Apple: αναβαθμίσεις λειτουργικού για... όλα

Νέες εκδόσεις του iOS, mac OS, tvOS, WatchOS για τα κινητά, τους Η/Υ, το Apple TV και το smartwatch των Αμερικανών

Σε μία συνέντευξη Τύπου ομολογουμένως περισσότερο ενδιαφέρουσα απ' ό,τι παρελθούσες της Apple - πλατυάζοντας σε ελάχιστα μόνο σημεία - γνωστοποιήθηκαν χθες πολλά στοιχεία και λεπτομέρειες αναφορικά με το τί μπορεί να περιμένει το κοινό του αμερικανικού κολοσσού από τις επόμενες εκδόσεις των λειτουργικών συστημάτων που αναπτύσσει για τις συσκευές του. Απολύτως... παραδοσιακά τα νέα macOS, iOS, tvOS και watchOS θα γίνουν διαθέσιμα δωρεάν στους κατόχους Mac, iPhone, Apple TV και Apple Watch στα τέλη Σεπτεμβρίου. Για την ευχάριστη έκπληξη της συγκεκριμένης εκδήλωσης, της νέας εκδοχής του iOS αποκλειστικά για τα iPad με το όνομα iPadOS, κάνουμε λόγο σε ξεχωριστό άρθρο - όπως και για τους νέους Mac Pro αλλά και την νέα οθόνη επαγγελματικών βλέψεων Pro Display XDR του αμερικανικού κολοσσού.

Ξεκινώντας από το iOS 13: επαληθεύτηκε η φημολογία περί Dark Mode (γραφικού περιβάλλοντος σε σκούρα χρώματα), δόθηκε εκ μέρους της Apple υπόσχεση για καλύτερες επιδόσεις (ειδικά σε παλαιότερα iPhone), αναβαθμίστηκαν σημαντικά apps του συστήματος όπως τα Mail, Notes, Reminders και βέβαια ο Safari (ακόμη και τα Apple Maps!), προστέθηκε και πληκτρολόγιο εισαγωγής χαρακτήρων με χειρονομίες αντί για απλά πατήματα, α λα Swype. Μία απρόσμενη έκπληξη: με την πρόθεση να συνεισφέρει στην διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων του κοινού των συσκευών της, η Apple θα προσφέρει μηχανισμό δημιουργίας και χρήσης εικονικών λογαριασμών e-mail για όλα εκείνα τα apps που ζητούν "με το έτσι θέλω" είσοδο με τέτοιους λογαριασμούς. Έτσι ο χρήστης μπορεί να κάνει χρήση apps και υπηρεσιών χωρίς το αληθινό mail του να κινδυνεύει από καταχρηστικές πρακτικές. Η Apple περιόρισε, δε, σημαντικά και την συνεχή καταγραφή εκ μέρους πάρα πολλών apps της γεωγραφικής θέσης του χρήστη.

Όσον αφορά στο macOS 10.15, που θα φέρει το... καθιερωμένο τοπωνύμιο Catalina αυτή τη φορά, οι προσθήκες δεν είναι πολλές, μα όσες ανακοινώθηκαν είναι ενδιαφέρουσες. Μία: το νέο λειτουργικό για Η/Υ της Apple θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα iPad ως δεύτερη οθόνη ή/και graphics tablet, τόσο ενσύρματα όσο και ασύρματα, όπως γινόταν μέχρι σήμερα με ειδικά apps όπως το DuetDisplay. Δεύτερη: προσφέρεται ως προαιρετικός τρόπος χειρισμού του λειτουργικού οι φωνητικές εντολές - η Apple τον ανέπτυξε για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, αλλά θα μπορούσε να φανεί χρήσιμος στον καθένα. Τρίτη: το iTunes πρακτικά καταργείται (κάλλιο αργά παρά ποτέ) και την θέση του παίρνουν τρία επιμέρους apps, τα Apple Music, Apple TV και Podcasts. Το macOs 10.15, τέλος, είναι η έκδοση του λειτουργικού που ενσωματώνει για πρώτη φορά την υποδομή λογισμικού που χρειάζονται οι προγραμματιστές για να "μεταφέρουν" apps των iPad, με πλήρη λειτουργικότητα και προσαρμοσμένο χειρισμό, στους Η/Υ Mac.

Για το tvOS και το watchOS ο αριθμός των προσθηκών ή βελτιώσεων δεν είναι βέβαια τόσο μεγάλος, αλλά ορισμένες αξίζουν αναφοράς. H νέα έκδοση του λειτουργικού για Apple TV θα προσφέρει ανασχεδιασμένο περιβάλλον χρήσης, την δυνατότητα φιλοξενίας διαφορετικών προφίλ χρήσης (ένα για π.χ. κάθε μέλος μιας οικογένειας), καθώς και συμβατότητα με τα χειριστήρια των Xbox One και PS4 για χρήση σε τίτλους της επερχόμενης υπηρεσίας Apple Arcade που θα παίζονται και στο media player των Αμερικανών. Η νέα έκδοση του λειτουργικού για Apple Watch, τέλος, θα προσφέρει περισσότερες απεικονίσεις ώρας και δεδομένων, καινούργια πρόσθετα apps της Apple αλλά και App Store ειδικά για το συγκεκριμένο smartwatch, με apps ανεξάρτητων προγραμματιστών. Βελτιωμένες εμφανίζονται και οι λειτουργίες της συσκευής που σχετίζονται με την σωματική άσκηση και ιατρική παρακολούθηση.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ