Η κληρονομιά του Steve Jobs; H iTV.

Δεν είναι μυθική, είναι πολύ πιθανή. Γιατί το πιστεύουμε;

Δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση σχετικά με το γεγονός ότι ο θάνατος του Steve Jobs, του ίσως τελευταίου μεγάλου ηγέτη της πληροφορικής, θα συνεχίσει να μας απασχολεί τους επόμενους μήνες και χρόνια. Σχεδόν όλη η περασμένη εβδομάδα, σε αυτό το πλαίσιο, ήταν πρακτικά... αφιερωμένη στη βιογραφία του, η οποία περιέχει στοιχεία μέχρι πρόσφατα άγνωστα και πληροφορίες που θα μπορούσαν όντως ν' αποδειχθούν σημαντικές για το μέλλον. Ανάμεσα στις πολλές τέτοιες, ωστόσο, ξεχωρίζει αυτή της αναφοράς του Jobs σε μία τηλεόραση, συλλογιστικής διαφορετικής. Και - φυσικά - το Web "πήρε φωτιά" εκ νέου όσον αφορά στο θέμα της Apple Smart TV. Υπάρχει, όμως, θέμα... ή απλώς φήμη;

Δεν είναι ερώτηση στην οποία μπορεί να δώσει απάντηση, με οποιαδήποτε βεβαιότητα, οποιοσδήποτε δεν... διαμένει μόνιμα στα κεντρικά της Apple στο Cupertino και δεν ανήκει στον (πολύ) κλειστό κύκλο των (πολύ) στενών συνεργατών του Jobs. Με άλλα λόγια, αν το... project "iTV" υφίσταται όντως, και αν έχει δρομολογηθεί οποιουδήποτε είδους πλάνο για την υλοποίησή του, το γνωρίζουν πέντε ή δέκα άνθρωποι αυτή τη στιγμή. Εικασίες μπορούν να γίνουν, ναι. Σχόλια, επίσης. Γνώμες, ωστόσο, είναι παρακινδυνευμένο να εκφραστούν για την ώρα. Σωστά;

Σωστά. Γιατί δεν αποτολμάμε κι εμείς μία, λοιπόν;

Θεωρούμε ότι, ως προϊόν, μία Apple Smart TV είναι εδώ και καιρό "στα σχέδια". Για πολλούς λόγους. Είναι το επόμενο λογικό βήμα για την αμερικανική εταιρεία - και μία κατεύθυνση προς την οποία μπορεί να αναπτυχθεί θεαματικά τα επόμενα χρόνια. Μετά τη μουσική βιομηχανία και τον τομέα της κινητής τηλεφωνίας, η αγορά της οικιακής διασκέδασης όντως βρίσκεται στη φάση εκείνη που θα καλωσόριζε έναν "παίκτη" με διάθεση να αλλάξει τα δεδομένα. Και η Apple έχει ήδη παρουσία σε αυτήν την αγορά με το περιεχόμενο (μουσική και ταινίες μέσω iTunes). Να πωλήσει εξοπλισμό συνδυασμένο με αυτό το περιεχόμενο, ο οποίος συνεργάζεται και με άλλα της προϊόντα, δεν είναι πλέον δύσκολο να φανταστεί κανείς. Ή εμπορικά τόσο επικίνδυνο όσο πολλοί πιστεύουν.

Έπειτα, είναι όλες οι φήμες που διαρρέουν τόσο για επαφές της Apple με κατασκευαστές στην Άπω Ανατολή, όσο και για επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε υλικά για μία τέτοια συσκευή. Όπως μάς... έχει διδάξει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια το Web, "όπου υπάρχει (πολύς) καπνός, υπάρχει (πολύ συχνά) και φωτιά". Είναι επίσης η δεδηλωμένη πρόθεση της Apple να πάρει θέση απέναντι στα τηλεοπτικά κανάλια, διαθέτοντας τηλεοπτικό και κινηματογραφικό περιεχόμενο, αλλά μέσω Internet και μόνο (το περίφημο "cut the cable"). Για να το πετύχει αυτό χρειάζεται μία "κλειστή" συσκευή, τύπου iPhone ή iPad, και αυτή δεν μπορεί παρά να είναι μέσο προβολής, όχι player.

Περισσότερο απ' όλα, όμως, είναι οι δηλώσεις του Jobs στον βιογράφο του σχετικά με το θέμα: "Θα ήθελα να δημιουργήσω μια τηλεόραση ενοποιημένων λειτουργιών και δυνατοτήτων, η οποία θα ήταν απολύτως εύκολη στη χρήση", περιέγραψε. "Θα ήταν έτσι σχεδιασμένη, ώστε να επικοινωνεί απευθείας με τις άλλες συσκευές της Apple και με το iCloud. Και το σύστημα χειρισμού της θα ήταν πάρα, πάρα πολύ απλό. Αυτό το τελευταίο θέμα με είχε απασχολήσει για καιρό, αλλά πιστεύω πως επιτέλους το έλυσα". Κρίνοντας από το υπόλοιπο περιεχόμενο της βιογραφίας του Jobs, o συγγραφέας Walter Isaacson δεν προσέθεσε... "σάλτσες" ή ανακρίβειες στα λεγόμενα του συνιδρυτή της Apple. Είναι απολύτως πιθανό τα παραπάνω να ειπώθηκαν αυτολεξεί... στην οποία περίπτωση; Ε, ναι!

Μία iTV, μία smart TV με την υπογραφή της Apple δηλαδή που θα ενσωμάτωνε ένα Apple TV, θα προσέφερε ενσύρματη κι ασύρματη δικτύωση με το iCloud και επικοινωνία με άλλες συσκευές μέσω AirPlay, θα μπορούσε να εμφανιστεί... αύριο κιόλας. Ο "άγνωστος Χ" παραμένει όχι το γιατί, αλλά το "πώς" και το "πότε". "Πώς" θα χειριζόταν κανείς αυτού του είδους την τηλέόραση: με ανάγνωση κίνησης α λα Kinect; Με φωνητικές εντολές, α λα Siri; Με συνδυασμό τους; "Πότε" θα επέλεγε η Apple να παρουσιάσει μία iTV: μέσα στους επόμενους 18 μήνες με δοκιμασμένη τεχνολογία προβολής, όπως οι LED LCD ή plasma, ή με "καινοτομική" τεχνολογία, όπως η OLED; Το... "πόσο" δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε για την ώρα, καθώς θεωρούμε δεδομένο ότι μία iTV θα κόστιζε, στις ίδιες π.χ. 50 ή 55 ίντσες, το λιγότερο δύο ή τρεις φορές περισσότερα χρήματα από αντίστοιχες προτάσεις άλλων κατασκευαστών. Το βέβαιο είναι, πάντως, ένα: κατά 99%, μία iTV όπως την περιγράφουμε θα άξιζε την αναμονή. Και θα ήταν ταιριαστά η τελευταία μεγάλη "κληρονομιά" του Steve Jobs στον κόσμο της τεχνολογίας. Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ