iPhone 5: τί... δεν θέλουμε να έχει

Τις αδυναμίες των προκατόχων του, με άλλα λόγια. Ποιές;

Έχοντας πια "μπει στην τελική ευθεία" για την αποκάλυψη του καινούργιου iPhone την Τετάρτη, οι συζητήσεις για τα χαρακτηριστικά που περιμένουμε - σχεδόν ξέρουμε - πως η Αpple θα προσφέρει με αυτό έχουν... "χτυπήσει κόκκινο". Οι πιο πολλές από αυτές τις συζητήσεις εστιάζονται στα... "θέλω": στα πράγματα που ο εκάστοτε δημοσιογράφος, και κατ' επέκταση διάφορα ποσοστά του καταναλωτικού κοινού, θα ήθελαν να δουν στο iPhone5. Έχουμε κι εμείς μια τέτοια... λίστα, όμως καταμετρώντας τα σημεία της συνειδητοποιήσαμε πως καλύτερα είναι "να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά" με αυτήν. Ας είμαστε σοβαροί: η Apple δεν θα μάς δώσει ποτέ θύρα καρτών μνήμης microSD, δεν θα επιτρέψει ποτέ την αλλαγή μπαταρίας, δεν θα ενσωματώσει ποτέ έξοδο HDMI σε iPhone. Όλα τα παραπάνω - και άλλα - αντιβαίνουν στη συλλογιστική της του "κλειστού οικοσυστήματος" και φυσικά της εμπορικής εκμετάλλευσης αξεσουάρ στο έπακρο.

Αντιθέτως, σκεφτήκαμε, ίσως έχει περισσότερο ενδιαφέρον να καταμετρήσουμε - βάσει της παρελθούσας εμπειρίας μας με δύο iPhone ήδη - τί... ΔΕΝ θα θέλαμε να χαρακτηρίζει το επόμενο iPhone. Αξίζει ως υποσημείωση να αναφερθεί πως ο γράφων είναι κάτοχος ενός iPhone4 εδώ και δύο χρόνια και ενός iPhone 3G για άλλα δύο πριν από αυτό - και ότι ήδη σκοπεύει να μεταβεί στο iPhone5 για μία σειρά από λόγους, ανεξαρτήτως του τί θα ανακοινώσει η Apple την Τετάρτη. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι έχουμε ξεχάσει τα... φάουλ της αμερικανικής εταιρείας όταν πρόκειται για νέο μοντέλο του δημοφιλέστερου smartphone στο κόσμο. Να τί δεν θα θέλαμε να ξανασυμβεί με το iPhone5, λοιπόν:

Προβλήματα κατασκευαστικά
Όσο κι αν επιδιώκει την εικόνα της... τελειότητας για τα προϊόντα της η Apple, στον πραγματικό κόσμο αυτά δεν υπάρχουν. Λάθη γίνονται. Στην περίπτωση του iPhone5 όμως δεν θα θέλαμε να δούμε σοβαρά προβλήματα όπως αυτό της προβληματικής λήψης του iPhone4 - που είναι υπαρκτό και η αλαζονική Apple δεν μπόρεσε να μην παραδεχθεί... τελικά - αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών που εύκολα αναπτύσσονται στο πίσω μέρος των iPhone4/4S όταν αυτά αναπαράγουν games με απαιτητικά γραφικά ή μεταφέρουν πολλά δεδομένα μέσω δικτύων τηλεφωνίας, με ή χωρίς δεδομένα από τον δέκτη GPS. Ναι, αυτά γίνονται και χωρίς το κινητό να... "βράζει" (το HTC One X δεν μας ενόχλησε ποτέ για παράδειγμα). Ενδείξεις στο σχεδιασμό του iPhone5 θέλουν την Apple να έχει "πάρει το μάθημά της" όσον αφορά στην τοποθέτηση των κεραιών για σωστή λήψη, όμως μόνο μετά από συμβίωση ημερών μπορεί να είναι κανείς 100% σίγουρος. Το ίδιο ισχύει και για τη θερμική συμπεριφορά του επεξεργαστή και του υποσυστήματος γραφικών του νέου iPhone. Ελπίζουμε για το καλύτερο, προφανώς.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ