Spencer

3,5

Καθ’ όλα πρωτότυπη και αντισυμβατική σινε-βιογραφία με μια Κρίστεν Στιούαρτ στο ρόλο της ζωής της και μία υποψηφιότητα για Όσκαρ.

spencer_kritiki1

Μόλις μπει η λέξη "πριγκίπισσα" δίπλα στο όνομα Νταϊάνα Σπένσερ ενεργοποιείται αμέσως στη συλλογική μνήμη μια συγκεκριμένη, ποικιλοτρόπως φορτισμένη εντύπωση γύρω από τη γυναίκα που για σχεδόν είκοσι χρόνια αποτελούσε το πιο προβεβλημένο μέλος της αγγλικής βασιλικής οικογένειας. Πόσα, όμως, μπορούμε να ξέρουμε πραγματικά για να έναν άνθρωπο, ο οποίος δεν πρόλαβε να αρθρώσει τη δική του αλήθεια, αφού σε ηλικία μόλις 36 ετών βρήκε τραγικό θάνατο;

Η ταινία του Πάμπλο Λαραΐν δεν έρχεται με διάθεση να αποκαταστήσει ιστορικά γεγονότα, αλλά να τολμήσει μια απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, θέλοντας να ψηλαφίσει όλα όσα μπορεί να ένιωθε η Νταϊάνα, η οποία ζούσε σε ένα δηλητηριωδώς εχθρικό κλίμα. Για το λόγο αυτό, η απόφαση του Χιλιανού σκηνοθέτη να βαφτίσει με το επώνυμό της την ταινία συνιστά μια καίρια, ποιοτική και ουσιώδη καλλιτεχνική επιλογή. Πρωτίστως αποδίδει σεβασμό στην ηρωίδα του, δεν εκμεταλλεύεται το μύθο και το σούσουρο γύρω από αυτήν, βάζοντάς τη στο επίκεντρο, κι έπειτα απελευθερώνει το έδαφος ώστε να σμιλέψει ένα ολόδικό του αφηγηματικό πλαίσιο. Το αποτέλεσμα είναι να βάλει την υπογραφή του σε μια εντελώς πρωτότυπη και απολύτως αντισυμβατική σινε-βιογραφία, όπως μόνο ο Χιλιανός γνωρίζει να τις σκηνοθετεί ("Νερούδα", "Jackie"), ακόμα κι αν ο ακαδημαϊσμός του παίρνει ενίοτε τα ηνία.

spencer_kritiki2

Χωρίς να προσδιοριστούν ξεκάθαρα ο χώρος και χρόνος, η αφήγηση εκκινεί κατά τη διάρκεια χριστουγεννιάτικων διακοπών, τις οποίες η Νταϊάνα περνά μόνη με τα παιδιά της σε μια πολυτελή έπαυλη. Οι μέρες περνούν όχι με κατάνυξη αλλά μέσα σε ολοένα αυξανόμενη ψυχρότητα, καθώς η πριγκίπισσα βιώνει μια αμείλικτη αποξένωση από τη βασιλική οικογένεια και κυρίως το σύντροφό της Κάρολο, τον οποίο αποφασίζει να εγκαταλείψει αγνοώντας τους κινδύνους.

Η ταινία συμπεριφέρεται σαν κλειστοφοβικό θρίλερ, η ατμόσφαιρα είναι τόσο απειλητική που κόβεται με μαχαίρι, ενώ τα άρτια καδραρίσματα των παγερών χώρων κάνουν διαπεραστική την αίσθηση της ασφυξίας που νιώθει η ηρωίδα. Ως προς αυτό, είναι χαρακτηριστική μια αποστροφή του Καρόλου προς εκείνη, όταν την προειδοποιεί πως "το σώμα σου πρέπει να κάνει πράγματα που μισεί για το καλό της πατρίδας". Η ατάκα αποτελεί την πιο πικρή σύνοψη του ρόλου που επιτελούσε για χρόνια η Νταϊάνα, ενός πιονιού στην επικοινωνιακή σκακιέρα του θρόνου. Σε αυτό το σημείο είναι που απογειώνεται η ταινία χάρη στην υποψήφια για Όσκαρ ερμηνεία της Κρίστεν Στιούαρτ, την καλύτερη στην καριέρα της. Η ηθοποιός ενσωματώνει στο παίξιμό της τη δυσκαμψία της πριγκίπισσας, το βλέμμα της κουβαλά το βάρος των ισοπεδωμένων συναισθημάτων της και καταφέρνει να προσθέσει ποιότητες σε μια προσωπικότητα που το μόνο που ζητούσε ήταν λίγη θαλπωρή.

Αγγλία, Γερμανία, ΗΠΑ. 2021. Διάρκεια: 117΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ.

Περισσότερες πληροφορίες

Spencer

3,5
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 117 '
  • Πάμπλο Λαραΐν

Κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών, η πριγκίπισσα Νταϊάνα νιώθει να καταρρακώνεται ψυχικά και αποφασίζει να βάλει τέλος στη σχέση της με τον πρίγκιπα Κάρολο, αγνοώντας τις συνέπειες μιας τέτοιας πράξης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ένα φεμινιστικό ντοκιμαντέρ και το "Άκουσέ με" στο ΚΠΙΣΝ

Το νέο φιλμ της Μαρίας Ντούζα αλλά και μια επίκαιρη ταινία τεκμηρίωσης του HBO προβάλλονται στο πλαίσιο του φεστιβάλ WOW - Women of the World Festival.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/03/2023

Ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος αποκαλύπτει τα "Φαντάσματα της Επανάστασης"

Συζητάμε με το δημιουργό για το νέο υβριδικό φιλμ του, στο οποίο μύθος, πραγματικότητα και αληθινές προσωπικότητες της Ιστορίας εμφανίζονται μαγικά στη σύγχρονη Τεργέστη.

Η Ταινιοθήκη μεταμορφώνεται σε μια "Dreamland"

Ένα πλούσιο πρόγραμμα avant-garde, πειραματικών και ποιητικών ταινιών έρχεται στη μικρή αίθουσα του σινεμά της Ιεράς Οδού.

John Wick: Κεφάλαιο 4

Το πολύ σκληρό για να πεθάνει franchise επιστρέφει με σημάδια κόπωσης, πλην όμως προσφέρει ξανά απαράμιλλης γοητείας δράση με τη μορφή ενός σεβάσμιου ρέκβιεμ για τον πλέον δημοφιλή σύγχρονο action hero.

Η Λέιλα και τα Αδέρφια της

Βραβείο κριτικών στις Κάννες για ένα σφιχτοδεμένο, αν και μεγάλης διάρκειας, δράμα χαρακτήρων το οποίο ανατέμνει σε βάθος τις εύθραυστες ισορροπίες, τις εμμονές και τις πολλαπλές αγκυλώσεις της ιρανικής (και όχι μόνον) κοινωνίας.

Utama, το Σπίτι μας

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ του Σάντανς για μια ντοκιμαντερίστικη, οπτικά μαγευτική ελεγεία πάνω σ’ έναν "παρελθόντα" τρόπο ζωής. Γήινο, αθόρυβο και περήφανο.

Ο Άντρας των Ονείρων μου

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Βερολίνο για μια συνολικά προβλέψιμη, αλλά διακριτικά καυστική και συναισθηματικά ώριμη κομεντί πάνω στην ανθρώπινη επικοινωνία, τη μάχη των δύο φύλων και την τεχνητή νοημοσύνη.