Ραμπιγιέ Κουρνάζ Εναντίον Τζορτζ Μπους

3

Βραβεία σεναρίου και γυναικείας ερμηνείας στο φεστιβάλ Βερολίνου για την πιστή, μαχητική όσο και ευρηματικά χιουμοριστική σινε-αναβίωση μιας αληθινής ιστορίας.

Rabiye_Kurnaz_enantion_George_Bush

Αν και ο 60χρονος Αντρέας Ντρέσεν θεωρείται από τους διασημότερους σύγχρονους Γερμανούς σκηνοθέτες, μόνο μια ταινία του – το "Μικρά Ψέματα, Μεγάλες Απιστίες" του 2002, το οποίο τον καθιέρωσε διεθνώς – είχε ως τώρα προβληθεί στη χώρα μας. Κοινωνικά δράματα, συχνά σε ανάλαφρους τόνους, οι ταινίες του περιγράφουν μια Γερμανία γεμάτη αντιθέσεις, της οποίας οι θεσμικές ορθογραφίες έρχονται συχνά σε αντιπαράθεση με τις ψυχολογικές ασυνταξίες των παγιδευμένων σε πολλαπλά αδιέξοδα ηρώων του.

Μια απ’ αυτές είναι και η Ραμπιγιέ Κουρνάζ, Τουρκάλα νοικοκυρά και μετανάστρια στη Βρέμη, η οποία τον Δεκέμβριο του 2001 μαθαίνει πως ο μεγάλος γιος της Μουράτ συνελήφθη κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στο Πακιστάν. Αδυνατώντας να έρθει σε επαφή μαζί του, θα ζητήσει τη βοήθεια του Γερμανού δικηγόρου Μπέρναρντ Ντόκε, υπερασπιστή υποθέσεων καταπάτησης ατομικών δικαιωμάτων, για να μάθει τελικά πως βρίσκεται φυλακισμένος στο Γκουαντάναμο. Ξεκινάει λοιπόν μια δικαστική οδύσσειά απελευθέρωσής του, φτάνοντας μέχρι και το αμερικανικό συνταγματικό δικαστήριο.

Η αληθινή ιστορία της Ραμπιγιέ αναβιώνει από τον Ντρέσεν ως μια χολιγουντιανής τσαχπινιάς πολιτική καταγγελία, η οποία εξιστορεί λεπτομερώς άλλον έναν άνισο αγώνα ενός αθώου, συνειδητοποιημένου εν τη πορεία πολίτη ενάντια σε διαπλεκόμενα συμφέροντα και ανάλγητες εξουσίες. Μόνο που η ταινία του, χωρίς να περιφρονεί τις αφηγηματικές ευκολίες, αποφεύγει μεθοδικά τόσο τις διδακτικές όσο και τις θριαμβευτικές κορώνες, ποτίζοντας με συγκινητικά μελαγχολικό άρωμα το αποδραματοποιημένο φινάλε της. Επιπλέον, διαθέτει ένα ευρηματικό χιούμορ που διαλύει κάθε σοβαροφάνεια και μια απολαυστικά ισοπεδωτική ερμηνεία, βραβευμένη μαζί με το σενάριο του φιλμ στο φεστιβάλ Βερολίνου, από την Γερμανοτουρκάλα κωμικό και τηλεοπτική περσόνα Μελτέμ Καπτάν, υποψήφια στα Ευρωπαϊκά Βραβεία και νικήτρια της φετινής Λόλα (των γερμανικών ακαδημαϊκών διακρίσεων).

Γερμανία, Γαλλία. 2022. Διάρκεια: 119΄. Διανομή: AMA FILMS

Περισσότερες πληροφορίες

Ραμπιγιέ Κουρνάζ Εναντίον Τζορτζ Μπους

Rabiye / Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush
3
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 119 '
  • Αντρέας Ντρέσεν

Όταν ο γιος της Ραμπιγιέ, Τουρκάλας νοικοκυράς, μετανάστριας στη Βρέμη, συλλαμβάνεται στο Πακιστάν και φυλακίζεται στο Γκουαντάναμο, εκείνη θα ξεκινήσει μαζί με έναν Γερμανό δικηγόρο έναν άνισο αγώνα για την απελευθέρωσή του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.