iPad Mini: Πυκνώνει ο... καπνός

Το μικρότερο, φθηνότερο tablet της Apple ξεπερνά πια το επίπεδο της φήμης - γιατί;

Καθώς η Apple αναμφίβολα βρίσκεται στην προνομιακή θέση της εταιρείας που όχι μόνο σημειώνει την μία εμπορική επιτυχία μετά την άλλη, αλλά επηρεάζει με τις επιλογές της πολλά τμήματα της παγκόσμιας αγοράς, η φημολογία που αναπτύσσεται γύρω από μελλοντικά της προϊόντα είναι... μόνιμο θέμα πια στο Web. Κάποιες φήμες δείχνουν, ωστόσο, να έχουν μεγαλύτερη βάση απ' ότι άλλες - και το λεγόμενο iPad Mini είναι πολύ πιθανό ν' αποδειχθεί μία από αυτές. Οι λόγοι που συντελούν σε μια τέτοια πιθανότητα είναι πολλοί πια και οι αναφορές αριθμητικά τόσες και από τόσα διαφορετικά σημεία, που αρχίζει να φαίνεται δύσκολο το απλώς... τυχαίο όλων αυτών.

Αρχικά ήταν το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, στις αρχές Ιουλίου, το οποίο έκανε λόγο για "ένα μικρότερο iPad ως το τέλος του έτους". Στη συνέχεια ακολούθησαν οι New York Times με δικό τους αντίστοιχο δημοσίευμα πριν από μερικές ημέρες. Πολλά sites είχαν βεβαίως φιλοξενήσει τους προηγούμενους μήνες είτε άρθρα υποθετικά (βασισμένα σε αόριστες πληροφορίες προερχόμενες από τις κατασκευάστριες εταιρείες της Άπω Ανατολής), είτε άρθρα τεχνικά (για το πώς θα απεικόνιζε φθηνά ένα μικρότερο iPad τα υπάρχοντα apps), είτε άρθα άποψης (σχετικά με το αν και κατά πόσο η Apple πρέπει ή θέλει να παρουσιάσει ένα μικρότερο και φθηνότερο iPad). Το τελευταίο διάστημα όμως, και με δεδομένη την υπόσχεση του Tim Cook ότι θα δούμε καινούργια προϊόντα φέτος (αλλά το πιθανότερο είναι όχι την iTV), το iPad Mini έχει πλέον περάσει από το επίπεδο της απλής φημολογίας, σε αυτό της αναμονής. Προς επιβεβαίωση.

Η θεωρία του iPad Mini "κάνει το γύρο" των Web sites εδώ και δύο χρόνια σχεδόν. Ειδικά τους τελευταίους μήνες, διάφορες πηγές έχουν "συγκλίνει" και σε κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά που έχουν όντως νόημα: οθόνη διαγωνίου 7.85 ιντσών (ώστε να μπορεί να είναι ανάλυσης 1024x768 pixel χωρίς να είναι ιδιοτήτων Retina και άρα ακριβή), επεξεργαστής και μνήμη παρόμοια με τα αντίστοιχα του iPad 2, καλύτερα κάμερα και ηχεία. Ένα τέτοιο μοντέλο θα μπορούσε να αξιοποιήσει με άνεση όλες τις παρούσες εφαρμογές του App Store (το σημαντικότερο πλεονέκτημα των tablet της Apple), παραμένοντας προσιτό. Εννοείται πως η Apple δεν έχει ποτέ σχολιάσει επίσημα ή ανεπίσημα το σενάριο ενός iPad Mini, ούτε μετά από τη μεγάλη επιτυχία του 7ιντσου Kindle Fire της Amazon, ούτε μετά από τη θετικότατη υποδοχή της οποίας έτυχε το επίσης 7 ιντσών, πολύ καλό Nexus 7 της Google πρόσφατα.

Γνώμη μας, ωστόσο, είναι πως το iPad Mini δεν είναι... μυθικό προϊόν - και δεν αναφερόμαστε στα πειραματικά μοντέλα που ούτως ή άλλως η Apple δοκιμάζει στα εργαστήριά της, στο πλαίσιο της έρευνας για νέα προϊόντα. Είναι ένα προϊόν που υπό την ηγεμονία του Steve Jobs δεν θα προωθούνταν, ναι, καθώς και ένα προϊόν που πέρυσι ή πρόπερσι θα ήταν πρόωρο στην αγορά των tablet. Όμως ο Tim Cook είναι διευθύνοντας σύμβουλος που διαφέρει σε πολλά από τον Jobs, αφενός. Αφετέρου η κατηγορία των tablet έχει πλέον ωριμάσει αρκετά ώστε μία υποκατηγορία της να μπορεί να απειλήσει όντως μία άλλη: με άλλα λόγια, η επικράτηση των iPad στα tablet 10 ιντσών δεν σημαίνει πως η Apple θα είναι σε θέση να υπερασπιστεί την κυρίαρχη θέση της σε αυτήν την προϊοντική κατηγορία... επ' άπειρον.

Γι' αυτό πιστεύουμε στην, αναπόφευκτη σχεδόν, κυκλοφορία ενός iPad Mini. Τα ερωτήματα που πραγματικά έχουν σημασία είναι, θεωρούμε, μόνο δύο: το "πότε" και το "πόσο". Αν όντως ο στόχος είναι η φετινή εορταστική περίοδος (στόχος λογικός και θεμιτός για την Apple), τότε μιλάμε για Οκτώβριο το νωρίτερο. Και αν η συλλογιστική είναι αυτή της εξουδετέρωσης του ανταγωνισμού, τότε η Apple θα μπορούσε να τιμολογήσει το iPad Mini είτε στα €249 είτε στα €199 και να επιτύχει ακριβώς αυτό. Στην πρώτη περίπτωση ανταγωνιστική αντιπρόταση, στη δεύτερη σχεδόν... εξόντωση των tablet με Android ή του Kindle Fire. Θα επαληθευτεί για μία ακόμη φορά το Web για την περίφημο γνωμικό του... "όπου υπάρχει (πολύς) καπνός, υπάρχει και φωτιά"; Σε λιγότερο από 90 ημέρες, θα ξέρουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ