Οι 10 καλύτερες κινηματογραφικές ερμηνείες του 2022

Μια λίστα με τους πιο αξέχαστους ρόλους της χρονιάς.

spencer_erxodai «Spencer»

κΣπουδαίοι ερμηνευτές και ηθοποιοί που έλαμψαν με τις ερμηνείες τους σε ρόλους που θα μας μείνουν αξέχαστοι, συγκεντρώνονται στη λίστα του "α" με τις 10 καλύτερες κινηματογραφικές ερμηνείες του 2022 την οποία διαβάζετε παρακάτω.

Οι 5 καλύτερες γυναικείες ερμηνείες

1. Ολίβια Κόλμαν ("Η Χαμένη Κόρη")

the_lost_daughter_erxodai

Να φταίει που η οσκαρική Ολίβια Κόλμαν σκηνοθετούνταν από μία εξίσου ταλαντούχα ηθοποιό όπως η Μάγκι Τζίλενχαλ; Να φταίει που η Κόλμαν βρίσκει πάντα τρόπους να προσθέτει διαστάσεις στους χαρακτήρες που ενσαρκώνει; Μάλλον ο συνδυασμός των παραπάνω οδηγεί σε μία από τις καλύτερες ερμηνείες της Βρετανίδας, σίγουρα την πιο έντονη του 2022.

2. Μελτέμ Καπτάν ("Ραμπιγιέ Κουρνάζ Εναντίον Τζορτζ Μπους")

rabiye_kurnaz_enantion_george_bush

Με δικαιότατο βραβείο ερμηνείας στην Μπερλινάλε, η Τουρκάλα κωμικός ισορροπεί απολαυστικά τις χιουμοριστικές όσο και δραματικές διαστάσεις του ρόλου της, μιας νοικοκυράς η οποία αποφασίζει να τα βάλει με την αμερικανική κυβέρνηση για να σώσει το γιο της.

3. Ρενάτε Ρέινσβε ("Ο Χειρότερος Άνθρωπος στον Κόσμο")

o_xeiroteros_anthropos_ston_kosmo_kritiki2

Ακόμα κι αν σεναριακά ο χαρακτήρας που υποδύεται η Ρενάτε Ρέινσβε αντιμετωπίζεται εντελώς άνισα από το σκηνοθέτη Γιόακιμ Τρίερ, χάρη στην ηθοποιό η ταινία τροφοδοτείται από ένα μεθυστικό νεύρο σε μια επίδειξη ερμηνευτικής δύναμης. Θα είναι απίθανο η Ρέινσβε στο εξής να με δέχεται "βροχή" προτάσεων.

4. Κίρστεν Στιούαρτ ("Spencer")

spencer_brostino1

Χάρη σε ένα βασιλικό ρόλο, καθώς υποδύεται την τραγική φιγούρα της πριγκίπισσας Νταϊάνα, η Κρίστεν Στιούαρτ απέδειξε σε όλους πως δεν είναι απλώς μια διάσημη σταρ, αλλά και μια πανάξια πρωταγωνίστρια. Και κάπως έτσι, πήρε τη συμβολική εκδίκησή της.

5. Λορ Καλαμί ("Full Time")

full_time2

Πλούσια από παραστάσεις, η Λορ Καλαμί εδώ "κουβαλά" στους ώμους της ένα θρίλερ της καθημερινής ζωής, στο ρόλο μιας εργαζόμενης μητέρας που βλέπει τη ρουτίνα της να κατεδαφίζεται, όταν εμφανίζονται διαδοχικά εμπόδια στην ημέρα της. Και όλα αυτά, επειδή προσπαθεί να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για το παιδί της.

Οι 5 καλύτερες ανδρικές ερμηνείες

1. Φραντς Ρογκόφσκι ("Μεγάλη Απόδραση")

megali_apodrasi_triti_fora

Ένας από τους καλύτερους Ευρωπαίους ηθοποιούς της γενιάς του, ο Ρογκόφσκι κόβει και ράβει το ρόλο ενός ισοπεδωμένου από το άλγος άντρα, ο οποίος φυλακίζεται διαρκώς λόγω της ομοφυλοφιλίας του στη μεταπολεμική Γερμανία.

2. Μπιλ Νάι ("Αισθάνομαι Ζωντανός")

living_again

Στο ρόλο της ζωής του, ο βετεράνος Μπιλ Νάι ενσαρκώνει άρτια ένα μεσήλικα δημοτικό υπάλληλο του Λονδίνου ο οποίος πληροφορείται πως πάσχει από καρκίνο του στομάχου. Και τότε, ο Νάι δίνει ρεσιτάλ καταφέρνοντας στο ενδιάμεσο να κάνει τα μάτια μας να βουρκώσουν.

3. Χαβιέρ Μπαρδέμ ("Το Τέλειο Αφεντικό")

to_teleio_afediko_erxodai
©Reposado PC, The Mediapro Studio

Χωρίς να χρειάζεται στα αλήθεια να αποδείξει την αξία του, ο Χαβιέ Μπαρδέμ δεν παύει να παραδίδει αξιομνημόνευτες ερμηνείες. Σαν αυτή του όχι τόσο "Τέλειου Αφεντικού", το οποίο προσπαθεί να κουβαλήσει περισσότερες ευθυνές και να ικανοποιήσει πολλαπλάσια απωθημένα από όσα τον "παίρνει".

4. Κάλεμπ Λάντρι Τζόουνς ("Νίτραμ")

nitram_kritiki

Μια αδίκως παραγνωρισμένη ερμηνεία ενός, επίσης, παραγνωρισμένου ηθοποιού. Ο Κάλεμπ Λάντρι Τζόουνς αποτελεί μια ιδιότυπη περίπτωση ερμηνευτή, αλλά και μουσικού με ιδιοσυγκρασιακή δισκογραφία, ο οποίος συνδυάζει τη λογική της μεθόδου με την ενδοσκοπική υποκριτική. Και στο ρόλο ενός από τους πιο διαβόητους εγκληματίες την ιστορία της Αυστραλίας, κλέβει την παράσταση.

5. Όσκαρ Άιζακ ("Μετρητής Καρτών")

card_counter_oscar_isaac

Τι; Ο Όσκαρ Άιζακ είναι άψογος στο ρόλο ενός "καταραμένου" αντιήρωα με διαπεραστικά μυστηριώδη γοητεία; Ποιος θα το περίμενε...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.