Όσα ανυπομονούμε να δούμε στο 72ο Φεστιβάλ Βερολίνου

Καθώς ετοιμάζουμε βαλίτσες για να βρεθούμε ξανά στην Μπερλινάλε, σταχυολογούμε από το πρόγραμμα της διοργάνωσης τις ταινίες που μας έχουν κεντρίσει περισσότερο το ενδιαφέρον.

dark_glasses_ksana 2021 Urania Pictures – GetAway Films

Μετά από δύο χρόνια η γερμανική πρωτεύουσα ετοιμάζεται να υποδεχθεί ξανά στις σκοτεινές αίθουσές της σινεφίλ, διάσημους καλεσμένους και επαγγελματίες του σινεμά. Οι συνθήκες, βέβαια, δεν θα είναι ακριβώς "όπως παλιά". Η πανδημία κάθε άλλο παρά έχει κοπάσει, και το 72ο Φεστιβάλ Βερολίνου (10-20/2) ξεκινά τις προβολές του εφαρμόζοντας ένα αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο που αφορά τους πάντες. Πρώτα και κύρια, οι κινηματογράφοι λειτουργούν με μειωμένη πληρότητα και, φυσικά, για την είσοδο απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό rapid test. Η υποχρεωτικότητα της μάσκας δε είναι αυτονόητη. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι διευθυντές της Μπερλινάλε Κάρλο Σατριάν και Μαριέτε Ρίζενμπεκ καλούνται να φέρουν εις πέρας τη διοργάνωση, με τον κορονοϊό να καιροφυλακτεί. Το 2020, το "α" βρισκόταν στο Βερολίνο όταν πραγματοποιήθηκε το φεστιβάλ, καθώς ο ιός προέλαυνε στην Ευρώπη, αγνοώντας ακόμα πώς και πόσο σύντομα θα άλλαζαν οι ζωές όλων. Η επιστροφή μας στο φεστιβάλ, ωστόσο, μπορεί να συνοδεύεται από συγκρατημένη επιφυλακτικότητα, αλλά πολλαπλάσια ανυπομονησία για όσα μας περιμένουν.

both sides of the blade_curiosa films2022
Curiosa Films 2022
"Both Sides of the Blade"

Η ώρα της Κλερ Ντενί;

Μία από τις σπουδαιότερες σκηνοθέτριες της Γαλλίας, η Κλερ Ντενί, διεκδικεί ξανά βραβείο στην Μπερλινάλε, 22 χρόνια μετά τη συμμετοχή της με το αριστουργηματικό "Beau Travail". Αυτήν τη φορά στο "Both Sides of the Blade" καδράρει δύο παλιούς γνώριμούς της, οι οποίοι παραδόξως δεν έχουν συνυπάρξει ποτέ ξανά στη μεγάλη οθόνη. Ο λόγος για τη Ζιλιέτ Μπινός και τον Βενσάν Λιντόν, οι οποίοι εμπλέκονται σε ένα ερωτικό τρίγωνο με συνταρκτικές συνέπειες. Άραγε θα είναι αυτό το φιλμ που θα φέρει ξανά στην υποτιμημένη δημιουργό ένα σημαντικό βραβείο; Ο συμπατριώτης της, πάντως, Φρανσουά Οζόν έχει επίσης αξιώσεις για επιτυχία, μιας και "ανοίγει" το φεστιβάλ με το "Peter von Kant". Όπως προδίδει ο τίτλος, το φιλμ είναι εμπνευσμένο από το κλασικό δράμα του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ "Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρα φον Καντ" (1972), το οποίο αφορά το ειδύλλιο ανάμεσα σε μια επιτυχημένη σχεδιάστρια μόδας και μια μανεκέν. Η θρυλική Χάνα Σιγκούλα, που πρωταγωνιστούσε στην ταινία του Γερμανού, βρίσκεται και σε αυτήν του Οζόν, πλάι στους Ντενί Μενοσέ και Ιζαμπέλ Αντζανί.

Στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα βρίσκουμε ακόμα τον… μόνιμο κάτοικο Βερολίνου Χονγκ Σανγκ-σου με άλλο ένα ασπρόμαυρο δράμα, το "Novelist's Film", την ώρα που η σεναριογράφος του "Carol" (Τοντ Χέινς), Φίλις Νάγκι, πραγματοποιεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο της με το "Call Jane". Στην ταινία, που αφορά από τις αγωνιώδεις προσπάθειες μιας παντρεμένης γυναίκας να κάνει έκτρωση, εμφανίζονται οι Ελίζαμπεθ Μπανκς, Σιγκούρνι Γουίβερ και Κέιτ Μάρα.

this_much_i_know_to_be_true_bad_seed_ltd_ksana
Bad Seed Ltd.
"This Much I Know to Be True"

Από τον Νικ Κέιβ στον Ντάριο Αρτζέντο

Πάντα πλούσια σε τίτλους, τα παράλληλα τμήματα της Μπερλινάλε βάζουν και φέτος δύσκολα. Για παράδειγμα, ο αγαπημένος Άντριου Ντόμινικ ("Η Δολοφονία του Τζέσε Τζέιμς Από τον Δειλό Ρόμπερτ Φορντ") κινηματογραφεί την καλλιτεχνική σχέση του Νικ Κέιβ με τον Γουόρεν Έλις στο ντοκιμαντέρ "This Much I Know to Be True". Έπειτα, ο μαέστρος του giallo Ντάριο Αρτζέντο υπογράφει στα 81 του το αινιγματικό "Dark Glasses", ενώ δύο ιδιοσυγκρασιακοί Γάλλοι σκηνοθέτες επιστρέφουν: από τη μία ο Μπερτράν Μπονελό ("Saint Laurent: Η Χρυσή Εποχή") με το αιφνιδιαστικά γυρισμένο "Coma", που αφορά την κουλτούρα του ίντερνετ, και από την άλλη ο Κουεντίν Ντουπιέ ("Rubber"), ο οποίος στο "Incredible But True" επανενώνεται με τον κωμικό Αλέν Σαμπά σε μια παράδοξη ιστορία, όπου η κωμωδία διασταυρώνεται με τον τρόμο. Αναμένουμε, βέβαια, και το πολλά υποσχόμενο γκανγκστερικό θρίλερ "The Outfit". Ο ευπώλητος συγγραφέας και οσκαρικός σεναριογράφος Γκράχαμ Μουρ ("Το Παιχνίδι της Μίμησης") κάθεται για πρώτη φορά στην καρέκλα του σκηνοθέτη και καδράρει τον επίσης οσκαρικό Μαρκ Ράιλανς στο ρόλο του Λέοναρντ, ενός από τους διασημότερους Βρετανούς ράφτες του Λονδίνου, που κρύβει ένα μαφιόζικο μυστικό.

i_poli_kai_i_poli_new_homemade_films
Homemade Films
"Η Πόλη και η Πόλη"

Οι Έλληνες της Μπερλινάλε

Το ελληνικό σινεμά έχει εδώ και καιρό σταθερή παρουσία στα μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, έτσι το Βερολίνο δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Στην ενότητα Encounters βρίσκουμε τους συνεργάτες Χρήστο Πασσαλή και Σύλλα Τζουμέρκα, οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους σκηνοθετώντας το φιλόδοξο "Η Πόλη και η Πόλη", όπου συναντιούνται με εμπνευσμένο τρόπο το παρόν και το παρελθόν της Θεσσαλονίκης. Έπειτα, η ταλαντούχα Σοφία Γεωργοβασίλη ετοιμάζεται για την παγκόσμια πρεμιέρα της τρίτης μικρού μήκους της με τίτλο "Αναμνήσεις Μιας Εφηβικής Καταιγίδας", όπως και η Άρτεμις Αναστασιάδου για τη διεθνή πρώτη του βραβευμένου "Βανκούβερ". Έπειτα, οι καταξιωμένοι ηθοποιοί Αριάν Λαμπέντ και Μάκης Παπαδημητρίου συμμετέχουν στο "Flux Gourmet" του Πίτερ Στρίκλαντ, με τη συνάδελφό τους Αγγελική Παπούλια να πρωταγωνιστεί στο "A Little Love Package" του Αργεντίνου Γκαστόν Σολνίσκι. Βρείτε τα highlights όλων των παράλληλων τμημάτων της Μπερλινάλε εδώ.

Ευχαριστούμε την Aegean Airlines για τη συνδρομή της στην πραγματοποίηση του ταξιδιού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Νοεμί Μερλάν βγαίνει "στο μπαλκόνι" για τα γυναικεία δικαιώματα

Η διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στις "Μπαλκονάτες", μια εκκεντρική και ανατρεπτική μαύρη κωμωδία πάνω στο αντρικό βλέμμα και τη σύγχρονη γυναικεία εικόνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
11/07/2025

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα τα σινεμά (10-16/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

10 ταινίες που μυρίζουν καλοκαίρι

Οι ταινίες που θα μας κρατήσουν συντροφιά τις μέρες που η Αθήνα θα "βράζει".

To "The birthday party" με τον Γουίλεμ Νταφόε θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Λοκάρνο

Από τον σκηνοθέτη του "Παράθυρο στη Θάλασσα", Μιγκέλ Άνχελ Χιμένεθ, η νέα παραγωγή που γυρίστηκε στην Ελλάδα κι έχει ελληνική παρουσία σε σενάριο και καστ κάνει ποδαρικό στο φεστιβάλ της Ελβετίας.

Λένε πως αυτή θα είναι μια από τις πιο τρομακτικές ταινίες του καλοκαιριού

Όσα χρειάζεται να ξέρεις για "The Home", που έρχεται στους κινηματογράφους στις 14 Αυγούστου.

Όλες οι παλαιότερες ταινίες που επιστρέφουν στους κινηματογράφους από τις 10 Ιουλίου

Άλφρεντ Χίτσκοκ και... Σαλβαδόρ Νταλί, μια ταινία τρόμου του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και ένα βωβό αριστούργημα δίνουν ραντεβού στα σινεμά από τις 10 Ιουλίου.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 10 Ιουλίου.