Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Θύρα USB-C στις φορητές συσκευές

Διορία δύο ετών για συμμόρφωση των κατασκευαστών, αντιδρά η Apple

Χρειάστηκε βέβαια πάρα πολύς καιρός - υπερβολικά πολύς από κάθε άποψη - μα τώρα είναι πλέον επίσημο: η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να επιβάλλει στους κατασκευαστές φορητών τεχνολογικών προϊόντων μία κοινή θύρα φόρτισης για όλες τους τις συσκευές. Αυτό ανακοινώθηκε πριν από λίγες ώρες στο πλαίσιο προτάσεων που η Κομισιόν θα προωθήσει προς ψήφιση έτσι ώστε να περιοριστούν σημαντικά τα "ψηφιακά απορρίματα" (στην συγκεκριμένη περίπτωση οι παρωχημένοι φορτιστές) και οι καταναλωτές να καθιερώσουν την χρήση ενός είδους φορτιστών μόνο. Έτσι οι τελευταίοι θα είναι σε θέση ν' αξιοποιούν υπάρχοντες φορτιστές και να μην αγοράζουν απαραίτητα κάθε φορά καινούργιους για κινητά, tablet, ακουστικά, φορητά ηχεία, φωτογραφικές, βιντεοκάμερες και συστήματα ηλεκτρονικής διασκέδασης.

Μέσα από ττην ίδια δέσμη προτάσεων που θα τεθεί σε ψηφοφορία σύντομα, οι κατασκευαστές φορητών συσκευών θα κληθούν να υιοθετήσουν κοινά πρότυπα φόρτισης για τα προϊόντα αυτά (όπως ήδη κάνουν σε μεγάλο βαθμό) και να προσφέρουν στο καταναλωτικό κοινό σαφή σχετική πληροφόρηση. Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα πρέπει επίσης "να είναι σε θέση" να αγοράσουν νέες τέτοιες συσκευές χωρίς συνοδευτικό φορτιστή (κάτι που πρακτικά σημαίνει πως η επιλογή μπορεί να τούς δίνεται... αλλά μπορεί και όχι). Η Apple και η Samsung, για παράδειγμα, έχουν ήδη καταργήσει τους συνοδευτικούς φορτιστές από τα smartphones τους.

Οι προτάσεις της Κομισιόν σχετίζονται μόνο με τους ενσύρματους, και όχι τους ασύρματους, φορτιστές. Ο κομισάριος της ΕΕ Thierry Breton υποστήριξε πως "υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο εξέλιξης και καινοτομίας στον χώρο της ασύρματης φόρτισης", κάτι βεβαίως αληθές. "Οι φορτιστές όμως τροφοδοτούν τις πλέον απαραίτητες σε καθημερινή βάση συσκευές μας", παρατήρησε ο Breton. "Με την πώληση όλο και πιο πολλών τέτοιων συσκευών πωλούνταν και πωλούνται όλο και πιο πολλοί φορτιστές που ούτε με άλλες συσκευές αξιοποιούνται, ούτε απαραίτητοι είναι. Θα θέλαμε να μην συνεχίσει να συμβαίνει αυτό". Ο κομισάριος προσέθεσε ότι "Στόχος μας είναι να αρχίσουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές να χρησιμοποιούν μόνο ένα είδος φορτιστή για όλες τις φορητές συσκευές τους, όχι μόνο προς δική τους διευκόλυνση, αλλά και για να μειωθεί η συγκέντρωσης ψηφιακών απορριμάτων".

"Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές είχαν ήδη υπερβολικά πολλούς ασύμβατους μεταξύ τους φορτιστές μαζεμένους σε συρτάρια. Δώσαμε στην βιομηχανία της τεχνολογίας αρκετό χρόνο ώστε να δώσει μόνη της μία λύση στο θέμα, τώρα είναι πια ώρα για νομοθεσία που θα επιβάλλει την χρήση ενός κοινού φορτιστή για όλους", προσέθεσε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Margrethe Vestager. Σημείωσε πως, αν οι προτάσεις εγκριθούν από την ψηφοφορία του Ευρωκοινοβουλίου (όπως και αναμένεται), οι κατασκευαστές έχουν χρονικό περιθώριο 24 μηνών προκειμένου να τις υιοθετήσουν στα προϊόντα τους. Έως το τέλος του 2023, λοιπόν, το αργότερο.

Ο κόσμος που παρακολουθεί τις εξελίξεις στα κινητά, τα tablet και όλες τις άλλες "φορητές" κατηγορίες γνωρίζει ήδη, φυσικά, πως η μεγάλη πλειοψηφία των κατασκευαστών έχει ήδη υιοθετήσει το πρότυπο USB-C και πως η μόνη διαφορά στο πώς το έχουν κάνει σχετίζεται περισσότερο με τις ταχύτητες φόρτισης που κάθε τέτοιο προϊόν υποστηρίζει παρά με ο,τιδήποτε άλλο. Αυτό που κάνουν λοιπόν, στην ουσία, οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να... επισημοποιούν το γεγονός και να καθιστούν την ολοκλήρωση της μετάβασης στο USB-C υποχρεωτική.

Ο ένας και μοναδικός κατασκευαστής που δεν είχε ακολουθήσει την τάση υιοθέτησης των θυρών USB-C τα προηγούμενα χρόνια ήταν, βεβαίως, η Apple με τα iPhone. Οι Αμερικανοί έχουν υιοθετήσει πια την θύρα USB-C σχεδόν σε όλα τους τα μοντέλα tablet, τα iPad, όμως στα iPhone παρέμειναν στην θύρα Lightning λόγω των πολύ υψηλών εσόδων που έχουν κάθε χρόνο από το τεράστιο οικοσύστημα των περιφερειακών που έχει αναπτυχθεί γύρω από αυτήν. Τώρα η Apple θα πρέπει είτε να αλλάξει τα πλάνα της και να υιοθετήσει την θύρα USB-C μέχρι την κυκλοφορία του iPhone 15 ή να καταργήσει εντελώς την θύρα ενσύρματης φόρτισης για όλα της τα νέα κινητά έως το φθινόπωρο του 2023 (κάτι που πολλοί λένε πως σχεδίαζε ούτως ή άλλως).

Για την ώρα, πάντως, η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν δείχνει να... αρέσει ακριβώς στην Apple. Ο κολοσσός του Cupertino εξέφρασε με τρόπο σαφή τις αντιρρήσεις του όσον αφορά στις προτάσεις που θα ψηφιστούν, στέλνοντας στην δημοσιότητα την ακόλουθη δήλωση: "Δηλώνουμε τον προβληματισμό μας όσον αφορά την αυστηρή επιβολή μέσω νομοθεσίας ενός και μόνο τύπου θύρας φόρτισης - αυτή η προσέγγιση υπονομεύει την καινοτομία αντί να την ενθαρρύνει κι αυτό θ' αποδειχθεί επιβλαβές τόσο για τους καταναλωτές της Ευρώπης όσο και ολόκληρου του κόσμου". Δεν θα χαρακτήριζε κανείς την θύρα Lightning εύκολα παράδειγμα... καινοτομίας εν έτει 2021, βέβαια, μα δικαίωμα της Apple να το υποστηρίζει. Η εταιρεία εξέφρασε, δε, αντιρρήσεις και όσον αφορά στο χρονικό περιθώριο 2 ετών που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους κατασκευαστές για να διαμορφώσουν ανάλογα τα προϊόντα τους.

Ασχέτως των ενστάσεων της Apple για το θέμα, όλα δείχνουν πως οι προτάσεις της Κομισιόν θα υποστηριχθούν και ψηφιστούν από το Ευρωκοινωβούλιο έως το τέλος του έτους. Θα έχει ενδιαφέρον, λοιπόν, να διαπιστώσουμε πώς θα διαμορφώσει η Apple, που διαφωνεί, τα δικά της πλάνα από δω και πέρα. Ίσως βέβαια αποδειχθεί πως η Apple δεν είναι η μόνη κατασκευάστρια που σχεδιάζει να εγκαταλείψει την ενσύρματη σύνδεση συσκευών μέσα στην επόμενη διετία: οι ταχύτητες ασύρματης φόρτισης αυξάνονται σταθερά - βρισκόμαστε τώρα στα 15 Watt με τα πιο πολλά κορυφαία κινητά, όσα προσέφεραν ενσύρματα τα iPhone πριν από λίγα μόλις χρόνια - και είναι πιθανό νέες τεχνολογίες να καταστήσουν εφικτές πολύ υψηλότερες ταχύτητες μεσοπρόθεσμα. Η Samsung και η Xiaomi λέγεται πως επίσης εργάζονται για την δημιουργία συσκευών δίχως θύρες και άλλοι θα ακολουθήσουν. Όσον αφορά στα smartphones συγκεκριμένα, με άλλα λόγια, ακόμη και η θύρα USB-C ενδέχεται να χάσει την σημασία της γρήγορα. Πάλι καλά που οι πολιτικοί είναι καλοί στην γρήγορη επίλυση προβλημάτων πάντως, ε;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ