H VTSS επαναπροσδιορίζει τη νοοτροπία της techno

Λίγο πριν το EDEN party της Κυριακής 27/3, κάνουμε μια ανασκόπηση στο πιο φρέσκο success story της πολωνικής underground σκηνής.

H VTSS επαναπροσδιορίζει τη νοοτροπία της techno

Η Πολωνή DJ και live performer VTSS έρχεται στην Ελλάδα για δύο εμφανίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (We Club, 26/3). Tην Κυριακή, 27 Μαρτίου, θα βρεθεί στο Ωδείο Αθηνών μαζί με τον Ισλανδό μουσικό παραγωγό BJARKI. Το κοινό αναλαμβάνει να ζεστάνει, ήδη από τις 5 μ.μ. ο DJ PROBLEMS, ο οποίος συνδυάζει dance στοιχεία με hip hop, bass, footwork και space music.

Βασική φιγούρα της underground club σκηνής της Πολωνίας, η VTSS καθιερώθηκε, τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των πιο ασυμβίβαστων νέων ταλέντων της σκηνής. Η εμπειρία των residencies στα διάσημα υπόγεια της Βαρσοβίας (από το Jasna 1 μέχρι την κολεκτίβα Brutaż) φαίνεται να της χάρισαν τόσο μια διαυγή εικόνα της clubbing κουλτούρας όσο και μια προσωπική ταυτότητα ως παραγωγός. Έχει κυκλοφορήσει μια σειρά από EPs σε labels όπως η Repitch Recordings, η Haven, η Intrepid Skin του SPFDJ και η bbbbbb records του Bjarki. Τη μετακόμισή της στο Βερολίνο ακολούθησε η κυκλοφορία του πολλά υποσχόμενου ντεμπούτου EP "Self Will" (2018) με γερές δόσεις acid και industrial techno και εμφανείς επιρροές μιας γενικευμένης τάσης αναβίωσης της EBM αισθητικής.

Με το "Identity Process" (2019), η κατά κόσμον Martyna Maja, ανεβάζει την ένταση ακόμη περισσότερο και απομακρύνεται από τους ψυχεδελικούς υπαινιγμούς της προηγούμενης δουλειάς της. Εδώ προτείνει ένα νοσταλγικό ύφος και μια ιδιοσυγκρασιακή προσέγγιση της rave techno των ‘90s. Στο μεταξύ, κατακτά με τα δυναμικά και εκφραστικά sets της το κοινό σε όλο τον κόσμο και φιλοξενείται σε εμβληματικούς χώρους όπως είναι το Berghain, το De School στο Άμστερνταμ και το The Pickle Factory του Λονδίνου.

Στα υψηλής ενέργειας DJ σετ της, η VTSS παίζει με πολλά είδη παντρεύοντας με αστραπιαία ταχύτητα industrial techno με EBM, sped-up trance, acid και hardcore. Παράλληλα, δεν επαναπαύεται ποτέ ούτε σταματάει να πειραματίζεται μιξάροντας ευθαρσώς ακόμη και αντιθετικά μεταξύ του genres και δημιουργώντας ενδιαφέροντα contrasts. Η πανδημία φαίνεται μόνο να προώθησε ακόμη περισσότερο την πολωνική υπερδύναμη, η οποία από τη νέα της έδρα στο Λονδίνο κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιανουάριο το ΕP "Projections". Lo-fi στοιχεία και synth μελωδίες συνθέτουν την πιο παιχνιδιάρικη και chill πλευρά της VTSS που ακούγεται σαν ανακαλύπτει τον εαυτό της από την αρχή, όσο πλέον ξεφεύγει από τον ψυχαναγκασμό που θέλει την techno στα clubs και δημιουργεί μουσική για όλες τις στιγμές τις ημέρας. 

Eden Sundays

Bjarki

Στην επερχόμενη εμφάνιση της στο Ωδείο (9.30 μ.μ.), το warm up αναλαμβάνει ο απρόβλεπτος παραγωγός Bjarki (7.30 μ.μ.), του οποίου η μουσική καλύπτει επίσης ένα ευρύ φάσμα ήχων, από ambient μέχρι IDM. Περί τα τέλη των ‘00s εμφανίστηκε για πρώτη φορά με το όνομα Kid Mistik και τράβηξε την προσοχή της Nina Kraviz, η οποία το 2014 κυκλοφόρησε πολλά από τα κομμάτια του Bjarki στην εταιρεία της, Trip. Χαμηλού προφίλ, αλλά πολύ δραστήριος, ο ίδιος και ο παιδικός του φίλος Einar Thorbjornsson, δημιούργησαν, το 2017, την bbbbbb Records, για να παρουσιάσουν την ισλανδική χορευτική μουσική στο διεθνές κοινό.

Προπώληση εισιτηρίων (€ 20) εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.

Οι Fideles "φέρνουν" το καλοκαίρι στο "Bolivar"

Το ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο της melodic techno έρχεται στα εγκαίνια του "Bolivar" σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας εκρηκτικής σεζόν.

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.