Apple WWDC 2009: Ατολμία ξανά

Μικρό μόνο το "βήμα μπροστά" του νέου iPhone

Εν τέλει, είτε πρέπει να αποφεύγει να διαβάσει κανείς στο Web ο,τιδήποτε έχει να κάνει με επερχόμενά προϊόντα της Apple για 3 μήνες πριν τα events της, είτε δεν... πρέπει να περιμένει ποτέ ξανά πολλά πράγματα από την αμερικανική εταιρεία, η οποία έχει καταλήξει όχι απλώς προβλέψιμη, αλλά και απογοητευτική στον τρόπο με τον οποίο επιλέγει πλέον να "εξελίσσει" τα προϊόντα της. Αυτό το συναίσθημα - παρ' εκτός κι αν τυγχάνει κανείς οπαδός και όχι παρατηρητής της Apple - εισέπραξε οποιοσδήποτε παρακολούθησε, όπως κι εμείς, με εξαιρετικό ενδιαφέρον αρχικά την συνέντευξη Τύπου της αμερικανικής εταιρείας στο πλαίσιο της διοργάνωσης WWDC 2009, για να καταλήξει με μετριότατες εντυπώσεις όταν αυτή ολοκληρώθηκε.

Ο κυριότερος λόγος της απογοήτευσης, φυσικά, δεν ήταν άλλος από την νέα έκδοση του iPhone, το μοντέλο 3GS, για το οποίο αμέτρητες εικασίες και προβλέψεις όλων των ειδών είχαν γραφεί από τον Απρίλιο και μετά. Εν τέλει, κάποιες από αυτές αποδείχθηκαν σωστές, ήταν όμως οι απλούστερες και ουσιαστικά αυτονόητες: το iPhone 3GS σε σχέση με το παρόν iPhone 3G έχει να επιδείξει ταχύτερο επεξεργαστή (άγνωστης ταχύτητας μέχρι στιγμής), χωρητικότητες στα 16 και 32 GB, καλύτερη κάμερα (ανάλυσης 3 megapixel με δυνατότητα εγγραφής video) και υποστήριξη δικτύων τεχνολογίας 3.5G (HSDPA). Έχουν γίνει κάποιες βελτιώσεις "στα σημεία" (π.χ. καλύτερο φινίρισμα), ενώ η Apple ισχυρίζεται ότι η αυτονομία της συσκευής έχει σε κάποιο βαθμό αυξηθεί - λόγω όμως "ευφυέστερου" επεξεργαστή και όχι διαφορετικής μπαταρίας, οπότε το όφελος δεν είναι μεγάλο. Λόγος γίνεται και για βελτιωμένο ενσωματωμένο κύκλωμα επιτάχυνσης γραφικών, του οποίου όμως οι extra δυνατότητες δεν έχουν επιδειχθεί ακόμη.

Κατά τα άλλα, ωστόσο, πρόκειται ακριβώς για το ίδιο iPhone, είτε μιλά κανείς για το σχεδιασμό του, είτε για την οθόνη του, είτε για την μη αποσπώμενη μπαταρία του. Νέα χαρακτηριστικά όπως η ψηφιακή πυξίδα και ο φωνητικός έλεγχος είναι ευπρόσδεκτα, σε καμία περίπτωση όμως εντυπωσιακά ή σημαντικά σε καθημερινή βάση για την πλειονότητα των χρηστών. Αν λάβει κανείς στα υπόψιν ότι ο ανταγωνισμός στα smartphones έχει καταστεί πολύ σκληρός, με την κυκλοφορία του Palm Pre και άλλων επερχόμενων μοντέλων από πολλούς κατασκευαστές, η Apple δεν φρόντισε να "προικίσει" το 3GS με αρκετά πρωτοποριακά στοιχεία ώστε να μην αμφισβητηθεί η περίοπτη θέση που έχει κατακτήσει το iPhone. Ίσως το εξελικτικό αυτό μοντέλο να αρκεί για να κρατήσει η Apple το προβάδισμα που έχει, ίσως όχι - σε κάθε περίπτωση και εμείς και η αγορά συνολικά περίμενε πολύ περισσότερα πράγματα από μία εταιρεία που διαλαλεί συνεχώς ότι καινοτομεί και παράγει νέα τεχνολογία.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ