Android 4: Κατασκευαστές, ιδού η Ρόδος

Ποιοί από αυτούς θα υποστηρίξουν όπως πρέπει τα κινητά τους;

H Google χθες επισημοποίησε, λοιπόν, το Android 4.0 και - βάσει των όσων επιδείχθηκαν - φαίνεται πως όσοι και όσες επιλέξουν ένα καλό smartphone με αυτό τους επόμενους μήνες, θα λάβουν ένα λειτουργικό κλάσεις ανώτερο της παρούσας έκδοσης 2.3. Ως εδώ, όλα καλά. Τί γίνεται, ωστόσο, με το Android 4.0 και όλα εκείνα τα εκατομμύρια των καταναλωτών (30 αριθμούν μόνο τα Galaxy S και S II της Samsung!) που το τελευταίο 12μηνο ή 18μηνο επέλεξαν να επενδύσουν σε ένα ικανό κινητό έκδοσης 2.3; Δυστυχώς, για... πολλοστή φορά, κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα. Και αυτή η κατάσταση έχει γίνει πλέον εξαιρετικά κουραστική για το κοινό, αφενός, εξαιρετικά σοβαρή για τις κατασκευάστριες εταιρείες, αφετέρου.

Συγκεκριμένα: η Google για άλλη μια φορά αρνήθηκε να ορίσει με ακρίβεια ποιές ακριβώς είναι οι απαιτήσεις του Android 4.0 σε ταχύτητα επεξεργαστή και μνήμη λειτουργίας: αρκέστηκε σε ένα γενικόλογο και καθόλου καθησυχαστικό "θεωρητικά όλα τα μοντέλα που στηρίζονται στο Android 2.3 μπορούν ν' αναβαθμιστούν σε 4.0". Πρόκειται, φυσικά, για απροκάλυπτα κυνική... "πάσα" προς τους κατασκευαστές smartphones, στους οποίους μεταφέρει την ευθύνη για την υλοποίηση ή όχι της σχετικής αναβάθμισης των κινητών που έχουν ήδη πωλήσει. Για κάποιους, η Google κάνει αυτό που έχει αναλάβει, την εξέλιξη του λειτουργικού της. Δεν έχει, θεωρητικά και πάλι, ευθύνη για την υλοποίησή του σε συσκευές. Όμως, πρακτικά, αυτός ο μηχανισμός δεν προσφέρει καμία εξασφάλιση αναβαθμίσεων - και αυτό βλάπτει τους πάντες: το Android, το κοινό, αλλά και τους κατασκευαστές τελικά.

Ας πούμε τα πράγματα με τ' όνομά τους: οι κατασκευαστές, αν ήταν στο χέρι τους, δεν θα αναβάθμιζαν κανένα παρόν smartphone τους σε επόμενη έκδοση του Android. Προτιμούν ολοφάνερα να πωλούν νέα μοντέλα με νέες εκδόσεις του λειτουργικού, καθώς η επένδυση χρημάτων και χρόνου για αναβαθμίσεις σε ήδη πουλημένες συσκευές δεν τους αποφέρει άμεσο κέρδος. Υπάρχει όμως πάντα το... "πρόσωπο στην κοινωνία" που πρέπει να προσέχουν, το πολύτιμο brand name τους δηλαδή, το οποίο θα δεχόταν σοβαρό πλήγμα αν καθιερωνόταν η εντύπωση πως δεν προσφέρουν υποστήριξη για τα προϊόντα τους μετά την πώληση. Κανείς δεν θα αγόραζε ένα κινητό της μάρκας τάδε, όταν η μάκρα δείνα προσέφερε ένα μοντέλο παρόμοιο, αλλά είχε κι ένα αξιόπιστο ιστορικό υποστήριξης των προϊόντων της. Σωστά;

Σωστά... όμως, πρακτικά, η κατάσταση δεν είναι ήδη έτσι; Δεν υπάρχει αυτό το... ομιχλώδες τοπίο, το οποίο "καλύπτει" την ευθύνη πολλών κατασκευαστών για αναβαθμίσεις που τεχνικά είναι εφικτές, αλλά εμπορικά ασύμφορες και έτσι "ξεχνιούνται" βολικά με το πέρασμα του χρόνου; Μπορούμε ν' αναφέρουμε ουκ ολίγα μοντέλα smartphones με Android 2.3 τα οποία είτε άργησαν πάρα πολύ να δεχθούν την αναβάθμιση από 2.2, είτε δεν τη δέχθηκαν ποτέ (και μάλιστα ικανότατα κινητά). Παλαιότερα η δικαιολογία των κατασκευαστών - γιατί περί δικαιολογίας πρόκειται - ήταν πως "η Google διαθέτει τις εκδόσεις του Android πολύ γρήγορα και δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε τις υλοποιήσεις". Ωραία. Το 4.0 έρχεται σχεδόν ακριβώς ένα χρόνο μετά το 2.3. Αυτό σημαίνει πως για κινητά του Δεκεμβρίου 2010 - Ιουνίου 2011 μπορούμε απ' όλους τους κατασκευαστές να περιμένουμε αναβάθμιση σε 4.0; Μμμμνννναι.

Έχουμε την αίσθηση ότι το Android 4.0 έχει έλθει σε καλή στιγμή όχι μόνο για ν' αναμετρηθεί με το iOS 5 και τα Windows Phone 7.5, αλλά και για να κάνει κάτι ακόμη: να διαχωρίσει την ήρα από το στάχυ στην αγορά των smartphones με αυτό το λειτουργικό. To νέο Android είναι σημαντική αναβάθμιση και βελτίωση. Είναι απολύτως κατανοητό ο κόσμος που έχει καταβάλλει ο,τιδήποτε ανάμεσα στα 300 και τα 700 ευρώ να τη θέλει. Και καλώς ή κακώς η Apple - μπορεί να πει κανείς ο,τιδήποτε θέλει γι' αυτήν, μα οι θετικές της συνήθειες είναι αναμφισβήτητες - έχει θέσει τον πήχυ ψηλά με τα iPhone: μπορεί να αγοράσει κανείς το παρόν της μοντέλο σήμερα και να ξέρει πως αυτό θα μπορεί να φιλοξενήσει, το λιγότερο, και την έκδοση του iOS της επόμενης χρονιάς. Στην αγορά του Android δεν υπάρχει καμία τέτοια εγγύηση όχι επειδή οι προδιαγραφές των κινητών δεν είναι ικανές, αλλά γιατί η θέληση των κατασκευαστών δεν δείχνει να είναι αρκετή. Κάποιων; Των περισσότερων; Όλων; Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν. Ιδού η Ρόδος, ιδού και η... αναβάθμιση!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ