iPhone 4S: πιθανό ή όχι;

Οι λόγοι της θετικής απάντησης, οι λόγοι της αρνητικής

Η συνέντευξη Τύπου που προανήγγειλε για τις 4 Οκτωβρίου η Apple, έχει μία σειρά από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Είναι η πρώτη που θα λάβει χώρα στο Cupertino, στα κεντρικά της εταιρείας, και όχι στη συνήθη τοποθεσία της στο San Fransisco. Είναι η πρώτη στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει ο νέος διευθύνων σύμβουλός της, ο Tim Cook (ο Jobs μπορεί να εμφανιστεί αλλά το πιθανότερο είναι πως όχι). Και είναι η πρώτη τέτοια συνέντευξη Τύπου της οποίας το θέμα γνωρίζουμε - καινούργιο μοντέλο iPhone - αλλά δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να μην είναι μία η συσκευή που θα παρουσιαστεί. Να είναι δύο!

Η συζήτηση για το... μυθικό πια iPhone 4S γίνεται στο Web μήνες τώρα - και μπορεί να μην ισχύει στο 100% των περιπτώσεων το "όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά", όμως η συγκεκριμένη θεωρία στηρίζεται σε υπερβολικά πολλά λογικά επιχειρήματα για να χαρακτηριστεί ως αβάσιμη. Το ενδεχόμενο ενός νέου iPhone, με τις τεχνικές προδιαγραφές του iPhone 4, με μόνο 8 GB αποθηκευτικού χώρου, παρόμοιο design αλλά φθηνότερα υλικά παραγωγής, είναι υπαρκτό. Ο κόσμος το θέλει, οι πάροχοι το θέλουν, ο ανταγωνισμός το φοβάται. Το θέμα εστιάζεται στην εξής απλή ερώτηση: η Apple μπορεί. Αλλά θα το κάνει;

Εμπορικά, σαφώς και θα είχε μεγάλο νόημα. Τα iPhone έχουν σημειώσει εξαιρετική επιτυχία, παρά το γεγονός ότι είναι από τα ακριβότερα smartphones της αγοράς. Ένα ποσοστό αυτής της επιτυχίας το οφείλουν στο εξαιρετικό design και την κορυφαία ποιότητα κατασκευής, ένα στο αποτελεσματικότατο marketing και την όλη "αύρα" που περιβάλλει τα προϊόντα της Apple, και ένα στην έκταση και πληρότητα του App Store, που είναι και το μεγαλύτερό του πρακτικής αξίας όπλο. Ένα φθηνότερο iPhone 4 θα διατηρούσε το τελευταίο πλεονέκτημα, δεν θα έχανε το δεύτερο και "όλα θα παίζονταν" στη λεπτή γραμμή των συμβιβασμών για το πρώτο: τί θα μπορούσε δηλαδή να "θυσιαστεί" από την πολυτελή κατασκευή του iPhone 4, το οποίο όμως δεν θα ενοχλούσε τον επίδοξο αγοραστή του "lite" μοντέλου, ώστε να προκύψει ένα iPhone 4S ποθητό για όλους τους παραπάνω λόγους.

Από την άλλη, η Apple ίσως δεν θέλει καθόλου να παρουσιάσει ένα iPhone 4S στην αγορά. Ένας πιθανός λόγος είναι το... πρεστίζ: δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως τα προϊόντα της έχουν εμπορική επιτυχία ακριβώς επειδή είναι κοστολογημένα υψηλά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα που αυτό το κόστος υποννοεί. "Είναι Apple; Είναι premium!" δείχνουν συχνά να "φωνάζουν" όλα τα προϊόντα του αμερικανικού κολοσσού... και αυτό είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικό. Αν ένα iPhone 4S των π.χ. €299 ή και €199 με επιδότηση από τον εκάστοτε πάροχο κινητής τηλεφωνίας, μπορούν να το αποκτήσουν ξαφνικά σχεδόν όλοι, το brand των iPhone δεν είναι πλέον premium. Εξάλλου, η Apple έχει συνηθίσει να λειτουργεί με μεγάλα περιθώρια κέρδους, όπως αυτά που τής προσφέρουν τα iPhone 4/3GS. Είναι βέβαιο πως ένα κινητό των €299 δεν θα της "άφηνε" τόσα. Και αν υπάρχει κάτι στο οποίο η Apple εστιάζει περισσότερο απ' ότι στην καινοτομία, είναι η κερδοφορία.

Από μία τρίτη πλευρά, ωστόσο, η κυκλοφορία ενός iPhone 4S ίσως είναι η στρατηγική κίνηση που περίμενε η Apple για να φέρει τους αντιπάλους της - ουσιαστικά τα κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό Android - σε απίθανα δύσκολη θέση. Τα προσιτά κινητά με το λειτουργικό της Google είναι ουσιαστικά τα μόνα που στερούν από την Apple αληθινά μεγάλο μερίδιο αγοράς - και τα ποιοτικά προσιτά κινητά με Android αυτή τη στιγμή κινούνται ακριβώς σε αυτό το όριο, των €149-€199. Ένα iPhone 4S, σε αυτήν την τιμή με επιδότηση ή τα €299 χωρίς αυτήν, θα είχε πρακτικά σχεδόν δικό του όλο το τμήμα της αγοράς μεταξύ των €149 και των €499. Και με το κορυφαίο iPhone να έχει τον πρώτο λόγο στα smartphones από τα €500 και πάνω... υποθέτουμε πως οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital καταλαβαίνουν τί θα συνέβαινε.

Είναι ειρωνικό, ίσως, πως για όλα αυτά ενδέχεται αποφασιστικό ρόλο να μην παίξει η αμερικανική ή ευρωπαϊκή αγορά, αλλά αυτή της... Κίνας! Αν η Apple αποφασίσει να εισέλθει δυναμικά σ' αυτήν την τεράστια αγορά, θα το κάνει με ένα κινητό περισσότερο προσιτό από το iPhone 4. Και αν κατασκευάσει ένα τέτοιο κινητό για τη συγκεκριμένη αγορά, γιατί να μην το διαθέσει σε όλο τον κόσμο; Το μόνο που θα είχε να κάνει ως συνέπεια αυτών είναι να σταματήσει την παραγωγή του 3GS αρχικά, του 4 στη συνέχεια και να έχει στην αγορά μόνο δύο μοντέλα iPhone: ένα προσιτό κι ένα premium. Είναι αυτή η επιλογή που έχει κάνει ο Jobs και θα εφαρμόσει ο Cook τα επόμενα χρόνια; Σε λιγότερο από μία εβδομάδα, θα ξέρουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ