"Finos": ένα μπαρ σαν από φιλμ νουάρ

Ο Βασίλης Τσομπανίδης μας μιλά για το νέο χώρο που δημιούργησε στην Αγία Παρασκευή, ο οποίος εκφράζει σε λίγα τετραγωνικά την αγάπη του για τα κλασικά κοκτέιλ, τα βινύλια και τις παλιές γιγαντοαφίσες του Αθήναιον.

finos1 photo: Μυρτώ Νικολακοπούλου

Τον Βασίλη Τσομπανίδη τον είχα γνωρίσει πριν χρόνια πίσω από τη μπάρα του πάλαι ποτέ κολωνακιώτικου "Abovo", να δημιουργεί πολύ ξεχωριστά κοκτέιλ αναμειγνύοντας φιλοσοφίες και όχι απλώς ποτά, όπως μου είχε πει τότε. Εικάζω πως αυτό παρέμεινε το motto του και στη συνέχεια, στα καλοκαίρια δηλαδή που πέρασε στη Σαντορίνη, το διάστημα που έζησε και εργάστηκε στο Δουβλίνο, ακόμα και τα δυο χρόνια που ένας τραυματισμός τον ανάγκασε να μείνει μακριά από τις αγαπημένες του μπάρες. Η δημιουργία ενός δικού του χώρου υπήρε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του, στο πέρασμα του χρόνου η σκέψη ωρίμασε και κάπως έτσι ο "Finos" γεννήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου στην Αγία Παρασκευή. 

Μέσα σε μόλις 30 τ.μ. ο Βασίλης εκφράζει την αγάπη του για τα κοκτέιλ, την μουσική και την τέχνη. "Λατρεύω τη ζεστασιά του αναλογικού ήχου και ήθελα εξ αρχής να κάνω ένα audiophile bar όπου η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο στην εμπειρία. Γι’αυτό και επενδύσαμε ιδιαίτερα στις ηχητικές εγκαταστάσεις με τοποθέτηση ειδικών ηχοανακλαστικών πάνελ που κόβουν τον αντίλαλο κ.ο.κ., ενώ παίζουμε σχεδόν αποκλειστικά βινύλια που ακούγονται ολόκληρα, όπως το The Wall των Pink Floyd, την Οδό Ονείρων του Χατζιδάκι, το Mambo της Yma Sumac". 

finos2
photo: Μυρτώ Νικολακοπούλου

Ο χώρος, μικρός και ατμοσφαιρικός, βγάζει επιπλέον λίγα τραπέζια στη στοά του εμπορικού κέντρου που τον φιλοξενεί και κατευθύνει το μάτι προς την μεγάλη αφίσα της νουάρ ταινίας "The Divorcee" που δεσπόζει δίπλα στη μπάρα. Είναι κομμάτι της "κληρονομιάς" από τον παππού του, Βασίλη Δημητρίου, ο οποίος φιλοτεχνούσε για πολλά χρόνια τις γιγαντοαφίσες που κοσμούσαν τις μαρκίζες του Αθήναιον. "Έχω πλέον ψηφιοποιήσει τις περισσότερες και διατίθενται σε περιορισμένα και αριθμημένα αντίτυπα μέσω της on line γκαλερί που έχω δημιουργήσει. Κάποια κομμάτια της θα εκτίθενται και εδώ, αλλάζοντας από καιρού εις καιρόν". 

Τα κοκτέιλ δεν θα μπορούσαν να μην συντονίζονται με τις βινυλάτες μουσικές και την νουάρ ατμόσφαιρα. "Έχω επιλέξει εμβληματικά κλασικά κοκτέιλ από διαφορετικές κατηγορίες πλάι στα οποία προτείνω τις δικές μου μείξεις, ακολουθώντας τη φιλοσοφία τους. Μαζί λ.χ. με το Negroni και το Old Fashioned, προτείνω το Lolita που συνδυάζει την τεκίλα με το falernum και το triple sec, ενώ το Moonlight με λευκό γαλλικό βερμούτ και βιολέτα είναι η δική μου ιδέα για όσους αγαπούν τα Spritz".

finos3
photo: Μυρτώ Νικολακοπούλου

Την εικόνα συμπληρώνουν επιλεγμένα κρασιά, συγκεκριμένα δύο λευκά, δύο ροζέ και δύο κόκκινα, ένα πιο οικονομικό και ένα πιο σπέσιαλ από κάθε είδος, όχι όμως πατατάκια ούτε και ξηροκάρπια. "Προς το παρόν συνοδεύουμε με τυρί comté, ελιές, κριτσινάκια, αποξηραμένα σύκα και ντοματίνια κονφί που φτιάχνω εγώ. Προσεχώς ωστόσο θα προσθέσουμε και κάποια ακόμα τσιμπήματα, όπως το μοσχαρίσιο ταρτάρ και καρπάτσιο αλλά και τα γαλλικά τυριά Saint Marcellin και Rond Cendre Fermier σε κεφαλάκια των 80 γραμ. που θα σερβίρουμε ολόκληρα". 

Αγίου Ιωάννου 63 & Ελευθερίας (Εμπορικό Κέντρο Φοίνιξ), Αγία Παρασκευή, 6993000272
 

Περισσότερες πληροφορίες

Finos Bar

Αγίου Ιωάννου 63 & Ελευθερίας (Εμπορικό Κέντρο Φοίνιξ), Αγία Παρασκευή
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.

Οι Fideles "φέρνουν" το καλοκαίρι στο "Bolivar"

Το ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο της melodic techno έρχεται στα εγκαίνια του "Bolivar" σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας εκρηκτικής σεζόν.

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.