Επισημοποιείται το Bluetooth 4.0

Και στην αγορά σύντομα. 3.0...; Ποιό 3.0...;

Έχουμε αναφερθεί κι άλλοτε μια συχνά... παράλογη τάση που ενίοτε εκδηλώνει η βιομηχανία της τεχνολογίας όσον αφορά τα πρότυπα λειτουργίας των διαφόρων συσκευών: να θεσπίζει τα πρότυπα αυτά με τέτοιους ρυθμούς που οι κατασκευάστριες εταιρείες να μην προλαβαίνουν, κυριολεκτικά, να τα αξιοποιήσουν! Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα το πρότυπο ασύρματης επικοινωνίας Bluetooth: πέρυσι την άνοιξη είχε εγκριθεί, από τον φορέα που ορίζει τις προδιαγραφές του, η έκδοση 3.0 η οποία θα έφερνε στο προσκήνιο μία σειρά από σημαντικές βελτιώσεις και προσθήκες. Το... "πράσινο φως" το πήραν μεν οι κατασκευαστές, αλλά μετρημένες στα δάχτυλα είναι οι συσκευές που αξιοποίησαν το Bluetooth 3.0 (κατά βάση μόνο το Samsung Wave μπορούμε να σκεφτούμε για την ώρα). Και, πριν από μερικές ημέρες, οριστικοποιήθηκε και επισημοποιήθηκε η έκδοση... 4.0 του ίδιου προτύπου. Ορίστε...;

Το Bluetooth 4.0 δεν έχει να επιδείξει μεγάλη τεχνολογική πρόοδο στα χαρακτηριστικά λειτουργίας του, όπως είχε κάνει το 3.0, αλλά επικεντρώνεται σε κάτι σημαντικό για τις φορητές συσκευές: την κατανάλωση ενέργειας. Προϊόντα που θα ενσωματώνουν chip συμβατά με BT 4.0 θα είναι σε θέση να μην σπαταλούν μπαταρία χωρίς να χάνουν τη ασύρματη σύνδεσή τους, εναλλάσοντας την κατάστασή τους ανάμεσα σε ultra low, idle και full με τρόπο ευφυέστερο απ' ότι άλλοτε. Έτσι υπολογίζεται πως θα χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη αυτονομία με σημερινής χωρητικότητας μπαταρίες. To Bluetooth Special Interest Group, άλλωστε, σημειώνει πως τα σχετικά chip και την εμβέλεια της ασύρματης σύνδεσης θα αυξάνουν, και φθηνότερα στην κατασκευή θα είναι.

Και για να επανέλθουμε... στην αρχή: οι παγιωμένες προδιαγραφές της έκδοσης 4.0 κάνουν το Bluetooth SIG να θεωρεί πως οι πρώτες συσκευές συμβατές με αυτό θα εμφανιστούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Μήπως οι κατασκευαστές γνώριζαν την τόσο σύντομη μετάβαση ανάμεσα στο 3.0 και το 4.0 από... πέρυσι και γι' αυτό είχαν μείνει όλον αυτόν τον καιρό στο Bluetooth 2.1 EDR; Ίσως ναι, ίσως όχι, αλλά ελπίζουμε αυτή τη φορά να έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε για κάποιο καιρό έστω τα ωφέλη του 4.0, πριν ανακοινωθούν οι προδιαγραφές του... 5.0! Όπως πάντα, ίδωμεν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ