Apple WWDC 2009: Ατολμία ξανά

Μικρό μόνο το "βήμα μπροστά" του νέου iPhone

Σημαντικότερο παραδόξως - και ίσως ο... πραγματικός λόγος για τον οποίο η Apple θα κυκλοφορήσει το 3GS - είναι το γεγονός ότι με την είσοδο του νέου μοντέλου στην αγορά, το παρόν iPhone 3G των 8 GB επανατοποθετείται στα 99 δολάρια: με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα target group ακόμη ευρύτερο για το επιτυχημένο κινητό της αμερικανικής εταιρείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι τιμές των 3GS στα 16 και 32 GB αντίστοιχα κυμαίνονται στα επίπεδα που κυμαίνονταν τα προηγούμενα iPhone στις χωρητικότητες των 8 και 16 GB, δηλαδή στα 199 και 299 δολάρια αντίστοιχα. Όλα αυτά φυσικά στις ΗΠΑ και με διετές συμβόλαιο της ΑΤ&Τ, καθώς την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι Vodafone και CosmOTE ακόμη δεν είχαν ανακοινώσει επισήμως πως θα διαμορφώσουν τις αντίστοιχες τιμές στην Ελλάδα, όταν το 3GS διατεθεί εδώ στις 9 Ιουλίου. Εν αναμονή διευκρινίσεων στο συγκεκριμένο, λοιπόν.

Το iPhone 3GS θα φέρει βεβαίως την έκδοση 3.0 του λειτουργικού συστήματος των iPhone από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του - για τους κατόχους παρόντων iPhone αυτό θα διατεθεί δωρεάν στις 17 Ιουνίου, προσθέτοντας μία μεγάλη γκάμα από νέες λειτουργίες και διορθώνοντας μία ακόμη μεγαλύτερη από κακώς κείμενα ή ελλείψεις (όπως πάντα οι κάτοχοι iPod Touch θα πρέπει να καταβάλλουν 10 δολάρια για το σχετικό update). Περισσότερα για το σημαντικότατο αυτό update έχουμε ήδη αναφέρει στο παρελθόν, για τους Έλληνες χρήστες πάντως έχει μεγαλύτερη σημασία η επίσημη πια υποστήριξη της γλώσσας μας για τη σύνταξη SMS και e-mail, η υποστήριξη MMS, καθώς και το πολυσυζητημένο tethering (η χρήση του iPhone 3G ως modem για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κάτι που και πάλι θα πρέπει να επιβεβαιώσουν οι Vodafone και CosmOTE).

Η πρώτη άποψη της στήλης για το 3GS είναι συγκεκριμένη: το νέο μοντέλο δεν αποτελεί ιδιαίτερα ελκυστική αναβάθμιση για τους κατόχους του παρόντος iPhone 3G, παρ' εκτός κι αν αναφερόμαστε σε χρήστες που όντως συλλαμβάνουν συχνά φωτογραφίες και video. Είναι όμως αξιόλογη αναβάθμιση, από όλες τις πλευρές, για όσους χρησιμοποιούν ακόμη το αρχικό μοντέλο iPhone. Συν τοις άλλοις, όσοι και όσες σκέφτονταν να αποκτήσουν ένα iPhone και δεν το είχαν πράξει έως τώρα, θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν το πληρέστερο μοντέλο με τα ίδια ουσιαστικά χρήματα. H Αpple πάντως φάνηκε ιδιαίτερα μετριοπαθής και άτολμη στην εξέλιξη του πιο σημαντικού της προϊόντος, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως κατά πάσα πιθανότητα αυτό το μοντέλο θα παραμείνει στην αγορά για άλλους 12 μήνες τουλάχιστον. Περισσότερες λεπτομέρειες και τις εντυπώσεις μας, θα καταθέσουμε με την παρουσίαση του 3GS σε περίπου ένα μήνα από σήμερα. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ