Για Dry January στα μπαρ της πόλης

Ο πρώτος μήνας του χρόνου είναι μία καλή ευκαιρία για να κάνεις ένα time out από το (πολύ) αλκοόλ, δίχως να χάνεις την επαφή με την αγαπημένη σου μπάρα.

Dry January στα αθηναϊκά μπαρ The Virgin Mary Bar

Πόσες και πόσες χρονιές δεν έχεις υποσχεθεί στον εαυτό σου πως, μετά την εορταστική ανάπαυλα των Χριστουγέννων και τις παρασπονδίες τόσο στο κομμάτι του φαγητού όσο και σε εκείνο του ποτού, θα ξεκινήσεις δίαιτα, θα ελαττώσεις το ποτό ή τέλος πάντων θα ακολουθήσεις κάποιο σχετικό resolution; Φυσικά, η μεγαλύτερη πλειοψηφία αυτών που σκέφτονται έτσι, αποδεικνύεται πως χτίζουν παλάτια στην άμμο, καθώς απαιτείται μεγάλη πειθαρχία. Αλλά αυτή είναι άλλη κουβέντα.

Ένα διαφορετικό trend που γίνεται κανονικότητα

Σε κάθε περίπτωση και αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που η μπάρα αποτελεί ένα από τα αγαπημένα τους μέρη, τότε ίσως και να έχεις μία καλή αφορμή για να μυηθείς σε αυτό που στη Γηραιά Αλβιώνα και την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού ονομάζουν Dry January. Ίσως κάτι, κάπου να έχει πάρει το αυτί σου τα τελευταία χρόνια.

> Διάβασε ακόμη: Πώς (και τί) θα πίνουμε στα μπαρ το 2023;

Πρόκειται για ένα όλο και πιο δυναμικά ανερχόμενο trend, που έχει τις βάσεις του πίσω στο 1984 και το Ηνωμένο Βασίλειο. Άρχισε ως μία καμπάνια της εταιρείας Alcohol Change UK, που έθετε τον πρώτο μήνα κάθε χρόνου ως στόχο την ομαλότερη επαναφορά των καταναλωτών από τις αλκοολικές κραιπάλες των γιορτών. Ταυτόχρονα, η Alcohol Change UK έτρεχε κάποιες παράλληλες ενέργεις και συγκέντρωνε χρήματα για φιλανθρωπίες. Στις μέρες μας, τείνει να εξελιχθεί σε (σχεδόν) σε παγκόσμιο κίνημα, με πολλούς αποδέκτες, συμμετέχοντες και προοπτικές.

Ποτά χωρίς αλκοόλ στα μπαρ της Αθήνας 2

Η βασική αρχή του Dry January είναι απλή και ξεκάθαρη: Δε θα βάλεις σταγόνα αλκοόλ στο στόμα σου για όλο τον πρώτο μήνα του έτους (αρχής γενομένης από το πρωί της Πρωτοχρονιάς) ή -αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό- στη μεγαλύτερη διάρκειά αυτού. Στην πρωτοβουλία εντάσσονται ετησίως όλο και περισσότερα brands, εταιρείες αλλά και επιστημονικά ινστιτούτα, καθένας για τους δικούς λόγους και σκοπούς, όπως είναι άλλωστε και απολύτως λογικό.

Οι κολοσσοί του spirits industry έχουν αντιληφθεί ασφαλώς τη σημασία του αλλά και την όλο και πιο διαδεδομένη τάση των low ABV ή alcohol-free ποτών, κάνοντας σημαντικά βήματα στον εν λόγω τομέα και -ευτυχώς- παρουσιάζοντας αρκετά ενδιαφέροντα και νόστιμα προϊόντα προς αυτή την κατεύθυνση.

Dry January στο μπαρ

Το ίδιο κάνουν και πολλά από τα σημαντικότερα μπαρ του πλανήτη. Πώς μεταφράζεται όμως στα μπαρ της Αθήνας το Dry January; Μάλλον θα ήταν άδικο να περιοριστεί στην εν λόγω συγκυρία, καθώς πολλά από τα δημοφιλέστερα σποτ της πόλης έχουν σε μόνιμη θέση στα μενού τους ποτά με χαμηλής αλκοολικής έντασης ή προτάσεις δίχως αλκοόλ.

Πολύ προσεκτική δουλειά στο εν λόγω κομμάτι παρουσιάζει το "Hide & Seek". Στο δημοφιλές all day spot στα σύνορα της Φιλοθέης και του Χαλανδρίου, ο Λυκούργος Χριστοθανόπουλος και η ομάδα του παρουσιάζουν μπόλικες σχετικές επιλογές: Τα καθόλου αλκοολικά cocktails Coffee Americano (Martini Vibrante με έγχυση από leftovers cold brew) και No Mule (με Seedlip και ginger beer), μαζί με το ιταλικός απεριτίφ Crodino και τα low ABV (10%) H & S Garibaldi και Floreale Spritz.

Ποτά χωρίς αλκοόλ στα μπαρ της Αθήνας 1
Hide & Seek

Λίγα λεπτά πιο μακριά, στο Νέο Ψυχικό και το 'Zebra', συναντάμε 3 πολύ αξιόλογα μη αλκοολικά κοκτέιλ: Πρόκειται για τα The Great Pretender (με παντζάρι, ginger και passion fruit), Peccadillo (με non alcohol pilsner, μάνγκο και τσίλι) και Bonita Applebum (με Seedlip, chinotto και πορτοκάλι).

Στο κέντρο της πόλης και στο τρέχον μενού του "Odori", Aesthetics, βρίσκεις τρεις προτάσεις, δύο non alcoholic (το Botanical Painting με Seedlip και το Tropical Lemonade) και μία low (Raspberry Pill με Skinos) ενώ στα Avant Garde Cocktails του "Baba Au Rum" υπάρχει το low-alcohol Pearl Fishers (ένα γλυκόπικρο long drink με εξωτικές νότες). Στον "Κύριο" της πλατείας Μαβίλη, μπορείς ανά πάσα στιγμή να γευθείς το low ABV Le Fou Monsieur, που θα το έλεγα αρκετά "σοβαρό" για τη συγκεκριμένη τάση, με τις καπνιστές νότες του Islay ουίσκι να έρχεται σε αρμονία με εκείνες που προσδίδουν το sherry και το λικέρ ροδάκινο. Φυσικά, παράλληλα και συμπληρωματικά με τα παραπάνω, μπορείς να βρεις σχεδόν παντού πια μπύρες χωρίς αλκοόλ.

> Διάβασε ακόμη: Πέντε νόστιμα σενάρια που θα παίξουν προσεχώς στην Αθήνα

Κλείνω με μία πολύ ιντριγκαδόρικη σκέψη. Πώς θα σου φαινόταν αν κάποια στιγμή υπήρχε ένα boozeless μπαρ και στην Αθήνα, όπως ακριβώς ήταν το "Zeroliq" στο Βερολίνο ή όπως είναι ακόμη το "The Virgin Mary Bar" του Δουβλίνου ή το "0%" στο Τόκιο; Ναι, σωστά κατάλαβες, είναι (κανονικά) μπαρ που δε σερβίρουν σταγόντα αλκοόλ.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.

Οι Fideles "φέρνουν" το καλοκαίρι στο "Bolivar"

Το ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο της melodic techno έρχεται στα εγκαίνια του "Bolivar" σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας εκρηκτικής σεζόν.

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.