Νίτραμ

3

Βραβείο αντρικής ερμηνείας στις Κάνες για ένα ψυχολογικό θρίλερ υπόγειας έντασης και καλοσχεδιασμένου σασπένς.

nitram_kritiki

Το Νίτραμ, παρατσούκλι του βασικού ήρωα της νέας ταινίας του Τζάστιν Κερζέλ ("Snowtown", "Macbeth", "Assassin Creed", "Νεντ Κέλι, ο Νο 1 Καταζητούμενος"), είναι αναγραμματισμός του ονόματος Μάρτιν. Ενός "ανάποδου" νέου σ’ έναν ανάποδο κόσμο, ή αλλιώς στη σύγχρονη αυστραλιανή πραγματικότητα. Ο Κερζέλ την περιγράφει διεισδυτικά, μέσα από μια σειρά δραματικών βιογραφιών, όπως αυτή των Μπάντινγκ, Γουάγκνερ και Βλασσάκη (οι δολοφόνοι του Σνόουταουν), του Νεντ Κέλι και τώρα του Μάρτιν Μπράιαντ, συνδεδεμένων με την κοινωνική αναρχία, την ψυχολογική καταπίεση και την ανεξέλεγκτα βίαιη εξέγερση.

Ακολουθώντας τον Νίτραμ, ο 48χρονος Αυστραλός σκηνοθέτης ανιχνεύει αιτίες κι αφορμές που οδήγησαν στα αιματηρά γεγονότα του 1996 στη νοτιοανατολική Τασμανία, τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε 35 ανθρώπους. Ξέρει ότι δεν πρόκειται να βρει ξεκάθαρες απαντήσεις, δηλώνοντας εξαρχής την παντοδύναμη γοητεία της αυτοκαταστροφικής παράβασης των ορίων που όλοι κρύβουμε μέσα μας: ενώ στα πρώτα πλάνα η τηλεόραση μεταδίδει ρεπορτάζ για τα ατυχήματα από πυροτεχνήματα, από ένα κρεβάτι νοσοκομείου ένα μικρό αγόρι ερωτάται αν ο τραυματισμός του θα το αποτρέψει από τα ξαναπαίξει με πυροτεχνήματα. Χαμογελώντας, απαντάει όχι. Είναι ο μικρός Νίτραμ, ο οποίος ζει με τη μητέρα και τον πατέρα του μια ζωή απομόνωσης και απογοήτευσης στα προάστια μιας παραθαλάσσιας πόλης της Τασμανίας. Μέχρι που γίνεται φίλος με μια ηλικιωμένη, απομονωμένη κληρονόμο, το τραγικό τέλος της οποίας θα τον γεμίσει θυμό, σπρώχνοντάς τον στα άκρα.

Ο Τζάστιν Κερζέλ σκηνοθετεί ένα ψυχολογικό θρίλερ υπόγειας έντασης και καλοσχεδιασμένου σασπένς, γραμμένο από τον μόνιμο σεναριογράφο του Σον Γκραντ, το οποίο εκρήγνυται κατά την περιγραφή της αιματηρότερης μαζικής δολοφονίας στα αυστραλιανά χρονικά. Σε απόλυτο συγχρονισμό με την πυρετώδη αφήγηση, η ισοπεδωτική ερμηνεία του Κάλεμπ Λάντρι Τζόουνς (βραβείο ερμηνείας στις Κάνες) πυρακτώνει όλη την καταπιεσμένη οργή και φέρνει με ορμή στο προσκήνιο ένα απομονωμένο, μοναχικό κι αλλοτριωμένο σύμπαν. Τόσο ψυχολογικά όσο και κοινωνικά – ένα χρόνο πριν από τη σφαγή, η Τασμανία διαφώνησε με το ομοσπονδιακό σχέδιο νόμου για περιορισμό της οπλοκατοχής.

Αυστραλία. 2021. Διάρκεια: 112΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Νίτραμ

Nitram
3
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 112 '
  • Τζάστιν Κερζέλ

Στα προάστια μιας παραθαλάσσιας πόλης της Τασμανίας, ο νεαρός Νίτραμ ζει με τη μητέρα και τον πατέρα του μια ζωή απομόνωσης και απογοήτευσης. Μέχρι που γίνεται φίλος με μια ηλικιωμένη, απομονωμένη κληρονόμο, το τραγικό τέλος της οποίας θα τον γεμίσει θυμό και θα τον σπρώξει στα άκρα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.