iOS 4: Καλύτερα... όχι για iPhone 3G

Απογοήτευση. Οι λόγοι.

Η Apple διέθεσε χθες στο ευρύ κοινό την ολοκαίνουργια έκδοση του λειτουργικού της για iPhone και iPod Touch, την 4.0, για την οποία η γνώμη μας είναι θετική σε γενικές γραμμές. Είναι μία αναβάθμιση που διορθώνει πολλά κακώς κείμενα, προσθέτει χαρακτηριστικά, κάνει βήματα μπροστά στην ευχρηστία. Όμως η αμερικανική εταιρεία θα έπρεπε να είναι σαφώς ελικρινέστερη όσον αφορά στις συσκευές της για τις οποίες πραγματικά προορίζεται - γιατί, βάσει πρακτικής μας επαφής με το iOS 4, έχουμε την αίσθηση ότι δεν ήταν όσο θα μπορούσε. Και αυτό ξανά για λόγους εντυπώσεων.

Εγκαταστήσαμε - μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες άλλους χρήστες, υποψιαζόμαστε - χθες το iOS 4 σε iPhone 3G. Η διαδικασία αποδείχθηκε μεν χρονοβόρα, αλλά εξελίχθηκε χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα: δεν χάσαμε επαφές (όπως διαμαρτύρονταν ότι έπαθαν στο Web άλλοι χρήστες), οι φωτογραφίες και η μουσική μας στη θέση τους, όλα τα apps παρόντα όταν το iTunes τελείωσε με όλα τα στάδια της αναβάθμισης. Ως εκεί, όλα καλά.

Τα δυσάρεστα ξεκίνησαν από την πρώτη επανεκκίνηση του 3G και μετά. Η εκτέλεση των εφαρμογών και η έξοδος από αυτές γίνεται σημαντικά πιο αργά, η μετάβαση στις ρυθμίσεις και ο ορισμός τους καθυστερεί χωρίς προφανή λόγο, η εισαγωγή χαρακτήρων στη σύνταξη μηνυμάτων σε καμία περίπτωση τόσο άμεση όσο παλιότερα. Το Google Maps δεν αξιοποιεί τη σύνδεση data όπως πριν, η εφαρμογής της κάμερας αργεί να εκκινήσει και να συλλάβει φωτογραφίες, ο Safari χρειάζεται πιο πολλή ώρα τόσο να αντλήσει το περιεχόμενο των σελίδων, όσο και να τις εμφανίσει.

Το χειρότερο είναι πως η γενικότερη εντύπωση κατά τη χρήση του iPhone 3G απλώς δεν είναι τόσο ευχάριστη όσο παλιά. Κοντινότερος παραλληλισμός που μπορούμε να σκεφτούμε είναι αυτός της εγκατάστασης των Windows 7 σε netbook ή nettop τυπικών προδιαγραφών: γίνεται, το έχουμε κάνει, αλλά η όλη χρήση τους σε hardware που δεν μπορεί να τα διαχειριστεί προκαλεί έναν... ελαφρό εκνευρισμό μετά από λίγο. Σε βαθμό που να αποφεύγουμε να το κάνουμε, παρ' εκτός κι αν δεν έχουμε άλλη επιλογή.

Εν ολίγοις, το iOS 4 πρακτικά προορίζεται για το iPhone 3GS και το iPhone 4. Και φαίνεται. Το ερώτημα είναι: αφού η Apple έχει (ή διατείνεται ότι έχει) τέτοια... εμμονή με την άψογη λειτουργία των συσκευών της - ας μην ξεχνάμε, είναι η πρόφαση βάσει της οποίας δεν έχουμε υποστήριξη Flash σε καμία της συσκευή - τότε γιατί δεν περιόρισε το iOS 4 σε αυτά τα δύο κινητά μόνο; Η απάντηση είναι απλή: για λόγους δημόσιας εικόνας. Για να μην δοθεί η εντύπωση ότι η αμερικανική εταιρεία "αφήνει πίσω" τα εκατομμύρια των καταναλωτών που αγόρασαν το iPhone 3G (το δημοφιλέστερό της μοντέλο). Με άλλα λόγια... και πάλι για το θεαθήναι, ενώ θα είχε ουσιαστική σημασία μία στάση τιμιότερη. Κι ας σήμαινε πως θα έπρεπε να... πάρουμε απόφαση κάποια πράγματα.

Για τους φίλους και τις φίλες του Αθηνόραμα Digital που έχουν... ήδη ανοίξει το πρόγραμμα mail τους για να μας στείλουν τις διαμαρτυρίες και τις παθιασμένες παρατηρήσεις τους: ναι, δοκιμάσαμε να κάνουμε την εγκατάσταση και "καιθαρή", με καμία ευδιάκριτη διαφορά ως αποτέλεσμα. Ναι, είχαμε διαγράψει από το iPhone 3G όσα περισσότερα "άχρηστα" δεδομένα μπορούσαμε. Ναι, ο αποθηκευτικός χώρος που υπήρχε διαθέσιμος στα iPhone 3G ήταν άφθονος. Ναι, κάναμε όλες τις αναβαθμίσεις των apps που μας πρότεινε το App Store (όχι ότι αυτό παίζει ρόλο... λέμε τώρα). Και ναι, δεν περιμέναμε... επιτάχυνση του iPhone 3G με το iOS 4, αλλά δεν περιμέναμε και τέτοια επιβράδυνση!

Σε θεωρίες συνομωσίας - που θέλουν την Apple να μην βελτιστοποιεί το iOS 4 στο iPhone 3G ώστε να ωθήσει πιο πολύ κόσμο στην αναβάθμιση σε iPhone 4 - δεν θέλουμε πραγματικά να πιστέψουμε. Δεν τις θεωρούμε όμως και αβάσιμες. Συμβουλή μας, σε κάθε περίπτωση; Αν τυγχάνετε κάτοχος iPhone 3G και δεν έχετε την αναβάθμιση αυτή ακόμη, μην την κάνετε. Αν την έχετε κάνει, υπάρχουν τρόποι να γυρίσει κανείς στο λειτουργικό 3.1.3. Προτιμούμε, σε τελική ανάλυση, μια συσκευή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα και δεν μπορεί να ομαδοποιήσει εφαρμογές και εισερχόμενα μηνύματα, από το αντίθετο. Ο νοών, νοείτω.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ