iPhone 11 Pro/Pro Max: πανάκριβα βάσει... κάμερας

Τα νέα κορυφαία κινητά της Apple είναι πολύ καλά, αλλά με καμία συγκεκριμένη έννοια "επαγγελματικά"

Στην εκδήλωση της Apple όπου αποκαλύφθηκε το iPhone 11 ως διάδοχος του περυσινού πολύ καλού κι επιτυχημένου iPhone XR όλοι είμασταν κατά... 99% βέβαιοι πώς - βάσει των εκτενών διαρροών σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού - θα παρουσιάζονταν και δύο νέα μοντέλα iPhone "Pro". Αυτό που περιμέναμε με ενδιαφέρον ήταν να διαπιστώσουμε πως θα δικαιολογούσε η Apple αυτόν τον χαρακτηρισμό, καθώς π.χ. στα iPad, στα MacBook, στους Mac όντως υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στα "απλά" μοντέλα και τα "Pro". Ε, όσοι και όσες περίμεναν πως αυτό θα ίσχυε και για τα iPhone έχουν το δικαίωμα, θεωρούμε, ενστάσεων καθώς τα iPhone 11 Pro/Pro Max είναι "απλώς" οι διάδοχοι των περυσινών XS/XS Max και όχι κάτι περισσότερο - και σίγουρα όχι κάτι περισσότερο... επαγγελματικό.

Τα δύο νέα κορυφαία smartphones του αμερικανικού κολοσσού δεν επιδεικνύουν στοιχεία που θα παρέπεμπαν σε χρήση "για δουλειά": δεν υποστηρίζουν το Apple Pencil (αν και η γνώμη μας για την χρήση γραφίδας σε κινητά είναι σταθερά αρνητική), δεν προσφέρουν ρυθμό ανανέωσης οθόνης στα 90 ή 120 Hz (όπως ορισμένα κορυφαία κινητά βασισμένα σε Android) και δεν ενσωματώνουν αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη ή υποσύστημα ασύρματης διασύνδεσης με δίκτυα τηλεφωνίας 5G (και τα δύο τα περιμένουμε το 2020). Στηρίζονται ακριβώς στον ίδιο κεντρικό επεξεργαστή με τον "μικρότερο αδελφό" τους, το iPhone 11, οπότε από πλευράς ισχύος δεν έχουν κάποιο πλεονέκτημα, ενώ τα 6 GB μνήμης λειτουργίας στα Pro αντί για τα 4 GB στο iPhone 11 δεν θεωρούμε πως θα "κάνουν διαφορά" σε πλαίσιο καθημερινής χρήσης σε οποιοδήποτε σχεδόν app μπορούμε να σκεφτούμε.

Με τρία συγκεκριμένα επιχειρήματα μόνο μπορούν να διεκδικήσουν τα $300 ή $400 παραπάνω που ζητούν τα iPhone 11 Pro σε σχέση με το μη-Pro. Το πρώτο αφορά στην οθόνη, η οποία στις ίδιες διαγωνίους και αναλύσεις με τις αντίστοιχες των XS/XS Max, και την ίδια τεχνολογία απεικόνισης (OLED), ονομάζεται από την Apple... "Super Retina Display XDR" ίσως επειδή προσφέρει υψηλότερη χρωματική πιστότητα και απίθανα υψηλή φωτεινότητα (1200 nits στην ανώτερη τιμή της!), αποδίδοντας υλικό HDR10/Dolby Vision όπως πολλές από τις καλύτερες τηλεοράσεις της αγοράς. Το δεύτερο αφορά στην αυτονομία, καθώς ο επεξεργαστής A13 Bionic διαχειρίζεται την μπαταρία εξυπνότερα ώστε να προσφέρει στην περίπτωση του Pro έως και 4 ώρες λειτουργίας παραπάνω, ενώ στην περίπτωση του Pro Max (που ενσωματώνει μεγαλύτερη μπαταρία) έως και 5 ώρες παραπάνω. Καθόλου άσχημα, αν αποδειχθούν κι έμπρακτα.

Φυσικά τα δύο Pro είναι ανώτερης ποιότητας κατασκευής σε ορισμένα στοιχεία τους (ο σκελετός του περιβλήματος είναι από ατσάλι και όχι αλουμίνιο για παράδειγμα), ενώ υποστηρίζουν ταχεία φόρτιση που το "απλό" 11 δεν προσφέρει, όμως το τρίτο και ίσως κυριότερο πλεονέκτημα των πρώτων είναι η διάταξη τριών φακών/αισθητήρων στο πίσω μέρος τους. Παρούσα είναι η κύρια κάμερα και αυτή με τον ευρυγώνιο φακό που συναντά κανείς και στο "απλό" iPhone 11, αλλά και ακόμη μία με φακό tele, ο οποίος προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στις αποστάσεις λήψης. Η ανάλυση των αισθητήρων και στους τρεις η ίδια (12 Megapixel), όμως ο ισχυρότατος A13 Bionic επέτρεψε στην Apple να υλοποιήσει εξελιγμένες λειτουργίες στο όλο σύστημα λήψης φωτογραφίας ή video - κάποιες επέδειξε, μία ονόματι Deep Fusion θα προστεθεί με αναβάθμιση λογισμικού - που ίσως δεν ήταν εφικτές μέχρι σήμερα σε άλλα iPhone.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί τα iPhone 11 Pro/Pro Max δεν είναι βεβαίως... απογοητευτικά κινητά με καμία έννοια του όρου. Όμως η Apple "τοποθέτησε τον πήχυ" μάλλον ψηλά με τον χαρακτηρισμό "Pro" και η πραγματικότητα δεν ανταποκρίνεται σε ό,τι αυτός υποννοεί. Ο αμερικανικός κολοσσός ήθελε απλώς να έχει δύο συσκευές premium στην ζώνη κόστους που ο ίδιος εγκαινίασε και καθιέρωσε - το Pro ξεκινά από τα $999 και το Pro Max από τα $1099, πάντοτε με 64 GB αποθηκευτικού χώρου - όμως θα πρέπει την επόμενη φορά να δώσει στο κοινό απτούς λόγους προτίμησης αυτών των συσκευών από το iPhone 11. Ιδανικά κάποιες έστω... επιδερμικά "επαγγελματικές" λειτουργίες, αποκλειστικές στα Pro, που το "απλό" π.χ. iPhone 12 δεν θα έχει.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, θεωρούμε, η Apple εκ των πραγμάτων θα ομολογούσε πως υιοθετεί την ίδια αόριστη προσέγγιση με αυτήν κορυφαίων κατασκευαστών Android όσον αφορά στην χρήση του όρου "Pro". Δεν το θέλεις αυτό, Tim, το θέλεις;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ