Νύχτες Πρεμιέρας: Οι ταινίες που πρέπει να δεις τις τελευταίες ημέρες

Επιλέξαμε 5 ταινίες που (ακόμη) δεν έγιναν sold out και που αξίζει να δείτε λίγο πριν ολοκληρωθεί το αγαπημένο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας.

Κόκκινα Βράχια

Λίγες μέρες έμειναν μέχρι την ολοκλήρωση του 32ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αυτή την Κυριακή 11 Οκτωβρίου. Αν ακόμη δεν είχατε την ευκαιρία να βρεθείτε σε μια από τις σκοτεινές αίθουσες του κέντρου που φιλοξενούν τη διοργάνωση, εμείς σας προτείνουμε πέντε προβολές που, προς το παρόν, δεν είναι sold out και που αξίζουν την προσοχή σας.

Ξεκινάμε με το "Γκάμπεν" του Μαξάνς Βουαζέ, ένα ντοκιμαντέρ που ακολουθεί δέκα χρόνια από τη ζωή ενός αγοριού μέχρι την ενηλικίωσή του, διχασμένο ανάμεσα στο να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση ενός κρεοπωλείου στη Βόρεια Γαλλία ή να απελευθερωθεί εντελώς διαλέγοντας το δικό του μονοπάτι. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Directors’ Fortnight του Φεστιβάλ των Καννών.

Στα "Κόκκινα Βράχια", ο Μπρουνό Ντιμόν μάς μεταφέρει στη Γαλλική Ριβιέρα, όπου ο πεντάχρονος Ζέο και η παρέα του ανταγωνίζονται στις ριψοκίνδυνες βουτιές. Πρόκειται για ένα  coming-of-age docudrama με ερασιτέχνες ηθοποιούς, το οποίο έκανε εξίσου πρεμιέρα στο  Directors' Fortnight του Φεστιβάλ των Καννών.

Στη συνέχεια, το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Μπεατρίς Γκίμπσον, "Μέσα στη Νύχτα", εξερευνά την συνάντηση έξι διαφορετικών γυναικών στο μεταμεσονύκτιο Παρίσι. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο.

Σειρά έχει το "Ζεϊτούν" του Άλεξ Καμιλέρι ("Luzzu"), όπου η Μαρ επιστρέφει στη Μάλτα, μετά τον θάνατο της αποξενωμένης μητέρας της, για να πουλήσει τη γη που κληρονόμησε και να κόψει κάθε επαφή με τον τόπο. Εκεί θα γνωρίσει έναν ογδοντάχρονο τραγουδιστή και μαζί, θα ξεκινήσουν ένα αποκαλυπτικό ταξίδι.

Και μην ξεχνάμε τις ενδιαφέρουσες επιλογές του Γιώργου Λάνθιμου για το φετινό αφιέρωμα των 32ων Νυχτών Πρεμιέρας. Μια από αυτές είναι και το "American Movie", το ντοκιμαντέρ του Κρις Σμιθ από το 1999, στο οποίο ο Μαρκ Μπόρτσαρντ, ένας φιλόδοξος σκηνοθέτης από την εργατική τάξη του Γουισκόνσιν, δίνει μάχη με κάθε τρόπο προκειμένου να ολοκληρώσει με ελάχιστα μέσα το "Coven", μια ταινία τρόμου εμπνευσμένη από τον "Σχιζοφρενή Δολοφόνο με το Πριόνι" και την "Έβδομη Σφραγίδα". Το ντοκιμαντέρ κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ του Sundance.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αξίζει να πας σινεμά για το 'NAZA';

Αποκαλυπτικότατο σινε-χρονικό ως προς την οργανωμένη, ψυχρή και μεθοδική επιτέλεση μιας γενοκτονίας. Ανατριχιαστικό στις λεπτομέρειές του, έχει περισσότερο πολιτικό και (πολύ) λιγότερο κινηματογραφικό περιεχόμενο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
07/10/2026

Κουίζ: Πόσα ξέρεις για τον Ρομέν Γαβρά;

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος σκηνοθέτης απασχόλησε πρόσφατα τη δημόσια σφαίρα λόγω της πρεμιέρας της νέας του ταινίας -πόσα όμως γνωρίζεις για αυτόν;

Η επιστροφή του οργισμένου σινεμά

Πώς μερικές από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες του 2026 κατάφεραν να απεικονίσουν την κοινωνική αγανάκτηση σε κάποιας μορφής καθαρή τέχνη.

Τα άχαστα animation μέχρι την τελευταία προβολή του χρόνου

Η μαγεία του κινηματογράφου δεν έχει ηλικία και οι επόμενοι μήνες θα γεμίσουν τις σκοτεινές αίθουσες με γέλιο, συγκίνηση και αστείρευτη φαντασία.

Το "Elsinore" με την οσκαρική ερμηνεία του Άντριου Σκοτ έρχεται στις 32ες Νύχτες Πρεμιέρας

Η έκτακτη προσθήκη στο πρόγραμμα των 32ων Νυχτών Πρεμιέρας είναι το πολυαναμενόμενο "Elsinore" του Σάιμον Στόουν με τον Αντριου Σκοτ να δίνει μια οσκαρική ερμηνεία. Δείτε πότε παίζεται και εξασφαλίστε άμεσα το εισιτήριό σας.

Μα τι συμβαίνει με τον "Κόκορα" του Τάσου Γερακίνη;

Η ταινία που βάζει τους θεατές να ψηφίζουν "πόσο μ@λ@κ@ς είναι ο ήρωάς της;", συμπληρώνει αθόρυβα τέσσερις εβδομάδες στις αίθουσες, με sold out προβολές στην Ταινιοθήκη, viral αναρτήσεις και έναν μικρό πόλεμο να μαίνεται στα social.

Οι καλυτερες ταινίες που περιμένουμε στους κινηματογράφους μέχρι το τέλος του 2026

Κινηματογραφικές αφίξεις που υπόσχονται να γεμίσουν τις αίθουσες και αξίζουν της προσοχής σου.