Φυσικά και πίνουμε Aperol Spritz. Αλλά τι τρώμε με αυτό;

Ένας οδηγός μεγιστοποίησης της απόλαυσης για το πιο δημοφιλές απεριτίβο της εποχής μας, μαζί με φαγητό.

Φυσικά και πίνουμε Aperol Spritz. Αλλά τι τρώμε με αυτό;

Πίσω στη Βενετία του 19ου αιώνα, Αυστριακοί στρατιώτες αναζητούν κάτι να πιουν. Μετά από πολλές προσπάθειες κατέληξαν στο spritzen, που θα λέγαμε πως αποτελεί πρόγονο του spritz. Και όπου ακούς spritz, δε γίνεται να μη βάλεις στην κουβέντα και το Aperol, που σχεδόν αβίαστα συνδέεται πια μαζί του. 

Το aperitivo που φτιάχνεται με μία εξαίρετη μυστική συνταγή -περιέχει μεταξύ άλλων βότανα όπως τζεντιάνα, ραβέντι και κιγχόνη καθώς και εκχυλίσματα πορτοκαλιού- έχει εξελιχθεί σήμερα σε ένα από τα δημοφιλέστερα spirits του πλανήτη και το μάλλον πιο διάσημο πορτοκαλί πράγμα στον μάταιο τούτο κόσμο. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την εταιρεία Barbieri από την Πάντοβα, το 1919.

Γνώρισε μεγάλη δημοφιλία κατά τη μεταπολεμική περίοδο, όταν άρχισε να κερδίζει την προτίμηση των θαμώνων στα cafes της Πάντοβα αλλά και σε παραδοσιακά μπαρ της Βενετίας. Κάπου στα 50s γεννήθηκε και η περίφημη συνταγή που καθιέρωσε το Aperol Spritz - ήταν ακριβώς το ίδιο διάστημα που έπαιξε στην τηλεόραση και το "Il Carosello", το πρώτο διαφημιστικό του Aperol.

Aperol Spritz 1

Από τα 80s και μετά, το Aperol ξεπέρασε τα βενετσιάνικα και τα ιταλικά σύνορα, αποκτώντας μια πιο κοσμοπολίτικη και διεθνή διάσταση, για να φτάσουμε στις αρχές του τρέχοντος αιώνα όταν και άρχισε η αληθινή επανάσταση του Aperol Spritz - με τη βοήθεια ασφαλώς του Gruppo Campari.

Το γλυκόπικρο στοιχείο, το ξεχωριστό χρώμα, ο ανάλαφρος dolce far niente χαρακτήρας, οι ήπιοι αλκοολικοί βαθμοί και η απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στις πεποιθήσεις του "τέλειου ποτού για οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση" και του "ευκολότερου στην παρασκευή cocktail για το σπίτι" οδήγησαν άπαντες να έχουν κάτι πορτοκαλί και νόστιμο στα ποτήρια τους.

Σε όλα τα παραπάνω, προσθέτεις και το γεγονός πως πλέον κυκλοφορεί (και) σε συσκευασία 'Ready to Serve', προσφέροντας απόλαυση κάθε στιγμή, όπου κι αν βρίσκεσαι. Το Aperol Spritz 'Ready to Serve' είναι ένα προαναμεμειγμένο κοκτέιλ, έτοιμο για κατανάλωση, φτιαγμένο με τα υψηλότερης ποιότητας συστατικά ενός αυθεντικού Aperol Spritz - σαν να παρασκευάστηκε μόλις από έναν επαγγελματία bartender.

"Όπου υπάρχει ποτό, υπάρχει και φαγητό" λέει μία παλιά lifestyle παροιμία που σκέφτηκε ο συντάκτης αυτών των γραμμών πριν λίγα λεπτά, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα προϊόν που άπτεται της ιταλικής κοσμοθεωρίας γύρω από το ευ πίνειν και τρώγειν. Έτσι το Aperol και το Spritz του μπορεί εύκολα να παίξει έχοντας στο πλάι του κάποια εδέσματα που μεγιστοποιούν την απόλαυση. 

Με καπνιστό σολομό και crostini

Προσαρμόζεις τα παραπάνω σε μέγεθος μπουκιάς, πλαισιώνοντας κατά βούληση με ελαιόλαδο, τυρί κρέμα, λεμόνι και άνηθο. Το αποτέλεσμα συμπληρώνει τα bitter flavors του Aperol Spritz, δίχως να τα σκεπάζει. 

Με cicchetti

H παραδοσιακή βενετσιάνικη ρετσέτα με μικρά συνοδευτικά που προορίζονται για κατανάλωση με τα δάχτυλα ή με οδοντογλυφίδα κερδίζει από τα αποδυτήρια. Σκέψου: Ελιές, ξηροί καρποί, βραστό αυγό στη μέση, καλαμαράκια, λαχανικά, καρδιές αγκινάρας και μικροσκοπικά σάντουιτς, σε οποιοδήποτε combo, κάνουν πάντοτε τη δουλειά.

Με πλατό αλλαντικών και τυριών

Μία φροντισμένη επιλογή από αλλαντικά και τυριά δίνει άλλη έννοια στο happy hour food. Στο πεδίο του τυριού, προτίμησε κάτι που αναδεικνύεις τη γλυκόπικρη αίσθηση όπως το σεβρ ή κάτι κρεμώδες σαν το Brillat Savarin. Από πλευράς αλλαντικών, τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά με ένα καλό προσούτο και ένα εξίσου καλό σαλάμι.

Με πίτσα

Δεν υπάρχει καταλληλότερος τρόπος για να συνοδεύσεις ένα κλασικό ιταλικό κοκτέιλ από ένα κλασικό ιταλικό σνακ. Οι φωτεινές φυσαλίδες και οι νότες εσπεριδοειδών αντισταθμίζονται άψογα με τα αλλαντικά και τα τυριά μιας πίτσας, διατηρώντας τον ουρανίσκο ανανεωμένο κάθε φορά που παίρνεις ένα καινούριο κομμάτι.

Με πατατάκια

Ωπ, τι έγινε; Καλομάθαμε από τα παραπάνω και αγνοούμε το πιο κλασικό από τα κλασικά συνοδευτικά ποτών (τουλάχιστον στη χώρας μας); Κι όμως, το ελαφρύ και αλμυρό άγγιγμα των (ποιοτικών) τσιπς λειτουργεί ως έξοχο pairing μαζί με το Aperol spritz.


Απολαύστε Υπεύθυνα.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

BIIA: Tο techno φαινόμενο από την Πορτογαλία στο "Oddity"

Με support acts από τους VLCT residents, Cirkle, Ate & Salin.

29/11/2024

Δύο σημαντικές αφίξεις στο "Botoxe Club"

Ο Βέλγος καλλιτέχνης Maxi Meraki με τα μοναδικά DJ sets και ο ανερχόμενος South African DJ και παραγωγός, SONA έρχονται στην Αθήνα.

Στο "Rock n Roll Athens" για ακόμη ένα esthete πάρτι

O Αλέξανδρος Χριστόπουλος στο πρώτο esthete concept event της νέας σεζόν.

Αυτή την εβδομάδα, πίνουμε Old Fashioned

Το Woodford Reserved Old Fashioned Week είναι και πάλι εδώ, από τις 24 έως και τις 30 Νοεμβρίου.

Γιώργος Τερζάκης και Θανάσης Καμπακάκης είναι "Cocktail Curators" της εβδομάδας στο "Bungalow 7"

Οι δυο bartender προσκαλούν τους επισκέπτες σε μια αυθεντική Nikkei εμπειρία με cocktails που συνδυάζουν γεύσεις Ιαπωνίας, Περού και Μεξικού.

Athens Rum & Whisky Festival, η επιστροφή: Ρούμι και ουίσκι στο καθιερωμένο γευστικό τετ-α-τετ

Το premium ραντεβού με τις σημαντικότερες ετικέτες σε ρούμι και ουίσκι έρχεται και πάλι, στις 13 και 14 Δεκεμβρίου.

Μπορεί ένα μπαρ να έχει αστέρι Michelin;

Spoiler: Ναι, και το μιλανέζικο Moebius είναι μια τέτοια περίπτωση.