Βόλτα στα bar των Πετραλώνων

Στην τίμια γειτονιά των μεζέδων και της κρητικής ρακής, τα bars δεν μπορεί παρά να τονίζουν την παρεΐστικη ατμόσφαιρα. Αράζουμε στα τραπεζάκια τους και καταγράφουμε εντυπώσεις από νέες αφίξεις και all time classics...

Βόλτα στα bar των Πετραλώνων

Στην τίμια γειτονιά των μεζέδων και της κρητικής ρακής, τα bars δεν μπορεί παρά να τονίζουν την παρεΐστικη ατμόσφαιρα. Αράζουμε στα τραπεζάκια τους και καταγράφουμε εντυπώσεις από νέες αφίξεις και all time classics...

Βόλτα στα bar των Πετραλώνων - εικόνα 1
«Κλουβί»

Kάθε φορά που η διάθεση πάει προς τσιμπολόγημα με καλή παρέα και χαλαρή διά­θεση, τα Πετράλωνα είναι μία από τις πιο προφανείς επιλογές. Την τελευταία πενταετία μεταμορφώθηκαν σε κατεξοχήν off Broadway προορισμό με δεκάδες low budget προτάσεις για μεζέ με ουζάκι ή ρακή. Τίμια νεο-καφενεία/κολεκτίβες όπως ο «Κρίκος» και το «Περιβολάκι» δεν θα μπορούσαν να έχουν ανοίξει κάπου αλλού εκτός από εδώ, σε αυτήν τη γειτονιά που κρατάει ακόμη αρώματα ανθρωπιάς και παλιάς Αθήνας. Και είναι ευτυχές το ότι τα μαγαζιά που ανοίγουν εδώ σέβονται την αισθητική και το χαρακτήρα της περιοχής δίχως να προσποιούνται κάτι πιο πομπώδες από αυτό που είναι: τόποι συνάντησης για αληθινούς φίλους, για χαλαρή παρέα, με πελατεία από όλες τις περιοχές της Αθήνας.

Βόλτα στα bar των Πετραλώνων - εικόνα 2
«Μπάμπουρας»

Το ίδιο ισχύει και για τα bars της περιοχής… Οι τιμές τους είναι από χαμηλές μέχρι νορμάλ και οι ιδιοκτήτες τους δεν είναι οι τύποι που στέκονται αυτάρεσκα στην άκρη της μπάρας με υπεροπτικό ύφος και πούρο στο χέρι. Αντίθετα, εργάζονται στα πόστα τους με μεράκι και πολλή προσωπική δουλειά. Τέτοια είναι η περίπτωση της «Βραζιλιάνας», του φευγάτου μαγαζιού που άνοιξε πρώτο στην Πλατεία Μερκούρη συνδυάζοντας καφέ, μεζέ, ποτό και worldwide μουσική αντίληψη. To πρώτο καθαρόαιμο ποτάδικο όμως της περιοχής δεν είναι άλλο από το «Κλουβί» της οδού Δημοφώντος, το οποίο δημιουργήθηκε το 2009 κι έκτοτε αποτελεί ιδανικό στέκι για κοκτέιλ (ο νέος του κατάλογος μόλις βγήκε στα τραπέζια), αξιόπιστα καλή μουσική (είναι άλλωστε το μοναδικό μαγαζί της περιοχής που φιλοξενεί καθημερινά DJs) αλλά και αρκετό ξενύχτι, αφού κλείνει στις 4 το βράδυ… Στον ίδιο δρόμο, αλλά σε πιο ράθυμο τέμπο, ο πάντοτε πολυσύχναστος «Μπάμπουρας» είναι ένα ολότελα χειροποίητο all day στέκι, στο οποίο ένωσαν την τεχνογνωσία και το μεράκι τους έξι φίλοι, αρχιτέκτονες στην πλειονότητά τους, οι οποίοι θέλησαν καταρχήν να φτιάξουν ένα στέκι για τους ίδιους, με το τσίπουρο και το ποτό να ισοψηφούν στις προτιμήσεις των θαμώνων.

Βόλτα στα bar των Πετραλώνων - εικόνα 3
«Επί της Δεξαμενής»

Στην οδό Δημοφώντος βρίσκεται και το ένα από τα δύο νέα bar entries της περιοχής: ο «Κύριος Χου», ο οποίος φτιά­χτηκε από τέσσερις παιδικούς φίλους σε μια όμορφα διατηρημένη παλιά μονοκατοικία με αρ ντεκό απλίκες, βγάζει­ μια ολότελα σπιτική αίσθηση και διαθέτει μια cosy μικρή αυλή, στις γλάστρες της οποίας φύονται ο βασιλικός, το θυμάρι και η αρμπαρόριζα που δίνουν άρωμα στα ωραία cocktails του. «Επί της Δεξαμενής» λέγεται η δεύτερη άφιξη στη συνοικία της Δεξαμενής με τις πολύ καλές επιδόσεις στα σέικερ (το Παν.Τσιμπ. είναι από τα πιο ωραία κοκτέιλ με βάση το τσίπουρο που έχουμε δοκιμάσει τελευταία) και τις δροσιστικές soul, funk, και jazz μουσικές στο μικρό μπαλκόνι του. Την ίδια στιγμή τα Άνω Πετράλωνα εξακολουθούν να καταγράφουν νέες αφίξεις στο γευστικό πεδίο, π.χ. το ταϊλανδέζικο εστιατόριο «Blue Bamboo» και το κουκλίστικο μεζεδο-ποτοπωλείο της οδού Τρώων «Νόνα».

Βόλτα στα bar των Πετραλώνων - εικόνα 4
«Κύριος Χου»

Στα Κάτω Πετράλωνα, πάλι, τα πράγματα μπορεί να μην εμφανίζουν την ίδια κινητικότητα, φιλοξενούν όμως καιρό τώρα δύο απροσποίητα bars με εξίσου φανατικούς θαμώνες. Για το καλοκαίρι­ η «Λόλα» συνεχίζει το τρίπτυχο «φτηνά ποτά, τσιμπολόγημα, χαλαρή κουβέντα» στα τραπεζάκια που απλώνονται στον παρακείμενο πεζόδρομο, ενώ το εναλλακτικό d-i-y bar «Σπιρτόκουτο», παραμένοντας πιστό στο alternative μουσικό του ύφος, υποδέχτηκε –μετά την πρόσφατη ανακαίνιση– το φετινό καλοκαίρι με ένα μικρό μπαλκονάκι στο πίσω μέρος του. Για ένα μεγαλύτερο κομμάτι ουρανού, τέλος, η ταράτσα του επίσης φρέσκου Τhai restaurant «Andaman» διαχειρίζεται με καλή ισορροπία τη λειτουργία μπάρας και κουζίνας και είναι ό,τι χρειάζεσαι για μια εξωτική απόδραση σε χαμηλούς τόνους...

Περισσότερες πληροφορίες

Κλουβί

Κυδαντινών και Δημοφώντος 57, Πετράλωνα
  • Bars

Σπιρτόκουτο Bar

Κειριαδών 15, Κάτω Πετράλωνα
  • Bars

Λόλα Bar

Κειριαδών 11, Κάτω Πετράλωνα
  • Bars

Κύριος Χου

Υπερίωνος 1 και Δημοφώντος, Άνω Πετράλωνα
  • Bars

Μπάμπουρας

Δημοφώντος 43, Πετράλωνα
  • Bars

Επί της Δεξαμενής

Ιολάου 29 & Δεξαμενής 1, Πετράλωνα
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.

Οι Fideles "φέρνουν" το καλοκαίρι στο "Bolivar"

Το ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο της melodic techno έρχεται στα εγκαίνια του "Bolivar" σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας εκρηκτικής σεζόν.

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.