Google στο PSP, Trophies στο PS3

Αγάλι-αγάλι...

Παρά το γεγονός ότι οι ανεξάρτητες εταιρείες ανάπτυξης video games κατηγορούν τη Sony για "έλλειψη προσανατολισμού" όσον αφορά στο PlayStation Portable, παρά το γεγονός ότι οι κάτοχοί του ούτε κάθε του δυνατότητα αξιοποιούν, ούτε ικανοποιημένοι μπορούν να δηλώσουν από τα διαθέσιμα games του, η ιαπωνική εταιρεία συνεχίζει να εμπλουτίζει τη γκάμα των λειτουργιών της συσκευής της με τακτικές προσθήκες. Από μία πλευρά, άλλωστε, καλά κάνει, υπό την έννοια ότι και μια υποθετική της αδράνεια στον τομέα αυτό δεν θα... έλυνε μαγικά τα παραπάνω προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, η Sony έκανε μόνο μία προσθήκη άξια αναφοράς στην έκδοση 4.00 του firmware του PSP - ενώ ομολογουμένως περιμέναμε κάτι περισσότερο από έκδοση... χωρίς δεκαδικά ψηφία - είναι όμως μία αληθινά χρήσιμη.

Αναφερόμαστε στη λειτουργία ανεύρεσης πληροφοριών στο Web με τον πασίγνωστο, δοκιμασμένο μηχανισμό της Google. Μετά από τη σχετική αναβάθμιση στο firmware του PSP, εμφανίζεται ένα εικονίδιο με το όνομα Internet Search στην κατηγορία Network: επιλέγοντάς το οι χρήστες θα είναι σε θέση να εισάγουν keywords και να λαμβάνουν τα σχετικά αποτελέσματα στην αναζήτηση, χωρίς νωρίτερα να χρειάζεται να "ανοίξουν" έναν Web browser, να μεταβούν στη σελίδα του Google και να εισάγουν τις λέξεις κλειδιά εκεί. Φυσικά, για να αξιοποιηθεί η λειτουργία αυτή θα πρέπει το PSP να έχει ήδη πρόσβαση στο Internet μέσω παρακείμενου Wi-Fi hotspot. Τα αποτελέσματα που εμφανίζονται είναι ακριβώς αυτά που θα λάμβανε κανείς αν έκανε την αναζήτηση σε Η/Υ, ενώ το PSP μπορεί να "θυμάται" τις 20 τελευταίες αναζητήσεις του κατόχου του.

Περισσότερο ενδιαφέροντα ακούγονται, για να είμαστε ειλικρινείς, τα όσα επιβεβαίωσε η Sony ότι θα φέρει στο προσκήνιο η έκδοση 2.4 του firmware του PlayStation3. Μία σημαντική προσθήκη, που πολλές εκατοντάδες χιλιάδες κάτοχοι PS3 ζητούσαν από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του συστήματος, είναι αυτή της άμεσης πρόσβασης της Cross Media Bar μέσα από τα games του. Αν και, για να είμαστε ειλικρινείς, ποτέ δεν καταλάβαμε σε τί πραγματικά θα χρησίμευε κάτι τέτοιο, το γεγονός ότι το Xbox 360 είχε αυτήν την δυνατότητα εξ αρχής πιθανώς να μην είναι άσχετο - και η ενσωμάτωσή της και στο λειτουργικό του PS3 πιθανώς δίνει σε πολλούς χρήστες την αίσθηση του πιο εύκολα προσβάσιμου.

Μία άλλη είναι τα λεγόμενα "Trophies", τα συλλεκτικά "βραβεία" αντίστοιχα των Achievements του Xbox Live της Microsoft: αν και η Sony δεν έχει δημοσιοποιήσει όλες τις λεπτομέρειες γι' αυτά, πιστεύεται ότι θα αποδίδονται από τα games του PS3 με τον ίδιο τρόπο, εκπληρώνοντας δηλαδή συγκεκριμένους "στόχους" μέσα σε αυτά. Δεν έχει γίνει γνωστό το αν και κατά πόσο υπάρχοντες τίτλοι του PS3 μπορούν να "μεταπροσθέσουν" Trophies και μετά την κυκλοφορία τους με σχετικά patches ή αν μόνο οι νέοι τίτλοι από το καλοκαίρι και μετά θα είναι σε θέση να τους προσφέρουν. Το πιθανότερο είναι, πάντως, να συνδυάζονται και οπτικά κατά κάποιον τρόπο με την άλλη πολλά υποσχόμενη υπηρεσία της ιαπωνικής εταιρείας, το PlayStation Home, που αναμένεται σε μορφή beta στα τέλη της χρονιάς. Εν αναμονή, λοιπόν...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ