H Apple, το iOS και οι εμμονές του Σεπτεμβρίου

Ο αμερικανικός κολοσσός πρέπει ν' αποδεσμεύσει το λειτουργικό του σύστημα από την διάθεση νέων iPhone - γιατί;

Βρισκόμαστε πια στο κατώφλι του Δεκεμβρίου, δύο μήνες σχεδόν μετά από την διάθεση στο κοινό του καινούργιου iOS για τα iPhone και των νέων μοντέλων τους από την Apple... και έχουμε καταμετρήσει ήδη όχι μία, όχι δύο, όχι τρεις ή πέντε: οκτώ διαφορετικές ενημερώσεις του αρχικού iOS 13.0 - βρισκόμαστε αισίως στην 13.2.3 οδεύοντας προς την 13.3 - έχουν προωθηθεί στα εκατοντάδες εκατομμύρια των καταναλωτών iPhone/iPad, όλες με σκοπό την διόρθωση ευρείας γκάμας και μεγάλου αριθμού προβλημάτων. Το γεγονός καταμαρτυρά, φυσικά, πως το iOS 13 μόνο... έτοιμο για χρήση δεν ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου - κάτι που προσυπέγραφαν και όσοι χρήστες είχαν δοκιμάσει τις προεκδόσεις του ακόμη και μέσα στον ίδιο μήνα.

Η εικόνα αυτή κάθε άλλο παρά κολακευτική είναι, φυσικά, για την Apple, η οποία σύμφωνα με έγκυρες αναφορές σκοπεύει για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα να προβεί σε δύο ενέργειες: μία βραχυπρόθεσμη κι μία μακροπρόθεσμη. Πρώτον, στο επερχόμενο iOS 14 θα επικεντρωθεί στις επιδόσεις, την ασφάλεια και την αξιοπιστία του λειτουργικού αντί να επιδιώξει να προσθέσει πολλές καινούργιες δυνατότητες (αυτό που είχε κάνει και... στο iOS 12 με άλλα λόγια). Δεύτερον, θα αλλάξει την διαδικασία ελέγχου των προεκδόσεων iOS ευθυγραμμίζοντας τις πρακτικές της με αυτές των Microsoft και Google: καθώς η νέα έκδοση αναπτύσσεται, δεν θα προστίθεται σε αυτήν τίποτε αν δεν έχει πρώτα δοκιμαστεί επαρκώς και κριθεί στερούμενο προβλημάτων (μέχρι τώρα οι αλλαγές "υποδομής" και η προσθήκη νέων στοιχείων γίνονταν... όλα μαζί).

Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνουν όλα αυτά - πέρα από το ευρύτερο θέμα συζήτησης του ελλιπούς ποιοτικού ελέγχου που χαρακτηρίζει πια πολλά προϊόντα της Apple - είναι μόνο ένας και ολοφάνερος: ο αμερικανικός κολοσσός έχει καθιερώσει άρρηκτα, και ως... μηχανισμό PR στην ουσία, την διάθεση νέας έκδοσης iOS με κάθε νέα "γενιά" iPhone. Τα στελέχη του αμερικανικού κολοσσού θεωρούν, υποθέτουμε, πως με αυτόν τον τρόπο "υπογραμμίζουν εμφατικά" την μετάβαση σε νέα γενιά συσκευών και λειτουργιών τους, ασχέτως αν φυσικά κάθε νέο iOS προσφέρεται δωρεάν και με μικρές υποχωρήσεις και στις... τρεις προηγούμενες γενιές iPhone το λιγότερο.

Το πρόβλημα είναι πως η καθιέρωση αυτού του μηχανισμού PR λειτουγεί - αν στην πραγματικότητα λειτουργεί καν φυσικά... - για λίγες μόνο εβδομάδες. Στην συνέχεια καθίσταται επώδυνα σαφές πως 12 μήνες ανάπτυξης και ελέγχου για κάτι τόσο περίπλοκο όσο ένα σύγχρονο λειτουργικό σύστημα που προορίζεται για χρήση από πολλές διαφορετικές (πια) συσκευές άλλοτε είναι οριακά αρκετοί, άλλοτε δεν είναι. Πέρυσι με το iOS 12 ήταν, φέτος με το iOS 13 όχι. Και το τίμημα αυτής της εμμονής της Apple το πληρώνουν με ταλαιπωρία και εκνευρισμό εκατοντάδες εκατομμύρια καταναλωτές, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να λειτουργήσουν ως... beta testers παρά την θέλησή τους στην ουσία, για σημαντικό μάλιστα χρονικό διάστημα, μέχρι ο κολοσσός του Cupertino να διορθώσει όλα τα προβλήματα με διαδοχικές ενημερώσεις.

Η μοναδική ουσιαστική λύση στο πρόβλημα - όχι δηλαδή οι... προαναφερθείσες που αφήνει η Apple να διαρρέουν ως τέτοιες, γιατί αυτές είναι υποσχέσεις, δεν είναι λύσεις - είναι μία και είναι τόσο απλή, όσο αδικαιολόγητη κρίνεται πλέον η αντίστοιχη εμμονή του αμερικανικού κολοσσού: η αποδέσμευση του χρονοδιαγράμματος διάθεσης νέου iOS με αυτό των νεότερων κάθε φορά iPhone. Το πρώτο θα πρέπει να διατίθεται σε όλους όσους διαθέτουν συμβατή συσκευή όταν είναι αληθινά έτοιμο, όταν έχει ελεγχθεί επαρκώς και έχει αποδειχθεί πως είναι απαλλαγμένο από προβλήματα.

Για να συμβεί αυτό η Apple θα πρέπει επιτέλους να απαλλαγεί από τις εμμονές της και να συνειδητοποιήσει το προφανές: κανείς δεν... αγοράζει νέο iPhone γιατί φέρει το νέο iOS. Κανείς. Όντας κατά πάσα πιθανότητα ήδη χρήστης iPhone, γνωρίζει πως δεν υπάρχει καμιά... αποκλειστική σχέση μεταξύ των δύο. Το αγοράζει για τις νέες του δυνατότητες σε επίπεδο hardware. Ωραία, ίσως χρειαστεί λοιπόν ο νέος κάτοχος iPhone να περιμένει 2 ή 3 μήνες παραπάνω για να εγκαταστήσει το νέο iOS στην συσκευή του, μαζί με τους κατόχους των προηγούμενων iPhone. Ε, και; Η συνεχής ενημέρωση του καινούργιου iOS στην καινούργια συσκευή μέχρι να διορθωθούν όλα τα "θέματα" συνιστά δηλαδή... καλύτερη "εμπειρία χρήσης"; Αν ο Cook και η ομάδα του δεν είναι σε θέση να απαντήσουν χωρίς δισταγμό σε αυτήν την ερώτηση, τότε χρειάζεται αναπροσδιορισμός των προτεραιοτήτων τους. Όχι... "χθες", όχι κάποια στιγμή σήμερα. Τώρα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ