Pisco Sour, το Περού στο ποτήρι

Η ιστορία, η συνταγή και όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το εθνικό κοκτέιλ της χώρας των Ίνκας.

Pisco

Αυτό που έχουν καταφέρει οι Περουβιανοί με το Pisco Sour είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο: Σερβίρεται σε μπαρ και εστιατόρια σε κάθε γωνιά του πλανήτη, συνοδεύει άψογα το φαγητό (ειδικά αν μιλάμε για πιάτα της περίφημης κουζίνας της χώρας) και έχει εξελιχθεί σε ένα trademark προϊόν, χωρίς να είναι κάτι πραγματικά εξεζητημένο - αναλογικά, οι Έλληνες παραγωγοί και άνθρωποι του spirits industry θα μπορούσαν να κάνουν αντίστοιχο με το τσίπουρο. 

Τo pisco και η ιστορία

Αρχικά, το pisco, η αλκοολική βάση του κοκτέιλ. Πρόκειται για ένα άχρωμο ή σε ορισμένες περιπτώσεις κιτρινωπό απόσταγμα που προέρχεται από την απόσταξη σταφυλιών μέσα σε αλκοόλ. Δεν θα ήταν υπερβολή να αναφέρουμε πως είναι για τους Περουβιανούς ό,τι για εμάς το τσίπουρο.

Είναι αρκετά υψηλό σε αλκοολικούς βαθμούς και φέρεται να έχει φτιαχτεί για πρώτη φορά από Ισπανούς αποίκους στη λατινική Αμερική, τον 16ο αιώνα, σε μία προσπάθεια να δημιουργήσουν κάτι που θα τους θυμίζει το orujo (το αντίστοιχο ισπανικό τσίπουρο ή grappa).

Pisco Esquire.com.gr

Τα ντόπια σταφύλια όμως έδιναν διαφορετική γεύση και κάπως έτσι γεννήθηκε ένα νέο ποτό, που διόλου τυχαία, πήρε το όνομα της πόλης Πίσκο (στις νοτιοδυτικές ακτές του Περού), που ήταν ένα πολύ σημαντικό λιμάνι για την εξαγωγή των αμπελουργικών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής.

Peru

Τον Απρίλιο του 1916, ο Αμερικανός bartender Βίκτορ Βόγκεν Μόρις άνοιξε στην πρωτεύουσα Λίμα το "Morris Bar". Μέχρι τότε, τα μπαρ στο Περού συνήθιζαν να πειραματίζονται με το pisco, συχνά ανακατεύοντας το με lime και ζάχαρη. Κανείς ωστόσο δεν είχε σκεφτεί να χρησιμοποιήσει bitters και ασπράδι αυγού, όπως έκανε ο Μόρις, δημιουργώντας ουσιαστικά το φίνο και με γεμάτο σώμα κοκτέιλ.

Το Pisco Sour φιλοξενήθηκε στο πρώτο μενού του "Morris Bar", αναγραφόμενο ως Pisco Sauer. Η ποτοαπαγόρευση και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το Περού (πολιτική αστάθεια και εσωτερική τρομοκρατία) εμπόδισαν την εξάπλωσή του για αρκετές δεκαετίες. Στις αρχές των 90s ξεκίνησε να συγκινεί την αμερικάνικη αγορά και πλέον να είναι αρκετά διάσημο σε οικουμενικό επίπεδο.

Η συνταγή

Υλικά 
3 μεζούρες pisco
3/4 μεζούρας χυμός λεμονιού
3/4 μεζούρας σιρόπι ζάχαρης
ασπράδι από ένα αυγό
3 σταγόνες Angostura bitters

Εκτέλεση
Βάζεις όλα τα υλικά εκτός από τα bitters στο σέικερ και ανακατεύεις, χωρίς πάγο.
Στη συνέχεια, ανοίγεις το σέικερ, προσθέτεις πάγο και συνεχίζεις να ανακινείς για τουλάχιστον ένα λεπτό ακόμη.
Σουρώνεις σε ένα παγωμένο lowball ποτήρι και προσθέτεις τα bitters πάνω στο στρώμα του ασπραδιού. 
Χρησιμοποιώντας μια οδοντογλυφίδα, στροβιλίζεις λίγο τα bitters στον αφρό.

*Πολλοί Περουβιανοί bartenders δεν χρησιμοποιούν σέικερ για την παρασκευή του αλλά μπλέντερ. 

*Το πρώτο Σάββατο κάθε Φεβρουαρίου είναι η National Day of Pisco Sour - γιορτή που έχει θεσπιστεί από την κυβέρνηση της χώρας, από το 2003. 

Πηγή: Esquire.com.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Ο DJ Ravin για ένα τελευταίο ανοιξιάτικο session στο "Athenee"

Ο διάσημος DJ από το Παρίσι αναμένεται να μάς ταξιδέψει ξανά με τις μουσικές του επιλογές στα κορυφαία μπαρ για τα οποία η πόλη φημίζεται.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/04/2024

Οι KAS:ST ξανά στην Αθήνα με ένα εντυπωσιακό audio-visual πρότζεκτ

Το SEDS Lifestyle παρουσιάζει ένα εκρηκτικό lineup στο "Universe Warehouse".

5.475 ημέρες 'Baba Au Rum': Ένα μπαρ για τον κόσμο

Δημιουργικότητα και fun, ρούμια και κοκτέιλ, προσωπικότητα και έξω καρδιά. Ένα από τα πιο επιδραστικά μπαρ της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα της παγκόσμιας μπάρας, κλείνει μία δεκαπενταετία ζωής.

Στις αθηναϊκές παμπ πριν και μετά την St. Patrick's Day

Το αντίστοιχο του ιταλικού εστιατορίου σε μπαρ, είναι η παμπ. Ευτυχώς, υπάρχουν και στην πόλη αρκετά από εκείνα ακριβώς τα μέρη με τη χαλαρή ατμόσφαιρα, τις ένοχα απολαυστικές λιχουδιές και τη μονίμως ρέουσα μπύρα.

Μετά το 'Line', έρχεται το 'Walk In Athens'

Η ομάδα του πρωτοποριακού αθηναϊκού μπαρ παρουσιάζει προσεχώς ένα ακόμη πολύ ιδιαίτερο ολοήμερο κόνσεπτ.

Ο Αλέξανδρος Χριστόπουλος αναβιώνει το "Studio 54" στο "Athenee"

Ο Αλέξανδρος Χριστόπουλος φέρνει τον μύθο του νεοϋορκέζικου κλαμπ στην καρδιά της Αθήνας, για ένα one night only event

Ένα 'Μεταφυσικό' wine bar μόλις εμφανίστηκε στην πλατεία Μαβίλη

Μία καινούρια οινική γωνιά εμφανίστηκε στην πόλη, αυτή τη φορά στους χώρους του 'Metaphor Athens'.