ περισσότερες γλώσσες, καλύτερη αναζήτηση επαφών, θέαση (αλλά όχι επεξεργασία) εγγράφων του Microsoft Office και του iWork, καθώς και λειτουργίες γονικού ελέγχου. Σημαντική κρίνεται η εγγενής πια υποστήριξη του Microsoft Exchange Server για τους επαγγελματίες χρήστες, αφού επιτρέπει την απευθείας άντληση δεδομένων και συγχρονισμό τους από τον εταιρικό server, παντού. Και πάλι, ωστόσο, "λάμπει διά της απουσίας της" η υποστήριξη MMS και η εγγραφή video, η φωνητική κλήση, αλλά ακόμη και απλοϊκά πράγματα, όπως η δυνατότητα cut/paste. Σε αυτά, που δεν είναι θέμα hardware αλλά software, προσβλέπουμε σε μελλοντικές αναβαθμίσεις του firmware.

H σημαντικότερη προσθήκη που φέρνει στο προσκήνιο η έκδοση 2.0 του λειτουργικού των iPhone, ωστόσο, δεν είναι άλλη από την επίσημη πια υποστήριξη εφαρμογών από ανεξάρτητες εταιρείες και η διανομή τους μέσω του iTunes. Από τον Φεβρουάριο - που η Apple είχε κάνει διαθέσιμη την πλατφόρμα ανάπτυξης των εφαρμογών αυτών - το ενδιαφέρον των εταιρειών υπήρξε έντονο και πλέον έχει ανακοινωθεί μία πλειάδα από έξτρα προγράμματα που θα μπορεί να αγοράσει κανείς μέσα στο καλοκαίρι για το iPhone (περισσότερα από το Σεπτέμβρη και μετά), αλλά και διάφορα ενδιαφέροντα utilities που θα διατίθενται δωρεάν. Μεγάλα... "θέματα", δε, ανοίγει και η κυκλοφορία "κανονικών" games που αξιοποιούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του iPhone, όπως το Super Monkey Ball της Sega και το Spore της Electronic Arts.

Ένα αξιοπρεπέστατο "βήμα μπροστά" η έκδοση 2.0 του iPhone, λοιπόν, έστω κι αν συνεχίζουν να υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαν να είχαν συμπεριληφθεί ή/και διορθωθεί. Τα "μεγάλα νέα", ωστόσο, εντοπίζονται αλλού: συγκεκριμένα, στο γεγονός ότι η Apple εγκαταλείπει την εν πολλοίς λανθασμένη τιμολογιακή πολιτική που ακολούθησε με το αρχικό iPhone και περιορίζει την τιμή πώλησης των δύο νέων μοντέλων, των 8 GB και 16 GB χωρητικότητας, στα 199 και 299 δολάρια αντιστοίχως. Οι τιμές αυτές τοποθετούν τα δύο iPhone 3G σε επίπεδο πιο προσιτό από αυτό των αντίστοιχων iPod (!), αν και συνεχίζει να υφίσταται στην Αμερική ο όρος της σύναψης διετούς συμβολαίου με την ΑΤ&Τ για αυτές της τιμές πώλησης. Η Ο2 στην Αγγλία προσφέρει σε συγκεκριμένα προγράμματά της τη συσκευή δωρεάν, αλλά με υψηλά πάγια για data βεβαίως. Άλλες χώρες και άλλοι providers θα ακολουθήσουν άλλα πλάνα, αφού η Apple είναι πλέον πολύ πιο "ευέλικτη" στη συνεργασία της μαζί τους, όμως το γεγονός ότι το iPhone αποκτά πρόσβαση σε ένα κοινό σαφώς ευρύτερο είναι εξαιρετικής σημασίας.

Το μόνο πραγματικά απογοητευτικό στοιχείο στην ανακοίνωση του νέου iPhone, στα μάτια των Ελλήνων καταναλωτών τουλάχιστον, εντοπίζεται στο εξής γεγονός: η χώρα μας δεν περιλαμβάνεται στις 22 όπου θα κυκλοφορήσει το iPhone 3G στις 11 Ιουλίου. Η Ελλάδα θα ακολουθήσει με περίπου 50 ακόμη χώρες "κάποια στιγμή μέσα στο 2008", με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Τα 199 και 299 δολάρια επίσης δεν γνωρίζουμε πως θα "μεταφραστούν" από τη Vodafone, την εταιρεία που έχει επίσημα αναλάβει την διάθεση του iPhone στη χώρα μας, και με ποιά οικονομικά "πακέτα" θα συνδυαστούν. Το πιθανότερο πάντως είναι να μην προσφέρεται δωρεάν χωρίς κάποιο δεσμευτικό πρόγραμμα και να μην προσφέρεται προς αγορά αυτόνομα, ώστε να το χρησιμοποιήσουν και οι συνδρομητές άλλων δικτύων - με άλλα λόγια, το... ευγενές άθλημα του jailbreaking, της "απελευθέρωσης" του iPhone από τους περιορισμούς που θέτει η Apple και οι providers, αναμένεται να αποτελεί μόνη διέξοδο για πολύ κόσμο και με το καινούργιο μοντέλο. Εν αναμονή λεπτομερειών για το "φλέγον" θέμα, λοιπόν...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ