Android + iOS = 99.6% της αγοράς κινητών

Πλήρης εξαφάνιση των υπόλοιπων εναλλακτικών προτάσεων, προβληματισμός για το μέλλον

Η εταιρεία ερευνών Gartner εκδίδει κάθε χρόνο τις αναφορές και αναλύσεις της για πολλές κατηγορίες προϊόντων στην αγορά της τεχνολογίας, ελάχιστες από αυτές ωστόσο ήταν τα τελευταία χρόνια τόσο... προβλέψιμες όσο αυτές που σχετίζονται με τα smartphones. Η "διαρχία" του iOS των iPhones και του Android στα εκατοντάδες διαφορετικά μοντέλα δεκάδων κατασκευαστών την τελευταία πενταετία έχει γίνει αποδεκτή από όλους, η φετινή ωστόσο σχετική έκθεση της Gartner είναι πιθανώς "το τελευταίο καρφί στο φέρετρο": βάσει των στοιχείων της μεγάλης εταιρείας ερευνών, όχι λιγότερο από το 99.6% (!) των κινητών σε χρήση σε όλο τον κόσμο ανήκει στον κόσμο των iOS και Android, με όλους τους υπόλοιπους να συγκεντρώνουν - και μάλιστα μετά βίας - το... υπόλοιπο 0.4%. Τα ποσοστά ανάμεσα στα iPhone και όλα τα Androidή κινητά συνολικά έχουν διαμορφωθεί στα 17.9% και 81.7% αντιστοίχως.

H κατάληξη αυτή ενδεχομένως να φάνταζε ως αδιανόητη πριν από 6 ή 7 χρόνια, όταν όλοι οι γίγαντες της πληροφορικής δήλωναν ευθαρσώς ότι "το μέλλον βρίσκεται στις φορητές συσκευές" και είχαν την πρόθεση να επενδύσουν τεράστια χρηματικά ποσά με αντάλλαγμα ένα μερίδιο του... μέλλοντος αυτού, αξιοπρεπές. Τα iPhone σε εκείνη τη φάση λειτουργικά ακόμη προσέφεραν σε γενικές γραμμές τα τυπικά, ενώ τα smartphones με Android είχαν ακόμη πολλές "παιδικές ασθένειες" να ξεπεράσουν. Fast forward στο 2017 και ο πιθανότερος ανταγωνιστής τους, η Microsoft, έχει αποτύχει οικτρά να αντιστοιχήσει την παρουσία της στα smartphones σε κάτι που να θυμίζει έστω αδρά την παρουσία της στα PC: η Gartner τής αποδίδει σήμερα μερίδιο αγοράς της τάξης του 0.3, μειωμένο ακόμη περισσότερο από το 1.1% που κατείχε πέρυσι.

Χειρότερη όλων, δε, η θέση της Blackberry: η εταιρεία που για έναν αριθμό ετών είχε κυριολεκτικά συνδέσει το όνομά της με "το εταιρικό κινητό" και το e-mail εν κινήσει, κατέχει πλέον το... 0.0% της αγοράς κινητών τηλεφώνων. Ναι: δεν είναι πλέον μετρήσιμος ο αριθμός των ανθρώπων που χρησιμοποιούν οποιοδήποτε μοντέλο Blackberry. Αν υπάρχει παράδειγμα περισσότερο γλαφυρό που να υπογραμμίζει το "εφήμερο της επιτυχίας στην αγορά της τεχνολογίας", ειλικρινά δεν μπορούμε να το ανακαλέσουμε αυτή τη στιγμή.

Με τις Apple και Google να ακολουθούν... πεισματικά την προσέγγιση της ετήσιας σταδιακής βελτίωσης και όχι της σημαντικής εξέλιξης στα λειτουργικά τους συστήματα, δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι πως αυτή η καταλυτική "διαρχία" είναι ωφέλιμη για κανέναν - ακόμη και για τους δύο που την απολαμβάνουν. Με αυτόν τον τρόπο η πλέον σημαντική κατηγορία συσκευών πρόσβασης στην πληροφορία σήμερα δεν αναπτύσσεται με τους ρυθμούς που θα έπρεπε. Η αντιπρόταση της Microsoft, τα Windows 10 Mobile, έχει ήδη ναυαγήσει θεαματικά και οι όποιες προσπάθειες γίνουν στο μέλλον θα είναι για "τα μάτια του κόσμου". Η όποια αντιπρόταση υπήρχε (αν υπήρχε ποτέ) από το Mozilla Foundation με το Firefox OS είναι ήδη ανεπιστρεπτί συνταξιοδοτημένη. Το Linux (με τα Sailfish και Ubuntu) δεν δείχνει ικανό να στηρίξει συσκευές όπως τα smartphones με τρόπο που να έχει νόημα, ενώ τα... στην ουσία "ιδιωτικά" λειτουργικά, όπως το Tizen της Samsung, δείχνουν να έχουν ολοένα και λιγότερο λόγο ύπαρξης.

Δεν έχουμε, με άλλα λόγια, ιδέα από το πού θα μπορούσε να προέλθει ο αντίλογος εκείνος που θα ανάγκαζε τα iOS και Android να εξελιχθούν ταχύτερα. Όσο οι Apple και Google θεωρούν πως μπορούν να προσθέτουν ελάχιστα νέα πράγματα στα λειτουργικά τους κάθε χρόνο χωρίς εμπορικές συνέπειες, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει - παρά την αδιαμφισβήτητη πλέον "κούραση του κόσμου" (consumer fatigue) με την κατηγορία των smartphones, τα οποία εν πολλοίς δίνουν την εντύπωση πως είναι πια... "όλα ίδια" σε αυτά που προσφέρουν και πώς χρησιμοποιούνται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Θα έχουμε κανενός είδους έκπληξη "από το πουθενά" μέσα στο 2017; Δεν το θεωρούμε πιθανό. Από την άλλη πλευρά, θεωρούσαν πολλοί πιθανό μέσα σε λιγότερα από 7 χρόνια να μην χρησιμοποιείται από κανέναν, πουθενά, κανένα μοντέλο Blackberry; Ακριβώς!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ